[Nayttelyposti] Riikka Palonen - 50 vuotta poissa kartalta Emil Cedercreutzin museossa 19.5.-29.9.2013

Satu Tenhonen Satu.Tenhonen at harjavalta.fi
Ti 14.toukokuu. 13:17:30 EEST 2013


RIIKKA PALONEN - 50 VUOTTA POISSA KARTALTA

19.5. - 29.9.2013 Emil Cedercreutzin museon Herman-salissa 


Sunnuntaina 19.5.2013 Emil Cedercreutzin museossa avautuu köyliöläisen TaK Riikka Palosen 50-vuotisjuhlanäyttely Riikka Palonen - 50 vuotta poissa kartalta. Esille tuleva kokonaisuus tuo yleisön nähtäville Palosen taidetta ja taidekäsitöitä viidentoista viime vuoden ajalta. Näyttelyn töitä yhdistävä keskeinen aihepiiri on luonto ja metsä: teoksissa esiintyvät metsään liittyvät vanhat suomalaiset tarinat, kertomusperinne sekä tarustoissa elävä metsän väki eläinten ja taruhahmojen muodossa. Näyttely on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museon Herman-salissa 29.9.2013 asti. 

Näyttely sisältää erilaisin tekniikoin tehtyjä töitä: Palonen on tehnyt kuivapastelleja pariisinpaperille ja pellavakankaalle sekä maalannut arabikumiin sekoitetulla maajauheella silkille. Tekniikoita yhdistää se, että niissä väri on intensiivinen ja korjailun mahdollisuus vähäinen. 

Aihepiiriltään Riikka Palosen visuaalisessa maailmassa teoksia yhdistää erityisesti luonto ja metsä niiden tapahtumaympäristöinä. Luonto ja metsä eivät ole vain elementtejä tai paikkoja, vaan näyttelyn töissä ne kuvastuvat suomalaisen tarina- ja uskomusperinteen syntysijoina. Luonto on rauhallinen ja mystinen, mutta samalla vilkas ja villi, menneisyyden ikuinen metsä joka kätkee sisäänsä historiaa ja tarinoita. Luonnosta löytyy paikka myös nykyajan ihmisen oman minuuden ja harmonian etsinnälle. Palosen teoksissa metsän elämä ja monimuotoinen kiertokulku tulevat esille muun muassa eläinten ja taruhahmojen muodossa, mutta mukana on myös ihminen ja ihmisen ääni. 

Innoituksensa taiteeseensa Palonen saa köyliöläisen kotiseutunsa luonnosta: "Viimeisen viidentoista vuoden ajan olen joka päivä kulkenut saman parikilometrisen metsätien ees taas. Joka päivä, säässä kuin säässä, ja mieluiten aamuvarhaisella. Kävellen, polkupyörällä, potkukelkalla. Joka päivä. Valo ja säätila muuttavat maisemaa jatkuvasti. Koskaan se sama näkymä ei ole täsmälleen se sama. Katsellessani näitä polunvarsiani olen aina silloin tällöin tunnistanut, että ahaa, tämmöisessä maisemassa nousivat Järven Emännän lehmät rannalle tai tuolla kannolla haukkui Hiitolan koira. Metsänhenget alkoivat osoitella minulle aiheita." (Riikka Palonen 29.4.2013)

Näyttely on avoinna yleisölle ajalla 19.5. - 29.9.2013. Tervetuloa! 


Lisätiedot ja lehdistökuvat: 

Museoamanuenssi Hanna Kaski, Emil Cedercreutzin museo, p. 044-432 5349, hanna.kaski at harjavalta.fi. 
Museoamanuenssi Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, p. 044-432 5350, satu.tenhonen at harjavalta.fi.
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta