[Nayttelyposti] Kadonneet - Löydetyt. Kaisa Kurru retrospektiivi Emil Cedercreutzin museossa 19.5.-29.9.2013

Satu Tenhonen Satu.Tenhonen at harjavalta.fi
Ti 14.toukokuu. 13:17:26 EEST 2013


KADONNEET - LÖYDETYT: KAISA KURRU RETROSPEKTIIVI

19.5. - 29.9.2013 Emil Cedercreutzin museon Ilmari-salissa 


Sunnuntaina 19.5.2013 Emil Cedercreutzin museossa avautuu harjavaltalaisen taidekäsityöläisen ja käsityön opettajan Kaisa Kurrun retrospektiivinen näyttely Kadonneet - Löydetyt. Kaisa Kurru on tehnyt pitkän ja näyttävän uran ja vuosikymmenten mittaisen elämäntyön yhtenä satakuntalaisen käsityöperinteen luojana ja ylläpitäjänä. Vuonna 1928 syntyneen Kurrun näyttely tuo yleisön nähtäville hänen kädentaitojaan käyttötekstiilien valmistamisen, taidekäsityön sekä käsityön opettamisen osa-alueilta eri ajoilta hänen elämästään. Näyttely on syntynyt Kurrun yhteistyönä näyttelysuunnittelija, paperikonservaattori Riitta Tuomolan kanssa. Näyttely on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museon Ilmari-salissa 29.9.2013 saakka. 

Kadonneet - Löydetyt kiinnittää näyttelyssä kävijöiden huomion käsillä tekemisen taitoon eri aikoina ja kunnioittaa menneisyyden naisten kotona tekemää näkymätöntä työtä, minkä lopulta teollisuus korvasi. Toisaalta näyttely tuo esille myös sen, miten käsityönä tehtyjen käyttötekstiilien kuten liinavaatteiden korvautuminen teollisesti valmistetuilla tuotteilla on antanut lisää tilaa myös uudenlaiselle luovuudelle käsillä tekemisen käytännöissä ja perinteessä. Näyttelyn aikajänne on pitkä: esillä on tekstiilejä sota-aikojen lakana- ja pyyheliinakankaista alkaen nykypäivän taidekäsityöhön ja käyttötekstiileihin saakka. 

Kurrun alkukauden töissä materiaalina pellavan ohella on villa, jota hän on värjännyt luonnosta saatavilla kasveilla ja sienillä. Kurru on ollut mukana muun muassa Euran muinaispuvun alkuperäisten värien selvitystyössä. Myöhemmin urallaan hän on selvemmin siirtynyt vivahteikkaampia, herkempiä sävyjä tuottavan pellavan värjäämiseen ja sen käyttämiseen kaikissa työvaiheissaan aina kasvin kasvatuksesta työstämiseen ja valmiiseen tuotteeseen saakka. Näyttelyn sisältämät Kurrun työt muodostavat kiinnostavan kaaren hänen alkukautensa käyttötekstiileistä 1950-luvulta aina hänen tämän päivän vapaaseen ilmaisuunsa saakka. Näyttelyn nimi Kadonneet - Löydetyt viittaa niihin lukemattomiin näkymättömiin ihmisiin ja käsiin, joiden kautta langat ovat saaneet uuden muodon. 

Emil Cedercreutzin museolla on ilo esitellä yleisölle tämä Kaisa Kurrun retrospektiivinen näyttely, joka on samalla hänen 85-vuotisjuhlanäyttelynsä. 

Näyttely on avoinna yleisölle ajalla 19.5. - 29.9.2013. Tervetuloa! 


Lisätiedot ja lehdistökuvat: 

Museoamanuenssi Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, p. 044-432 5350, satu.tenhonen at harjavalta.fi.Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta