[Nayttelyposti] Arkkitehtuurimuseon USKO NYSTRÖM–PETRELIUS–PENTTILÄ -näyttely avautuu huomenna 9.4.

Ilona Hildén ilona.hilden at mfa.fi
Ti 8.Huhti. 15:46:08 EEST 2014USKO NYSTRÖM–PETRELIUS–PENTTILÄ

ARKKITEHTIKOLMIKKO ESITTÄYTYY

Arkkitehtuurimuseon pieni halli 9.4.–11.5.2014

Suomalaista kivikaupunkia rakentamassa – Arkkitehtuurimuseon pienessä hallissa nähdään pala kotimaista arkkitehtuurihistoriaa itsenäistymistä edeltäneiltä vuosilta. Näyttelyssä esittäytyy jugendrakennuksistaan tunnettu arkkitehtikolmikko Usko Nyström (1861–1925), Albert Petrelius (1865–1946) ja Vilho Penttilä (1868–1918), jonka suunnittelemat kivitalot muokkasivat mm. Helsingin kehittyvää kaupunkikeskustaa merkittävästi.

Kolmikon keväällä 1895 perustama Arkkitehtuuritoimisto Usko Nyström–Petrelius–Penttilä oli vuosisadan vaihteen arkkitehtien yhteenliittymistä varhaisimpia. Ajan muista arkkitehtitoimistoista se erosi olemalla leimallisesti suomenkielinen. Suunnittelun ohella arkkitehdit olivat aktiivisia yhteiskunnallisia vaikuttajia.

Osakkaista Albert Petrelius ja erityisesti Vilho Penttilä olivat suomalaisuusmiehiä. Suomen Teollisuuslehden päätoimittajana toimineesta Penttilästä sukeutui ajan keskeisimpiä kirjoittavia arkkitehteja. Albert Petrelius teki varsinaisen elämäntyönsä Vakuutusosakeyhtiö Pohjolan palveluksessa. Polyteknillisessä opistossa (nyk. Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu) opettanut Usko Nyström rekrytoi toimiston palkkalistoille vastavalmistuneita arkkitehteja ja rakennusmestareita. Beaux-arts -henkistä ateljeeperinnettä vaalinut toimisto oli tärkeä ammatillisen jatkokoulutuksen kannalta.

Monipuolisen toimintansa ansiosta Usko Nyström–Petrelius–Penttilä saavutti nopeasti vakaan ja arvostetun aseman rakennusmarkkinoilla. Jo pelkästään Helsinkiin vuosina 1895–1907 suunnitellut 18 kerrostaloa osoittavat toimiston suosion rakennuttajien keskuudessa. Helsinki oli tuolloin vasta kehittymässä kivikaupungiksi. Kolmikon kädenjälki näkyy kaupunkikuvassa edelleen. Kansallis-Osake-Pankille kolmikko ja etenkin Penttilä suunnittelivat arkkitehtonisesti vaikuttavia pankkirakennuksia eri puolille maata.

Arkkitehtuurimuseon näyttely esittelee kolmikon tuotantoa sekä yhteistyön ajoilta että arkkitehtien yksityisiä töitä nuoruudenvuosilta 1880-luvulta 1920-luvun alkuun. Keskeisintä aineistoa näyttelyssä ovat museon kokoelmiin kuuluvat alkuperäispiirustukset. Niiden ohella aineistoa on lainattu yksityisiltä ja yhteisöiltä. Monet laveeratuista piirustuksista ovat nyt ensi kertaa julkisesti näytteillä.

Näyttelyn on kuratoinut Arkkitehtuurimuseon tutkija FT Eija Rauske. Rauske on työskennellyt Arkkitehtuurimuseossa vuodesta 1979. Hän on osallistunut näyttelyhankkeisiin ja tehnyt näyttelykäsikirjoituksia. Lisäksi hän on julkaissut ja toimittanut kirjoja ja artikkeleita arkkitehtuurista. Eija Rauske väitteli Helsingin yliopiston taidehistorian laitokselta vuonna 2004 aiheenaan Toimiston Usko Nyström–Petrelius–Penttilä asuinkerrostalot.

OHJELMA

Keskiviikko 7.5. klo 18, Arkkitehtuurimuseo
Eija Rauske: Usko Nyström–Petrelius–Penttilä – arkkitehtikolmikko art nouveaun ajoilta
Tutkija, ft Eija Rauskeen luennossa esitellään kolmen 1860-luvulla syntyneen arkkitehdin työtä ja tuotantoa. Heidän vuosina 1895–1908 toiminut arkkitehtuuritoimistonsa tunnetaan etenkin lukuisista Helsinkiin rakennetuista jugendkerrostaloistaan. Luento liittyy pienessä hallissa esillä olevaan näyttelyyn. Pääsymaksu 6€/3€/0

LISÄTIEDOT JA LEHDISTÖKUVAT

Ilona Hildén, tiedottaja vs.
Puh. 045 7731 0468
Ilona.hilden at mfa.fi

Arkkitehtuurimuseo
Kasarmikatu 24
00130 Helsinki

ti–su klo 11–18
ke klo 11–20

Aikuiset 6 €, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 3 €
Alle 18-vuotiaat ja sotaveteraanit ilmaiseksi
Yhteislippu Arkkitehtuurimuseoon ja Designmuseoon 12 €Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta