[Nayttelyposti] ITÄ-AASIAN VIDEOIKKUNA: TOKIO 13.06.2014 – 14.09.2014 Porin taidemuseo

Hovi-Assad Pia pia.hovi-assad at pori.fi
Ti 10.Kesä. 10:36:31 EEST 2014


PORIN TAIDEMUSEO
ITÄ-AASIAN VIDEOIKKUNA / EAST ASIAN VIDEO FRAMES: TOKIO
13.06.2014 – 14.09.2014

Kuraattori: Minna Valjakka

Tammikuussa 2013 alkanut kolmivuotinen videoprojekti keskittyy vuonna 2014 tarkastelemaan Tokion nykytaiteen kenttää eri taiteilijoiden ja taidemuotojen näkökulmista käsin. Kesällä esitysvuorossa oleva Adrian Storeyn (a.k.a. Uchujin) VICE Japanille tekemä dokumentti ”281_Anti Nuke” jatkaa keväällä aloitettua perehtymistä taideinstituutioiden ulkopuolella julkisessa tilassa tapahtuvaan taiteeseen Tokiossa.

Vaikka julkista tilaa ja sen käyttöä koskeva lainsäädäntö on viime vuosina Tokiossa asteittain tiukentunut, ovat lukuisat kansainväliset sekä paikalliset tekijät jättäneet jälkensä etenkin tarrojen ja tagien muodossa nuorison suosimiin kaupunginosiin, kuten Shibuyaan, Shinjukuun, Ebisuun ja Harajukuun. Monet tarrat ovat taidokkaasti toteutettuja ja osassa on havaittavissa erilaisia kommentteja, mutta harvat ottavat kantaa yhteiskunnallisiin tai poliittisiin teemoihin. Selkeän poikkeuksen muodostavat paikallisen katutaiteilijan, 281_Anti Nuken tarrat, jotka herättivät myös Tokiossa kahdeksan vuotta asuneen brittiläisen valokuvaajan ja elokuvantekijän, Adrian Storeyn mielenkiinnon. Kun 281_Anti Nuke näki Storeyn tekemän videokollaasin omista töistään Internetissä, hän päätti ottaa yhteyttä tekijään. Tästä alkoi luottamuksellinen ystävyyssuhde, joka mahdollisti dokumentin tekemisen.

Maaliskuussa 2011 tsunamin aiheuttama Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus järkytti myös japanilaisia taiteilijoita. Heräsi kysymys, mitä taide voi tehdä ja minkälainen taide on enää merkityksellistä. 281_Anti Nuke, joka ei aiemmin ollut juurikaan tehnyt katutaidetta, pettyi hallituksen ja Tokion sähköyhtiön (TEPCO) tapaan hoitaa onnettomuuden aiheuttamia ongelmia. Lisäksi häntä hämmästytti, kuinka nopeasti ihmiset näyttivät unohtavan koko asian. Hän koki katutaiteen keinokseen ilmaista huolestuneisuuttaan. 281_Anti Nuken tavoitteena on edelleen muistuttaa ihmisiä siitä, että onnettomuuden seurauksia ei ole vielä saatu ratkaistua, ja että ydinvoimalle voisi löytyä vaihtoehtoja. 281_Anti Nuke on jatkanut aktiivisesti toimintaansa keväästä 2011 lähtien, vaikka osa palautteesta on ollut hätkähdyttävän negatiivista.

Yhteistyössä: Uchujin/Adrian Storey ja VICE Japan

Lisätietoja:
Porin taidemuseo, Eteläranta, 28100 Pori, puh. 02 621 1080  www.poriartmuseum.fi
Porin taidemuseo näyttelyamanuenssi Pia Hovi-Assad, puh. 044 701 1089, pia.hovi-assad at pori.fi
Kuraattori, FT, Minna Valjakka, minna.valjakka at helsinki.fi




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta