[Nayttelyposti] Hannu Karjalaisen kokeellinen elokuva ensi-illassa Alvar Aalto -museon Galleriassa

Forsberg Mari mari.forsberg at alvaraalto.fi
Ti 10.Syys. 10:45:36 EEST 2013


Alvar Aalto -museon syksyn näyttelykausi jatkuu nykytaiteella. Kuvataiteilija Hannu Karjalaisen näyttely Talo suojaa uneksijaa aukeaa ensimmäistä kertaa yleisölle perjantaina 13. syyskuuta. Näyttelyssä Karjalainen tarkastelee arkkitehtuurin alle kätkeytyviä yhteiskunnallisia ilmiöitä ja sitä, miten erilaiset motiivit muokkaavat rakennettua ympäristöämme. Kantavana teemana on moderniin arkkitehtuuriin liittyvä unelmointi uudesta paremmasta maailmasta. Pääosassa nähdään näyttelyn kanssa samaa nimeä kantava kokeellinen elokuva.

Elokuva seuraa fiktiivisen modernin arkkitehdin työskentelyä Aulis Blomstedtin suunnittelemassa asuintalossa ja sen liepeillä. Keskeisiksi elokuvassa nousevat erilaiset mittasuhdeteoriat, joita muun muassa arkkitehdit Vitruvius, Le Corbusier ja Aulis Blomstedt ovat johtaneet idealisoiduista ihmiskehoista.


"Arkkitehti nähdään teoksessa eräänlaisena alkemistina, jolle vaikkapa tanssi ja musiikki ovat yhtä lailla valideja tilan tutkimisen metodeja kuin viivan piirtäminen paperille. Elokuvassa arkkitehdin roolissa esiintyy näyttelijä Heli Haltia ja tanssijana berliiniläinen performanssitaiteilija Dwayne Strike", kertoo Karjalainen.Arkkitehtuuri on toiminut kehyksenä myös Karjalaisen aiemmalle työskentelylle. Galleria Sinnessä 2012 nähdyssä näyttelyssä hän käsitteli poeettisella tavalla norjalaisen arkkitehdin Sverre Fehnin kritisoitua kuulovammaisten Skådalenin koulua. Teoksissaan Karjalainen ei yleensä kuvaa rakennuksia, vaan tutkii suunnittelijan tarkoituksia ja rakennusten saamia merkityksiä.Karjalainen voitti Turku Biennaalin pääpalkinnon 2007 ja hänet valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2009. Karjalaisen teoksia on ollut esillä lukuisissa ryhmänäyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla. Viime vuosina Karjalaisella on ollut yksityisnäyttelyitä Helsingissä, Oslossa ja Zürichissa.


Näyttelyä ovat tukeneet AVEK, Suomen kulttuurirahasto sekä Uudenmaan taidetoimikunta.Hannu Karjalainen on tiedotusvälineiden tavattavissa torstaina 12.9. Alvar Aalto -museossa.Näyttelyn avajaiset pidetään torstaina 12.9. klo 18.00. Tervetuloa!HANNU KARJALAINEN - TALO SUOJAA UNEKSIJAA
Alvar Aalto -museon Galleria
13.9.-27.10.2013

Alvar Aallon katu 7
40600 Jyväskylä
avoinna ti-su 11-18

www.alvaraalto.fi


Hannu Karjalaisesta löydät lisäinformaatiota myös Alvar Aalto -museon verkkosivuilta:

http://aaltopress.wordpress.com/2013/08/15/taiteilija-lahikuvassa-hannu-karjalainen/www.hannukarjalainen.com<http://www.hannukarjalainen.com>

Lisätietoja:
Mari Forsberg
Tuottaja/Näyttelyt /Alvar Aalto -museo
Producer/Exhibitions / Alvar Aalto Museum

Tiilimäki 20, FI-00330 Helsinki, Finland
mari.forsberg at alvaraalto.fi
tel +358 (0)45 6790920
fax +358 (0)9 485 119

www.alvaraalto.fi

P Before printing, think about environmental responsibilityLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta