[Nayttelyposti] Arkkitehtuurimuseon Kaksi polkua hiljaisuuteen -näyttely avautuu huomenna ke 9.4.
Ilona Hildén
ilona.hilden at mfa.fi
Ti 8.Huhti. 14:40:45 EEST 2014
KAKSI POLKUA HILJAISUUTEEN
TULKINTOJA SUOMALAISISTA NYKYKIRKOISTA
9.4.–1.6.2014, Arkkitehtuurimuseon iso halli
Arkkitehtuurivalokuvaaja Jussi Tiaisen ja arkkitehti-kirjailija Hüseyin Yanarin yhteisnäyttely ”Kaksi polkua hiljaisuuteen” avautuu Arkkitehtuurimuseossa huomenna keskiviikkona 9.4.2014. Myöhemmin keväällä on luvassa maksuttomia opastuksia pääkaupunkiseudun kirkkoihin.
Näyttely sovittaa yhteen kaksi henkilökohtaista tulkintaa uudesta suomalaisesta kirkkoarkkitehtuurista. Valokuvaajan ja kirjailijan välisestä vuoropuhelusta rakentuu kokonaisuus, joka ohjaa pohtimaan arkkitehtuuria omakohtaisena kokemuksena.
Kun olin saamassa ensikosketustani suomalaiseen maailmaan, minusta tuntui, että tämä oli yksi hiljaisimmista paikoista, joita olin nähnyt. Enkä tarkoita pelkästään fyysistä hiljaisuutta. Puhun hiljaisuudesta jossain syvällä, hyvin syvällä. Se oli hiljaisuutta, joka peitti kaiken. En ollut kuunaan kohdannut moista tunnetta missään. Ja täkäläiset tekivät hiljaisuudesta taidetta. – Hüseyin Yanar
Minussa elää valokuvaaja, ei kriitikko. – Jussi Tiainen
Hüseyin Yanarin vivahteikas kerronta kuljettaa katsojaa tilojen läpi ilmapiiriä tunnustellen. Jussi Tiaisen valokuvissa yksityiskohdat ja tunnelmat piirtyvät esiin valokuvaajan varmalla otteella. Samalla näyttely rakentaa sillan kotimaisen arkkitehtuurin ja vieraan kulttuurin välille.
Millaisina tilat näyttäytyvät eri kulttuureista tulevien ihmisten silmissä? Millaiset asiat tilassa voivat herättää kokemuksen pyhästä tai suuruudesta?
Hüseyin Yanar on turkkilainen arkkitehti, joka asuu ja työskentelee Suomessa. Hän on kirjoittanut suomalaisesta arkkitehtuurista ja taiteesta turkkilaisiin julkaisuihin sekä julkaissut suomeksi kirjan Muotokuvia – Luonnoksia suomalaisesta arkkitehtuurista ja taiteesta (Parvs Publishing 2011).
Jussi Tiainen kuuluu Suomen tunnetuimpiin arkkitehtuurin ja taiteen valokuvaajiin. Hän on työskennellyt päätoimisesti arkkitehtuurivalokuvaajana vuodesta 1980. Hänen näyttelyitään on ollut eri puolilla maailmaa. Tiaisen kuvia on julkaistu alan kirjoissa ja lehdissä vuosikymmenten ajan. Hän julkaisee taidekirjoja myös itse. Jussi Tiainen on opettanut arkkitehtuurin kuvausta mm. Aalto-yliopistossa.
Kokonaisuuden rahoittamiseen on osallistunut Rakennustaidetoimikunta.
KOHTEET
Hyvän Paimenen kirkko, laajennus ja muutos
Helsinki (1950/1973) 2002
(Yrjö Vaskinen, 1950; Sakari Siitonen 1973)
Juha Leiviskä, arkkitehti SAFA
Pekka Kivisalo, arkkitehti SAFA
Laajasalon kirkko, Helsinki 2003
Kari Järvinen ja Merja Nieminen, Arkkitehdit SAFA
Kärsämäen Paanukirkko 2004
Anssi Lassila
Lassila Hirvilammi Arkkitehdit Oy
Pyhän Andreaan kirkko, Oulu 2004
Janne Pihlajaniemi, Kari Nykänen, Henrika Pihlajaniemi, Jukka Mäkinen
Arkkitehdit m3 Oy
Lilja-kappeli, Oulu 2005
Vesa Oiva
Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy
Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli
Turku 2005
Sanaksenaho Arkkitehdit Oy
Viikin kirkko, Helsinki 2005
Samuli Miettinen, Asmo Jaaksi, Teemu Kurkela, Juha Mäki-Jyllilä, Päivi Meuronen
Arkkitehtitoimisto JKMM Oy
Vuosaaren Merimieskeskus, Helsinki 2009
Pentti Kareoja
ARK-house Arkkitehdit Oy
Kuokkalan kirkko, Jyväskylä 2010
Anssi Lassila (vastaava arkkitehti), Teemu Hirvilammi, Lassila Hirvilammi Arkkitehdit Oy
Jani Jansson, arkkitehti SAFA
Pyhän Laurin kappeli, Vantaa 2010
Ville Hara, Anu Puustinen
Avanto Arkkitehdit Oy
Hiljaisuuden kappeli, Helsinki 2012
Kimmo Lintula, Niko Sirola, Mikko Summanen
Arkkitehtitoimisto K2S Oy
OHJELMA
Keskiviikko 9.4. klo 18, Arkkitehtuurimuseo
Kaksi polkua hiljaisuuteen: näyttelyn tekijät kertovat
Arkkitehti Hüseyin Yanar ja valokuvaaja Jussi Tiainen esittelevät näyttelyn ja kertovat sen taustoista. Tapahtuma pidetään suomeksi ja englanniksi.
Pääsymaksu 6€/3€/0
Ti 6.5. klo 18, Viikin kirkko
Opastettu tutustuminen Viikin kirkkoon / arkkitehti Samuli Miettinen
Viikin vuonna 2005 valmistuneen kirkon on suunnitellut Arkkitehtitoimisto JKMM Oy. Kirkko edustaa ekologista puuarkkitehtuuria. Rakennukselle erityistä ovat haapapaanusta tehdyt ulkoseinät ja sisätilassa liimapuisista kimppupilareista rakennettu pilarimetsä. Kierros alkaa kirkon pääovilta klo 18, maksuton. Osoite: Agronominkatu 5, 00790 Helsinki. Julkisilla bussi 68 Latokartanoon.
Ma 12.5. klo 18, Laajasalon kirkko
Opastettu tutustuminen Laajasalon kirkkoon / arkkitehdit Kari Järvinen ja Merja Nieminen
Modernia puuarkkitehtuuria edustavan vuonna 2003 valmistuneen kirkon ovat suunnitelleet Kari Järvinen ja Merja Nieminen, arkkitehdit SAFA. Kirkko on palkittu vuonna 2004 korkeatasoisesta puurakentamisesta ja vuonna 2005 Copper in Architecture -palkinnolla. Kierros alkaa kirkon pääovilta klo 18, maksuton. Osoite: Reposalmentie 13, 00840 Helsinki. Julkisilla bussi 84 tai 85 Herttoniemestä.
Ti 20.5. klo 18, Kampin kappeli
Opastettu tutustuminen Kampin kappeliin / arkkitehti Mikko Summanen
Arkkitehtitoimisto K2S:n suunnittelema palkittu Hiljaisuuden kappeli Kampissa edustaa innovatiivista puurakentamista. Kappeli, joka on tarkoitettu hiljentymisen ja kohtaamisen paikaksi, avattiin vuonna 2012. Esittelyssä on mukana kappelissa toimivia seurakunnan työntekijöitä, jotka kertovat Kappelin merkityksestä ja käytöstä. Opastus alkaa Kappelin edestä klo 18, maksuton. Osoite: Narikkatori, Simonkatu 7, 00100 Helsinki.
Ti 27.5. klo 18, Pyhän Laurin kappeli
Opastettu tutustuminen Pyhän Laurin kappeliin / Avanto arkkitehdit
Avanto arkkitehtien suunnittelema kappeli vihittiin käyttöön vuonna 2010. Kappeli kuvastaa ihmisen matkaa ajasta iäisyyteen ja sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa miljöössä. Se on palkittu vuoden 2010 betonirakenteena. Kierros alkaa kappelin edestä klo 18, maksuton. Osoite: Pappilankuja 3, Vantaa. Julkisilla bussit 613, 615, 623, 637 Vantaan suuntaan.
LISÄTIEDOT JA LEHDISTÖKUVAT
Ilona Hildén, tiedottaja vs.
Puh. 045 7731 0468
Ilona.hilden at mfa.fi
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta