[Nayttelyposti] Kansallismuseon Spirit of Budō -näyttely esittelee japanilaisten taistelulajien historiaa

Häkkinen, Sari Sari.Hakkinen at nba.fi
Ke 9.Huhti. 12:33:45 EEST 2014


Spirit of Budō - Soturin Tie, Japanilaisten taistelulajien historiaa
Näyttely Suomen kansallismuseossa 11.4.-8.6.2014

”Spirit of Budō - Soturin Tie, Japanilaisten taistelulajien historiaa” -näyttely aukeaa Kansallismuseossa perjantaina 11.4.2014 ja on avoinna sunnuntaihin 8.6.2014 asti. Näytteillä on mm. runsaasti koristeltuja haarniskoita, kypäriä ja miekkojen tuppia ja kahvoja sekä jousia. Vanhimmat esineet ovat 1800-luvun lopulta.

Näyttely avaa katsojille Japanin taistelulajien historiaa, joka alkoi sotatantereella tarvituista taidoista. Vuosisatojen kuluessa taistelulajit muuntuivat sekä fyysisiä että henkisiä taitoja kehittäviksi urheilulajeiksi. Näyttely on yhteistyö Japan Foundationin ja Suomen Japanin suurlähetystön kanssa ja on esillä Suomen kansallismuseossa 11.4.-8.6.2014.

Näyttelyssä on esillä tachi ja uchigatana miekkojen tuppia ja kahvoja 1800-luvun lopulta, ō-yoroi (kokohaarniska) ja mogami-dō haramaki (vatsasuojus) haarniskojen sekä hoshi-kabuto (tähtikypärä), suji-kabuto (juonnekypärä) ja kawari kabuto (outokypärä) kypärien nyky-ennallistuksia. Jouset ovat 1900-luvulta.

Näyttely on ollut aiemmin esillä mm. Intiassa, Thaimaassa, useissa Euroopan maissa, Venäjällä, Turkissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Etelä-Amerikassa.

Näyttely on osa ”Spirit of Samurai 2014” tapahtumakokonaisuutta, joka huipentuu su 1.6. Helsingissä järjestettävään ratsastustapahtumaan. Ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa esiintyvä ratsastava samurairyhmä tulee Japanista Ogasawara-suvusta, jossa shintolaisuuteen pohjaavaa Yabusame ratsastusjousiammunnan perinnettä on pidetty yllä 32 sukupolven ajan.

Näyttelyyn liittyy myös tapahtumapäiviä Kansallismuseossa la 12.4. ja la 17.5.2014.

Spirit of Budo – Soturin Tie -näyttelyn suunnittelun ja tuotannon taustalla on laaja kansainvälinen kiinnostus japanilaiseen kamppailulajikulttuuriin. Näyttelyn avulla valotetaan kävijöille japanilaisten kamppailulajien historiaa; niiden syntyä sotatantereiden taistelutekniikoina (bujutsu) sekä kehittymistä urheilulajeiksi ja fyysisiksi harjoitteiksi, jotka muovaavat sekä kehoa että mieltä (budō).

Japan Foundation -säätiö harjoittaa kansainvälistä kulttuurivaihtoa yli 130 maan kanssa eri puolilla maailmaa. Tärkeimpiä ohjelma-alueita ovat taide- ja kulttuurivaihto, japanin kielen opetus ulkomailla, sekä Japanin tutkimus ja tutkijavaihto.
Näyttelyn ensimmäisessä osassa esitellään alkuperäisiä historiallisia aseita ja niiden jäljennöksiä, kuten jousia, nuolia, haarniskoita ja kypäriä, sekä valotetaan japanilaisten kamppailulajien kehitystä ja muutoksia 700-luvulta 1800-luvulle asti.

Muinaiset aseet ja haarniskat eivät ole säilyneet nykypäiviin saakka tai ovat liian hauraita kuljetettaviksi ulkomaille. Sen vuoksi näytteille on asetettu nykyjäljennöksiä, jotka havainnollistavat, miltä alkuperäiset aseet ja haarniskat ovat näyttäneet.
Näyttelyn toisessa osassa käsitellään bujutsujen eli taistelulajien uudelleenjärjestäytymistä budō-lajeiksi 1800- ja 1900-luvuilla, sekä tapaa jolla kamppailulajien henki on läsnä nykypäivän japanilaisten arjessa. Osiossa esitellään myös kymmenen budō -järjestöä, sekä harjoitusvaatteita ja -varusteita, kuten bambumiekkoja, suojuksia sekä jousia ja nuolia, joita urheilijat ja harrastajat nykyisin käyttävät.

Näyttelyn avulla pyritään saamaan yleisöä tietoisemmaksi japanilaisten kamppailulajien historiasta, estetiikan tajusta ja luovuudesta sekä Japanin sosiaalihistoriasta ja tavasta ajatella asioita uusista näkökulmista.

Lehdistökuvat: http://www.nba.fi/fi/kansallismuseo/tiedotusvalineille/spirit-budo
Lehdistötiedote: http://www.nba.fi/fi/kansallismuseo/tiedotusvalineille

Näyttely on avoinna Kansallismuseossa 11.4.-8.6.2014 näyttelyhuoneissa 215 - 216 museon 2. kerroksessa.

Lisätietoja näyttelystä antavat: amanuenssi Satu Frondelius, p. 040 128 6390 ja ylijohtaja Helena Edgren p. 040 128 633.
Lisätietoja ”Spirit of Samurai 2014” tapahtumakokonaisuudesta www.spiritofsamurai.com<http://www.spiritofsamurai.com> tuottaja Heikki Mäenpää, Harjula Production Ltd, p. 050 5644 777.
Lisätietoja tapahtumista antaa: museolehtori Maiju Tuisku p. 040 128 6453.

____
Suomen kansallismuseo, Mannerheimintie 34, Helsinki.
Museo avoinna ti-su 11-18, ma suljettu. Museo suljettu myös 18.4. ja 1.5.2014.
Sisäänpääsymaksu 8 / 6 e, alle 18-v. ilmaiseksi.
Lippukassa p. 040 128 6469, ti-su klo 11-18.
www.kansallismuseo.fi<http://www.kansallismuseo.fi>
facebook.com/Kansallismuseo

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta