[Nayttelyposti] Olli Rumpu - valokuvia Etelä-Karjalasta 1960 ja 1970-luvuilta -näyttely avautuu Etelä-Karjalan museossa 6.11.2013

Niemi Noora Noora.Niemi at lappeenranta.fi
Ti 5.Loka. 16:11:17 EET 2013


Olli Rumpu - valokuvia Etelä-Karjalasta 1960 ja 1970-luvuilta -näyttely avautuu Etelä-Karjalan museossa 6.11.2013


Valokuvaaja Olavi Matti Rumpu (1924-2006) oli valokuvaaja, joka tallensi laajasti maakunnan elämää. Vuosikymmenten aikana kuvia kertyi mittava kokoelma, yli 200 000 negatiivia. Näistä kuvista näyttelyyn on koottu monipuolinen katsaus, joka tarjoaa kurkistuksen menneiden vuosikymmenten arkeen ja juhlaan. Näyttely juhlistaa samalla 100 vuotta täyttävää Itä-Suomen Lehtimiesyhdistystä.

Olavi Matti Rumpu oli kotoisin Lappeelta, asui välillä Taipalsaarella mutta työuransa ajan pääosin Lappeenrannassa. Hän toimi yrittäjänä omistaen Kuva-Rumpu  -valokuvausliikkeen Lappeenrannassa. Sen lisäksi että hän oli itsenäinen yrittäjä, hän oli myös aikansa ensimmäisiä lehtikuvaajia. Hän otti lähes kaikki maakuntalehti Etelä-Saimaan uutiskuvat vuosina 1959-1966. Etelä-Saimaan ohella hän kuvasi myös muille lehdille sekä yrityksille. Tekniikan kehittyessä hän kuvasi myös liikkuvaa kuvaa Yleisradiolle.

Rummun tyttären omistuksessa olevasta mustavalkonegatiivien arkistosta koottu näyttely esittelee aitoa ajankuvaa 1960-70 -luvuilta. Näyttelyyn on koostettu erilaisia teemoja; kuvakokonaisuuksissa esitellään mm. arkipäivän askareita, onnettomuustilanteita, kulttuuri- ja muita tapahtumia, urheilukilpailuja sekä valtioiden johtohenkilöiden vierailuja. Näyttelyssä on kehystettyinä tulosteina esillä lähes 100 kuvaa, lisäksi kuvia on katseltavissa digitaalisessa muodossa. Kehystetyt kuvat ovat pääosin Etelä-Saimaassa julkaistuja, ja niihin on liitetty arkistosta poimitut tiedot lehtijutun sisällöstä ja ajankohdasta.

Lisämausteeksi näyttelyyn on saatu Olli Rummun Pyhimys-Volvo vuosimallia 1969. Tämä punainen kaunotar on ainoa tuona vuonna Suomeen tuotu P1800 -mallin Volvo. Auton sisään on lisäksi luotu aitoa tunnelmaa Olli Rummun kuvausvälineistön avulla.

Näyttelyyn liittyy myös oheisohjelmaa ja -tuotteita. Raili Leino on suunnitellut kaikenikäisille soveltuvan "Mie pistän kuvat elämään" - tarinatyöpajan, jossa näyttelykuvien avulla kuvanlukutaitoa ja tarinankerrontaa. Lisätietoja työpajasta löytyy museoiden nettisivujen uutislistalta:
http://www.lappeenranta.fi/Suomeksi/Palvelut/Kulttuuri/Museot/Museoissa_nyt!.iw3
Museot lapsille -tehtäväsivulle on lisäksi koottu tehtäviä eri-ikäisille lapsi- ja koululaisryhmille omatoimisia ja ohjattuja näyttelykäyntejä ajatellen. Sivulta löytyy myös runsaasti linkkivinkkejä valokuvateemaan liittyen.
Museokaupassa on näyttelyn ajan tarjolla harvinaista herkkua: näyttelyssä esillä olevasta Koiran rengasmatka -kuvasta on teetetty oma postimerkki ja -kortti. Lisäksi tarjolla on myös muita Rumpu-aiheisia tuotteita kuten näyttelyjulkaisu, kortteja, magneetti ja kirjanmerkki.

Näyttely on avoinna Etelä-Karjalan museossa (Kristiinankatu 15, Linnoitus, Lappeenranta) 6.11.2013-16.3.2014  ti-su klo 11-17.


Lisätiedot ja lehdistökuvat:
Noora Niemi
ts. amanuenssi
Etelä-Karjalan museo
Kristiinankatu 9
53900 Lappeenranta
puh. 040 579 5744
s-posti noora.niemi(at)lappeenranta.fi<mailto:noora.niemi at lappeenranta.fi>

www.lappeenranta.fi/museot<http://www.lappeenranta.fi/museot>
www.facebook.com/lappeenrannanmuseot<http://www.facebook.com/lappeenrannanmuseot>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta