[Nayttelyposti] Kirjailijan kynä siitinluusta

Suomen Metsästysmuseo info at metsastysmuseo.fi
Ke 16.Marras. 16:25:01 EEST 2013


Kairaltani
Eräkirjailija A. E. Järvinen (1891 - 1963)


Suomen Metsästysmuseon pienoisnäyttelyllä kunnioitetaan eräkirjallisuuden klassikon ja esikuvan A. E. Järvisen elämäntyötä. Hänen kuolemastaan tuli elokuussa kuluneeksi 50 vuotta. Esillä on valokuvia, Järvisen erävarusteita sekä kirjallista tuotantoa Suomen Metsästysmuseon kokoelmista.

Aarne Erkki Järvinen tunnetaan monipuolisena miehenä; kirjailijana, taiteilijana ja erityisesti Lapin kairojen erämiehenä. Aarne kirjoitti jo nuorena lukiolaisena novelleja sekä runoja, ja ylioppilaaksi tultuaan kiintymys luontoon sai hänet valitsemaan metsätieteiden opinnot arkkitehdin ammatin sijaan. Yliopistoaikoinaan hän opiskeli myös Ateneumin iltakoulussa ja myöhemmin Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Valmistuttuaan metsänhoitajaksi hän hakeutui Lappiin vakituiseen työhön toimien uransa loppuajan ylimetsänhoitajan vakanssilla arvioimistoimiston johtajana. Ensimmäisinä Lapin vuosina syntyi se henkinen varasto, josta Järvinen tulevina vuosina saattoi kirjailijana ammentaa. Erämaan kauneus oli hänelle merkittävä innoittaja.

Erätaidon oppeja nuori metsänhoitaja imi ikänsä erämaissa asuneilta esikuviltaan. Pitkillä työmatkoilla kairoissa ravinto hankittiin suoraan luonnosta metsästämällä ja kalastamalla. Mieluisinta metsästystä oli huurremetsojahti, jota Järvinen on kuvannut sekä akvarelleissaan että lastuissaan. A. E. Järvinen kirjoitti yli 20 kaunokirjallista teosta, Turkisriistan pyynti -oppaan sekä lukuisia artikkeleita luontoon ja eränkäyntiin liittyen.

Näyttely on esillä vuoden loppuun saakka. Näyttelyn yhteydessä Suomen Metsästysmuseon kuukauden kokoelmalöytönä on A. E. Järviselle kuulunut kynä, jonka varsi on tehty karhun siitinluusta. Järvinen luovutti maksuksi kortteerista Fredrik Vesteriselle vuonna 1939.


Lisätiedot:

Kirjastonhoitaja Taru Liukkonen
Puh. 019 722 283
taru.liukkonen at metsastysmuseo.fi<mailto:taru.liukkonen at metsastysmuseo.fi>

Tiedon välitti:

Ilja Koivisto
museopalvelupäällikkö / Head of Public Relations & Communications
Suomen Metsästysmuseo / The Hunting Museum of Finland
Tehtaankatu 23 A
11910 Riihimäki
Tel.  +358 (0) 19 722 287
ilja.koivisto at metsastysmuseo.fi<mailto:ilja.koivisto at metsastysmuseo.fi>
www.metsastysmuseo.fi<http://www.metsastysmuseo.fi/>

Olemme myös Facebookissa!
http://www.facebook.com/Suomen.Metsastysmuseo
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta