[Nayttelyposti] Rajanylityksiä - Bodies, Borders, Crossings Porin taidemuseossa

Ramstedt-Salonen Mirja mirja.ramstedt-salonen at pori.fi
Ke 11.Syys. 10:46:43 EEST 2013


Rajanylityksiä – Bodies, Borders, Crossings
PORIN TAIDEMUSEO / Halli, Siipi
27.9.2013 – 19.1.2014



Tiedotustilaisuus medialle: torstaina 26.09. kello 11.00
Taiteilijoiden ja kuraattorien puheenvuoro: perjantaina 27.09. kello 12.00
Avajaiset: perjantaina 27.09. kello 18.00



Taiteilijat: Jaakko Heikkilä, Raakel Kuukka, Riikka Kuoppala, Elena Näsänen, Marja Pirilä, Minna Rainio ja Mark Roberts, Hannele Rantala, Catarina Ryöppy sekä Minna Suoniemi
Kuraattorit: Leena-Maija Rossi ja Kari Soinio



Rajanylityksiä-näyttely käsittelee erilaisten rajojen merkitystä globalisoituneessa maailmassa. Teokset sekä tuovat esiin että kyseenalaistavat maantieteellisiä, kansallisia ja ruumiillisia rajoja. Näyttelyn taiteilijat arvioivat itsestäänselvyytenä näyttäytyviä normeja ja tutkivat yksilöitä hallitsevia sosiaalisen kontrollin mekanismeja. Taiteilijoiden välineenä on valokuva ja video.

Rajanylityksiä tuo esiin kulttuurisia yhtäläisyyksiä ja paljastavia eroja rajojen ja ruumiillisuuden kautta tarkasteltuna. Taiteilijoista Jaakko Heikkilä, Catarina Ryöppy sekä Minna Rainio ja Mark Roberts käsittelevät rajanylityksiä paikan ja ajan näkökulmista: maahanmuuttoa ja maastamuuttoa, rajojen ylittämisen ”vapaaehtoisuutta” tai valinnaisuutta ja pakotettuja ylityksiä – myös ruumiillisen integraation kysymyksiä ja elämän ja kuoleman välistä rajaa. Marja Pirilän, Hannele Rantalan ja Raakel Kuukan teosten keskiössä ovat identiteetin rajat ja rajanylitykset. Riikka Kuoppalan, Minna Suoniemen ja Elena Näsäsen teoksissa taas haastetaan tai jopa järkytetään ruumiillisiin rajoihin ja sukupuoleen liittyviä oletuksia.



Leena-Maija Rossi on Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin johtaja, joka on aiemmin työskennellyt tutkijana ja opettajana Helsingin yliopistossa, kulttuurikriitikkona sekä vapaana kuraattorina. Kari Soinio on valokuvataiteilija, joka on esittänyt teoksiaan lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla. Hän asuu ja työskentelee New Yorkissa.



Rajanylityksiä – Bodies, Borders, Crossings sijoittuu Porin taidemuseon etnisyyttä, identiteettiä, monikulttuurisuutta, ihmisoikeuksia ja globalisoitumisen kysymyksiä käsittelevien näyttelyiden jatkumoon. Näyttely oli esillä ensi kertaa New Yorkin Governors Islandilla kesällä 2011. Norjan valokuvataiteen museossa, Preus Museumissa, se esitettiin keväällä 2013.



Näyttelyn on tuottanut Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti. Näyttelyä ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Koneen säätiö, Suomen kulttuurirahasto, David and Nancy Speer Professorship in Finnish Studies, University of Minnesota, Frame, Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Suomalais-norjalainen kulttuuri-instituutti.

Lisätiedot ja pressikuvat:
Porin taidemuseo/ Anni Venäläinen, anni.venalainen at pori.fi<mailto:anni.venalainen at pori.fi>, 044 – 701 7601
Porin taidemuseo, Eteläranta, 28100 Pori, puh. 02-621 1080 /1081  www.poriartmuseum.fi<http://www.poriartmuseum.fi>







Mirja Ramstedt-Salonen

Museolehtori / Curator of Education

Porin taidemuseo / Pori Art Museum

Eteläranta / 28100 Pori / Finland

+358-44-7011119


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta