[Nayttelyposti] Ateneumin uutuusnäyttely luo katsauksen Rafael Wardin pitkään taiteilijanuraan

Marja IstalaKumpunen Marja.IstalaKumpunen at ateneum.fi
Ke 11.Joulu. 13:41:56 EET 2013


Ateneumin uutuusnäyttely luo katsauksen Rafael Wardin pitkään taiteilijanuraan

Ateneumin taidemuseossa avautuva Rafael Wardin retrospektiivinen näyttely luo katsauksen taiteilijan uran eri vaiheisiin ja tuo esille hänen monipuolisuuttaan ja uudistumiskykyään vuosien saatossa. Ateneumissa nähdään noin 90 teosta Wardin tuotannon kaikilta kausilta.

Rafael Wardilla (s. 1928) on ollut poikkeuksellisen pitkä ura, joka on kestänyt jo yli 60 vuotta, ja hän työskentelee aktiivisesti vielä tänäänkin. Wardi tunnetaan värikkäistä teoksistaan, joiden aiheet vaihtelevat asetelmista ja ihmiskuvista kaupunkinäkymiin sekä maisemiin. Ateneumin näyttelyssä on esillä museon omaan kokoelmaan kuuluvia Wardin teoksia sekä teoslainoja muista museoista ja yksityiskokoelmista. Näyttelyn kuraattorit ovat Ateneumin va. museonjohtaja Timo Huusko ja amanuenssi Anne-Maria Pennonen. Näyttelyarkkitehtuurista vastaa Simo Freese.

Wardin töiden kohdalla on usein korostettu valon ja värin erityistä merkitystä. Häntä on kutsuttu keltaisen värin mestariksi, mutta taiteilijan paletti muodostuu laajemmasta värien kirjosta, joka vaihtelee eri vuosikymmenten tuotannossa. Wardin energisyys ja taiteilijavoima nousee esiin yhä vahvana hänen uusimmissa töissään, jotka ovat valmistuneet kesällä 2013 ja joita nähdään myös Ateneumin näyttelyssä.

Suurin osa ennen 1990-luvun loppua maalatuista töistä on toteutettu öljyväreillä, mutta vuosikymmenen lopussa Wardi siirtyi käyttämään pastellivärejä. Näiden ohessa hän on tehnyt akvarelleja, piirroksia ja grafiikkaa. Vuonna 2002 valmistunut  presidentti Tarja Halosen muotokuva herätti suurta huomiota, ja sen myötä viimeistään taiteilijan nimi tuli tutuksi myös laajemmalle yleisölle.

Wardin tuotanto ei rajoitu pelkästään kuvataiteisiin, vaan hän on suunnitellut myös oopperalavasteita ja -pukuja sekä osallistunut tanssiesityksiin. Lisäksi hän on toiminut opettajana Suomen Taideakatemian koulussa sekä ollut kehittämässä taideterapiaa Nikkilän sairaalassa.

Rafael Wardi
Ateneumin taidemuseo, 3. krs.
12.12.2013-2.3.2014

Lisätietoja näyttelystä: www.ateneum.fi/rafael-wardi

Ateneumin taidemuseo Kaivokatu 2, 00100 Helsinki, www.ateneum.fi
Aukioloajat: ti, pe 10-18; ke, to 10-20; la, su 11-17, maanantaisin suljettu
Liput: 12/10 e, alle 18-vuotiaat vapaa pääsy.
Ennakkoliput: Lippupalvelun toimipaikat ja verkkokauppa www.lippupalvelu.fi
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta