[Nayttelyposti] YLIVETO Kankaanpään taidekoulun lopputyönäyttely Jyväskylän taidemuseossa

Lokka Leena leena.lokka at jkl.fi
Ma 7.Huhti. 15:16:57 EEST 2014


Kun jokin materiaali, työkalu, sana tai teko sopii tarkoitukseensa, se tuntuu välittömältä ja vilpittömältä, aidosti ylivedolta. Ylivedon 24 taiteilijaa ottavat paikkansa sekä Jyväskylän taidemuseossa, että tässä maailmassa, hetkessä ja sekunnissa. YLIVETO on 2010-luvulla kasvavan taiteilijasukupolven statement. Globaalissa maailmassa on samantekevää, onko työhuone Kankaanpäässä vai New Yorkissa  - väliä on vain sillä, kuinka omistautuu työlleen ja millaisin lopputuloksin.

YLIVETO
Kankaanpään taidekoulun lopputyönäyttely

12.4. -25.5.2014
Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23
ti-su klo 11-18

Näyttely on 24 valmistuvan taiteilijan näyte monipuolisesta osaamisesta ja ennen kaikkea näköaloista. Jokainen teos on erilainen ja yhtä lailla kiinnostava vihje siitä, mikä tällä hetkellä ja huomenna on ajankohtaista Suomen kuvataide- ja kulttuuriskenessä.

Kuvanveistäjät: Toni S. Halonen (Lohja), Antti Johannes Kääriäinen (Lapinlahti), Reetta Partanen (Siilinjärvi), Kirsi Riihiluoma (Ylöjärvi), Marja Sarja (Jyväskylä), Jani Vepsä (Lappeenranta)

Graafikot: Veera Hoppula (Jyväskylä), Sdalla Huttunen (Turku), Annika Kiiskilä (Lestijärvi), Jasmin Leinonen (Paltamo), Merilii Simonen (Pori)

Esitystaiteilijat: Maire Karuvuori (Helsinki), Tiia-Mari Kolibri (Kauhajoki), Heidi Montti (Alavus)

Taidemaalarit: Satu Haiko (Lemi), Emma Heinonen (Halikko), Saara Heinonen (Oulu), Frida Moukulainen (Niinisalo), Jenna Piirto (Kauhajoki), Riikka Nikko (Kauhava), Minttu Saarinen (Hattula), Minna Salonen (Kurikka), Tapani Saraste (Oulu), Elina Saviaro (Rovaniemi)

Mentoreina toimivat kuvataiteilijat Anna Alapuro (grafiikka), Matti Kalkamo (kuvanveisto),Tero Nauha (esitystaide) sekä Elina Ruohonen (maalaus).

Kankaanpään taidekoulu on perustettu vuonna 1965 ja se on maamme vanhimpia taideoppilaitoksia. Nykyään Kankaanpään taidekoulu kuuluu Satakunnan ammattikorkeakouluun, mutta se toimii yhä edelleen ainutlaatuisessa, varta vasten taidekouluksi suunnitellussa rakennuksessaan Kankaanpäässä. Tänä vuonna opetusministeriö myönsi kehittämisrahaa Kankaanpään taidekoulun toiminnan jatkamiseen ja laajentamiseen.

Se, mikä tämän vuoden lopputyönäyttelystä tekee erityisen kiinnostavan, on esitystaiteen linjalta valmistuvat pioneerit. He ovat historian ensimmäiset Kankaanpäästä valmistuvat esitystaiteilijat ja koko Suomenkin mittakaavalla ainutlaatuiset; viimeksi esitystaiteen kandiopintoja tarjottiin Turussa 11 vuotta sitten. On suuren murroksen aika.

Kankaanpään taidekoulu tarjoaa nelivuotista kuvataiteilijan ammattikorkeakoulututkintoa. Joka vuosi otetaan sisään noin 20 uutta opiskelijaa ja heitä hakee Kankaanpäähän joka puolelta Suomea. Koulu siis rikastuttaa paitsi alueensa taide-elämää, myös muuta maata. Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijat sijoittuvatkin valmistumisensa jälkeen tasaisesti koko Suomeen.

Valmistuvat taiteilijat ovat opiskelleet ensin vuoden yhteisiä ammattiopintoja ja erikoistuneet sen jälkeen kolmen vuoden ajan valitsemaansa tekniikkaan. Erikoistumisaloja on neljä: kuvanveisto, maalaus, taidegrafiikka ja esitystaide.

Kuvanveistosta Kankaanpään taidekoulu on tunnettu. Se on mm. ainoa paikka Suomessa, jossa voi harjoittaa kivenveistoa asiaankuuluvissa tiloissa. Tästä saamme näyttelyssäkin maistiaisen, kun Toni S. Halonen tuo kolmetonnisen peruskallionsa Kirkkopuistoon.

Maalaus on ylivoimaisesti suosituin erikoistumisalue. Tänäkin vuonna leijonanosa esille pantavista töistä on maalauksia. Alkutaipaleellaan taidekoulu tuli tutuksi modernismista ja puhtaista abstrakteista muodoista, mutta tänä keväänä kirjo ulottuu hovimuotokuvista maisemamaalauksiin.

Grafiikan linja perehdyttää opiskelijat perinteisiin grafiikan menetelmiin litografiasta syvä- ja kohopainotekniikoihin, serigrafiaan ja kuvitukseen, sekä valokuvauksen ja digitaaligrafiikan eri menetelmiin. Valmistuvat graafikot tuovat näyttelyyn puupiirrosta, serigrafiaa, kollaaseja sekä digitaaligrafiikkaa.

Esitystaiteen koulutusohjelma on uusi. Tänä vuonna heitä valmistuu ensimmäinen ryhmä. Näyttelyssä näemme live-performanssia ja sen dokumentaatiota, sekä vuorovaikutteisen ensivaikutelmatutkimuksen, johon voi tutustua ja osallistua näyttelyssä tablettitietokoneella tai vaikka omalla pöytäkoneella kotona.

Avajaiset pe 11.4.: klo 17 Tiia-Mari Kolibri: Luentoperformansssi It's Your Lips Birthday, klo 18 avajaisjuhla
sähköinen kutsu http://www.jyvaskyla.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/jyvaskyla/embeds/jyvaskylawwwstructure/67514_kankaanpaan_taidekoulu_kutsu.pdf

Lisätietoa näyttelystä:
http://yliveto2014.net/
yliveto2014(at)gmail.com

Yhteyshenkilöt:
Opiskelijat:
Maire Karuvuori 045-6502893 // Mairekoo(at)gmail.com
Salla Huttunen 041-5066846 // sallhutt(at)gmail.com
Koulutusohjelmavastaava:
Matti Velhonoja 044-7106192 // matti.velhonoja(at)samk.fi


Välitysterveisin

Leena Lokka
kuraattori

Jyväskylän taidemuseo
PL 165, 40101 Jyväskylä

puh. 050 542 0527

leena.lokka at jkl.fi<mailto:leena.lokka at jkl.fi>

www.jyvaskyla.fi/taidemuseo<http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo>



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta