[Nayttelyposti] POHJOISTUULI NOOLAN – MARJA RAK Emil Cedercreutzin museossa 27.10.2013 - 2.2.2014

Satu Tenhonen Satu.Tenhonen at harjavalta.fi
Ke 16.Marras. 09:56:55 EEST 2013


POHJOISTUULI NOOLAN – MARJA RAK

27.10.2013 – 2.2.2014 Emil Cedercreutzin museon Satakunta-salissa	


Sunnuntaina 27.10.2013 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa avautuu museon talvikauden päänäyttelykokonaisuus, joka keskittyy esittelemään suomalaista vaatemuotoilua ja -suunnittelua kahden vaatesuunnittelijan näyttelyillä. Näyttelyistä toinen on nimeltään Pohjoistuuli Noolan – Marja Rak ja se on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museon Satakunta-salissa 2.2.2014 saakka.

TaM Marja Rak on Harjavallassa vuonna 1966 syntynyt ja Helsingin Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1995 valmistunut vaatetussuunnittelija. Hän toimii pääsuunnittelijana ja toimitusjohtajana perustamassaan yrityksessä Noolan Oy, joka on pietarsaarelainen laadukkaita ja yksilöllisiä vaatteita valmistava yritys ja vaatemerkki. Yrityksen Rak on perustanut yhdessä aviomiehensä, Noolanin graafisena suunnittelijana toimivan TaM Jonas Rakin kanssa vuonna 2000. Sana noolan on Pietarsaaren alueen murteessa käytetty ilmaus, joka merkitsee pohjoistuulta (nordanvinden). Noolanin ajatusmaailma kumpuaa Marja Rakin sanoista: ”Noolan on suomalaisen maiseman karuus, korkea taivas, tuulenpiiskaamat rantakalliot, aamukaste, okrankeltainen viljapelto, tervan tuoksu, meriheinä, syysmyrskyt, lumi ja kaikki neljä vuodenaikaa...”

Noolanin mallisto on uraauurtava ekologisesti tiedostavana suomalaisena vaatesuunnitteluna, joka pyrkii materiaalien ominaisuuksia kunnioittaen monikäyttöiseen ja yksinkertaiseen vaatteen suunnittelun ja valmistuksen lopputulokseen. Kaikki Noolanin mallistojen vaatteet valmistetaan Suomessa sataprosenttisesti luonnonkuiduista. Malliston vaatteita yhdistää paitsi niiden korkea laatu ja persoonallisuus, myös niiden suunnittelun ajattomuus ja klassisuus. Marja Rak ja Noolan on palkittu muun muassa valtakunnallisella Taito-palkinnolla ja Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön jakamalla Suomi-palkinnolla vuonna 2010. 

Yrityksensä pääsuunnittelijana Rak on rohkea ja innovatiivinen erilaisten materiaalien käyttäjä ja hänelle ominaista on aikaa kestävä ja koruton, esteettinen lopputulos. Tässä näyttelyssä hän tuo yleisön nähtäville suunnittelemiaan vaatteita noin kahdenkymmenen vuoden ajalta uraltaan. Esillä on vaatteita Noolanin malliston nykyhetkestä, mutta myös kurkistuksia malliston tulevaisuuteen. Lisäksi esillä on myös Rakin suunnittelijan uran synty – mateen, kirjolohen ja niilinahvenen nahasta valmistetut vaatteet, jotka hän suunnitteli lopputyönään Taideteollisessa korkeakoulussa. Näyttelyssä olevien vaatteiden materiaaleina on käytetty muun muassa pellavaa, villaa ja kalannahkaa. Suurin osa niistä on nyt ensi kertaa esillä museonäyttelyssä. 

Samaan aikaan Marja Rakin näyttelyn kanssa Emil Cedercreutzin museossa avautuu toisen vaatesuunnittelijan Päivikki Reinamon tuotantoa esittelevä näyttely, joka on esillä museon Ilmari-salissa. Kahden talvinäyttelyn tarkoitus on tutustuttaa museokävijä suomalaisen vaatemuotoilun perinteeseen kahden vaatesuunnittelijan elämäntyön kautta sekä luoda museokävijälle mielenkiintoisia yksittäisiä näkökulmia nopeasti muuttuvan vaateteollisuuden kehitykseen, ajankohtaisuuteen, ajattomuuteen ja tulevaisuuden näkymiin. Taideteollisessa korkeakoulussa opiskellessaan Marja Rak ja Päivikki Reinamo ovat kohdanneet myös oppilaana ja opettajana. Näyttelyt ovat avoinna yleisölle ajalla 27.10.2013 – 2.2.2014. 

Tervetuloa!Lisätiedot: 

Museoamanuenssi Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, p. 044-432 5350, satu.tenhonen at harjavalta.fi.  
Vaatesuunnittelija Marja Rak, Noolan Oy, p. 050-589 0095, marja.rak at noolan.com, www.noolan.com.Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta