[Nayttelyposti] Leena Luostarinen - tiikerinpiirtäjä

Pirinen Mikko Mikko.Pirinen at lappeenranta.fi
Ti 17.Syys. 09:41:24 EEST 2013


Leena Luostarinen – tiikerinpiirtäjä
Etelä-Karjalan taidemuseo 17.9. – 8.12.2013

Villi ekspressionisti, lyyrinen romantikko

Sfinksejä, iibislintuja, lootuksenkukkia – ja tietysti kissapetoja. Joutsenosta maanmaineeseen nousseen Leena Luostarisen (1949-2013) odotettu retrospektiivi esittelee klassikkoja ja yllätyksiä taiteilijan 40-vuotiselta uralta.

Leena Luostarisen voimakkaat ja värikylläiset maalaukset ovat koskettaneet ja järisyttäneet suomalaista taideyleisöä vuosikymmenten ajan. Suomen Taideyhdistyksen tuottaman, Etelä-Karjalan taidemuseossa nähtävän näyttelyn teokset tuovat esiin Luostarisen ainutlaatuisen maalarinkäsialan, samanaikaisesti villin ja lempeän.

Näyttelyssä nähdään Luostarisen uran kirjoa 1980-luvun alun läpimurtoteoksista tuoreisiin maalauksiin. Suurten ekspressiivisten maalausten mestarin lisäksi kattauksesta nousee esiin intiimimpi, pienieleisempi Luostarinen: mukana on herkkiä akvarelleja sekä lyyrisempiä maalauksia, jotka epäilemättä tasoittavat kuvaa Luostarisesta räiskyvänä ekspressionistina.

Salaperäisen symbolisista töistään tunnettu taiteilija on ammentanut vaikutteita poikkeuksellisen laajasta taidehistoriallisesta arsenaalista. Länsimaisen modernin taiteen tradition lisäksi Luostarinen on paneutunut taidehistoriallisella tarkkuudella myös erilaisiin itämaisiin kuvaperinteisiin, joiden vahva merkitys näkyy hänen töittensä tematiikassa. Luostarisella oli keskeinen rooli suomalaisen kuvataiteen 1980-lukua värittäneessä naisten esilletulossa, ja hänen vaikutuksensa näkyy nuorempien maalareittemme töissä edelleenkin.

Leena Luostarinen syntyi vuonna 1949 Porissa ja kuoli kesällä 2013 Helsingissä. Luostarinen kävi koulunsa Joutsenossa ja aloitti taideopintonsa Lappeenrannan Taiteenystävien piirustuskoulussa. Tämän jälkeen hän opiskeli Kuvataideakatemiassa, jossa hän myöhemmin myös opetti. Hän täydensi opintojaan New Yorkin Pratt Institutessa 1980-luvun puolivälissä. Lukuisia yksityisnäyttelyjä pitäneen Luostarisen teoksia on tärkeimmissä suomalaisissa kokoelmissa. Etelä-Karjalan taidemuseossa Leena Luostarisella oli yksityisnäyttely vuonna 1998. Hän on saanut useita palkintoja ja apurahoja, kuten Pro Finlandia -mitalin vuonna 1995.

Runsaasti kuvitetun näyttelyjulkaisu Leena Luostarinen – tiikerinpiirtäjä on toimittanut näyttelyn kuraattori Otso Kantokorpi yhdessä Päivi Karttusen ja Pirkko Tuukkasen kanssa. Julkaisun artikkelit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Leena Luostarinen – tiikerinpiirtäjä-näyttely on esillä Etelä-Karjalan taidemuseossa 17.9.–8.12.2013. Näyttely on aiemmin kiertänyt Helsingin Taidehallissa (12.1.–3.3.2013) ja Joensuun taidemuseossa (9.3.–14.4.2013).

Lisätietoja: amanuenssi Mikko Pirinen, p. 040 522 6280, mikko.pirinen at lappeenranta.fi<mailto:mikko.pirinen at lappeenranta.fi>

Etelä-Karjalan taidemuseo
Kristiinankatu 8-10  / PL 239
53101 Lappeenranta

www.lappeenranta.fi/museot<http://www.lappeenranta.fi/museot>
www.facebook.com/lappeenrannanmuseot<http://www.facebook.com/lappeenrannanmuseot>

http://www.lappeenranta.fi/Russian/Обслуживание/Культура.iw3

http://www.lappeenranta.fi/In_English/Services/Cultural_services/Museums.iw3Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta