[Nayttelyposti] Kenkiä! Kenkiä! Puusta jalkoihin -erikoisnäyttely avautunut Suomen Metsämuseo Lustossa

Anne Kaljunen Anne.Kaljunen at lusto.fi
Ti 17.Syys. 14:13:36 EEST 2013


TIEDOTE

17.9.2013 Punkaharju

 

PUUSTA JALKOIHIN

Näyttely Suomen Metsämuseo Lustossa 16.9.2013-12.1.2014 

 

Lustossa avautuneessa Puusta jalkoihin -näyttelyssä on esillä puupohjaisia kenkiä tuohivirsuista moderneihin design-jalkineisiin. 

 

Suomessa on kautta aikojen käytetty puuta jalkineiden valmistuksessa sen monimuotoisten ominaisuuksiensa ansiosta. Puu on helposti saatavilla ja työstettävissä oleva, sekä ympäristöystävällinen ja esteettinen materiaali. 

 

Joskus tuohivirsuja on hävetty, mutta nykyään huippumuodikkaissa puukorkokengissä kävellään ylpeästi. Tuohesta tai raa'asta niinestä tehdyt virsut olivat yleisesti käytössä aina keskiajalta 1900-luvun alkuun asti. 

 

Kenties merkittävin aikakausi puun käytössä oli 1930-luvun loppupuolella ja 1940-luvun pula-aikana. Muut materiaalit olivat vaikeasti saatavilla, mutta puuta riitti, ja siitä kehitettiin erilaisia materiaaleja kengän eri osiin. Puuta käytettiin usein pohjamateriaalina, mutta siitä tehtiin myös paperinarua päällisiin. Tuohta hyödynnettiin pohjallisina sekä kengän päällisissä. 

 

Nykyään jalkinemuotoilijat käyttävät puuta niin laadukkaissa muoti- ja työjalkineissa kuin perinteisissä puukengissäkin.

 

Puusta jalkoihin -näyttelyssä on esillä tuohivirsujen, pula-ajan paperinarukenkien, puupohjallisten ja muun vanhan aineiston lisäksi moderneja puumateriaaliin pohjautuvia jalkineita suomalaisilta jalkinesuunnittelijoilta ja -valmistajilta.

 

Näyttelyn on tuottanut Lahdessa toimiva Pro Puu ry ja näyttelyn toteuttamista on tukenut Emil Aaltosen muistorahasto.  

Näyttelyssä mukana olevat jalkinesuunnittelijat: Sonja Antonsalo, Marita Huurinainen, Johanna Klemetti, Karoliina Korpimaa, Milla Lindstedt, Emmi Malmström, Tuohimestari Erkki Pekkarinen, Paulaelina Polku, Promena-työjalkineet (Suomen Kenkävalimo Oy), Terhi Pölkki, Markku Rudanko/Woodplanet, Hanna Sarén, Riikka Seppänen, Talla-puukengät (Erja Räty Ky.).

 

Tiedote- ja kuvamateriaali: 

 

www.lusto.fi <http://www.lusto.fi/> 

http://www.lusto.fi/palvelut/medialle.html <http://www.lusto.fi/palvelut/medialle.html>  (Puusta jalkoihin -kategoria)

 

Lisätietoja: 

Amanuenssi Reetta Karhunkorva

p. 050 328 9644

s-posti: reetta.karhunkorva at lusto.fi <mailto:reetta.karhunkorva at lusto.fi> 

Anne Kaljunen
tiedottaja, FM
p. 044 034 5107
s-posti anne.kaljunen at lusto.fi <blocked::mailto:anne.kaljunen at lusto.fi> 

LUSTO - Suomen Metsämuseo
Lustontie 1
58450 Punkaharju
Puh. (015) 345 100
Fax (015) 345 1050
www.lusto.fi <blocked::http://www.lusto.fi/> 

 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta