[Nayttelyposti] Sivellyksiä - Eeva Vesterinen, Etelä-Karjalan taidemuseossa

Pirinen Mikko Mikko.Pirinen at lappeenranta.fi
Ti 17.Syys. 09:40:04 EEST 2013


Sivellyksiä – Eeva Vesterinen

Etelä-Karjalan taidemuseo 17.9.–8.12.2013


Luonnon salaperäisyyttä hehkuvia tunnelmakuvia, hauraita väripintoja ja abstrakteja rakenteita

Eeva Vesterinen (s. 1943) on pitkänlinjan maalari, jonka ura on kestänyt yli 50 vuotta. Täydellä taiteilijaeläkkeellä oleva taidemaalari on edelleen erittäin aktiivinen ja uusia maalauksia syntyy niin akvarelleina kuin öljymaalauksina. Etelä-Karjalan taidemuseossa avautuva näyttely esitteleekin taiteilijan uusinta tuotantoa aivan muutamalta viimeiseltä vuodelta.

Pienet yksityiskohdat, kävyt, pyhän sinivuokon lehti, arkkitehtoniset yksityiskohdat sulautuvat osaksi selkeitä väripintoja, joissa on elävää pintastruktuuria.  Monet päälle maalatut pinnat, joita taiteilija raapii, pyyhkii auki, muodostavat kuultavia ja muuntuvia värirakenteita, joissa on freskojen keveyttä ja läpikuultavuutta. Ne ovat tunnetilojen tulkkeja, hetkeen piirtyviä havaintoja ajasta ja ajattomuudesta. Havaittavan todellisuuden kauneus, ihmisen ja luonnon olemassaolon arvo välittyvät teoksista herkkinä, hauraina ja kuulaina väripintoina.

Vuodesta 1975 eteenpäin Lappeenrannassa asunut Eeva Vesterinen on paitsi maalannut myös opettanut kymmeniä tulevia taiteilijoita Varkaudessa, Imatralla, Sulkavalla, Simpeleellä ja Lappeenrannassa. Hänen oppilainaan on ollut mm. Hannele Kumpulainen, Anu Torikka ja Reetta Ahonen. Varkaudessa hänestä tuli myös aktiivinen TUTKA -ryhmän jäsen. Ryhmä perustettiin vuonna 1971 Väinö Rouvisen ateljeessa Varkaudessa kuopiolaisten ja varkautelaisten taiteilijoiden kokoonpanona. Valtakunnallisesti erityisen merkittävä oli ryhmän Helsingin Taidehallin näyttely ja sitä seurannut kiertonäyttely eri puolilla Suomea 1974–1975.

Taiteilijan ura oli Eeva Vesteriselle selviö jo viisitoistavuotiaana – sisäisen pakon sanelema. Kouluttautuminen kuvataiteilijaksi alkoi vuonna 1959 Imatran Taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulun hän aloitti 1962. Opettajina olivat mm. Erkki Koponen, Erik Enroth ja Kauko Rantala. Opettajista Enroth on jäänyt Eeva Vesterisen mieleen ankarana, mutta merkityksellisenä ohjaajana. Opiskelukaverista läheisempiä olivat Saara Tikka ja Raija Rantanen.

Sivellyksiä – Eeva Vesterinen -näyttely on esillä Etelä-Karjalan taidemuseossa 17.9.–8.12.2013.

Lisätietoja: amanuenssi Mikko Pirinen, p. 040 522 6280, mikko.pirinen at lappeenranta.fi<mailto:mikko.pirinen at lappeenranta.fi>

Etelä-Karjalan taidemuseo
Kristiinankatu 8-10  / PL 239
53101 Lappeenranta

www.lappeenranta.fi/museot<http://www.lappeenranta.fi/museot>
www.facebook.com/lappeenrannanmuseot<http://www.facebook.com/lappeenrannanmuseot>

http://www.lappeenranta.fi/Russian/Обслуживание/Культура.iw3
http://www.lappeenranta.fi/In_English/Services/Cultural_services/Museums.iw3Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta