[Nayttelyposti] Hvitträskin ”Loja Saarinen – Taidetta ja elämää Hvitträskissä ja Cranbrookissa” -näyttely avautuu 10.4.

Häkkinen, Sari Sari.Hakkinen at nba.fi
Ti 8.Huhti. 12:46:40 EEST 2014


Hvitträskin ”Loja Saarinen – Taidetta ja elämää Hvitträskissä ja Cranbrookissa” -näyttely avautuu 10.4.

Loja Saarinen oli paitsi arkkitehti Eliel Saarisen vaimo ja maailmankuulun arkkitehdin Eero Saarisen ja tekstiilitaiteilija/sisustussuunnittelija Pipsan Saarisen-Swansonin äiti myös itsekin monialainen taiteilija. Hän hankki kuvanveistäjän koulutuksen, toteutti miehensä rakennushankkeisiin liittyviä veistoksia ja arkkitehtuuripienoismalleja sekä toimi 1920-luvulta lähtien tekstiilitaiteilijana. Hvitträskin tämän kesän näyttely esittelee Lojan melko tuntemattomaksi jääneitä teoksia.

”Loja Saarinen – Taidetta ja elämää Hvitträskissä ja Cranbrookissa” –näyttelyn ydin ovat valokuvaaja Rauno Träskelinin kuvat Saaristen tiloista ja elämänpiiristä Yhdysvalloissa sekä Loja Saarisen tekstiilien museokokoelmasta. Eliel ja Loja Saarinen muuttivat Cranbrookiin Michiganin osavaltioon vuonna 1923, ja näyttelyn käsikirjoitus perustuu kirjeille, joita Loja kirjoitti Yhdysvalloista ”kotiin” Hvitträskiin.

Tekstiilitaiteilija Leea Pienimäki-Amoussou ja kotiteollisuusopettaja Ann Jonasson ovat toteuttaneet näyttelyyn kokonaisuudet, jotka kertovat batiikista ja kuultokudoksesta, kahdesta Lojalle tärkeästä tekstiilitekniikasta. Näyttelyssä on lisäksi kaksi leikkaaja Sari Antikaisen toteuttamaa videota. Lojan työtä arkkitehtitoimistossa kuvaa ainutlaatuinen Munkkiniemi-Haaga asemakaavan pienoismalli, jonka hän toteutti miehensä Eliel Saarisen suunnitelman pohjalta Hvitträskissä vuosina 1912–15.

Loja debytoi tekstiilitaiteilijana yhteisnäyttelyssä tyttärensä Pipsanin (Eva-Liisa) kanssa Helsingissä vuonna 1921. Kansainvälistä uraa hän loi Cranbrookin-vuosinaan 1929–1942, jolloin Studio Loja Saarinen erikoistui ajankohtaisten käsin kudottujen sisustustekstiilien valmistamiseen.

Loja Saarisen ura taiteilijana kytkeytyi hänen rooleihinsa vaimona ja äitinä sekä emäntänä kansainvälisessä taiteilijakodissa. Hän oli suunnittelijana äärimmäisen sitoutunut miehensä hankkeisiin ja työskenteli tämän rinnalla. Oman taiteellisen tuotannon rinnalla esteettisen kodin ylläpito ja vilkkaan seuraelämän pyörittäminen olivat paljolti Lojan harteilla.

”Loja Saarinen – Taidetta ja elämää Hvitträskissä ja Cranbrookissa” -näyttely on avoinna Hvitträskissä 10.4.–16.11.2014. Näyttelyn on käsikirjoittanut Leena Svinhufvud ja näyttelysuunnittelusta vastaa Ilari Järvinen.

Näyttelyn lehdistökuvat: http://www.nba.fi/fi/museot/hvittrask/nayttelyt/loja-saarinen-lehdistokuvat


Lisätietoja:
Palvelukoordinaattori Pepita Ehrnrooth-Jokinen, puh. 040 128 6358, pepita.ehrnrooth-jokinen at nba.fi<mailto:pepita.ehrnrooth-jokinen at nba.fi>

----
Hvitträsk, Hvitträskintie 166, 02440 LUOMA (Kirkkonummi)
Museo on avoinna 1.–30.4. ja 1.10–21.12. ke - su klo 11–17, 1.5.–30.9. päivittäin klo 11–17.
Pääsymaksu 6,50 € / 2,50 €
www.hvittrask.fi<http://www.hvittrask.fi>
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta