[Nayttelyposti] PIMIÖ: Igor Grubić

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
Ke 12.Syys. 09:57:49 EEST 2012


Igor Grubić
East Side Story
Turun taidemuseon Pimiössä 14.9.–4.11.2012

Tiedotustilaisuus torstaina 13.9.2012 klo 11 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku.
Avajaiset torstaina 13.9. klo 18–20. Taiteilija on läsnä molemmissa tilaisuuksissa.
Tervetuloa!

Turun taidemuseo esittelee vuonna 2012 Balkanin alueen taiteilijoiden video- ja mediataidetta. Nyt vuorossa on kroatialaisen kuvataiteilija Igor Grubićin (s. 1969) 2-kanavainen videoteos East Side Story (2008, 14 min). Teoksen toinen osa koostuu televisiokameroiden tallentamista otoksista Belgradissa vuonna 2001 ja Zagrebissa 2002 järjestettyjen maiden ensimmäisten Gay Pride -kulkueiden aikana. Dokumentaarinen video näyttää kaunistelematta, miten marssien aikana syntyi rajuja väkivaltaisuuksia kulkueeseen osallistuneiden ihmisten, kulkueen vastustajien ja ohikulkijoiden välillä. Dokumentin rinnalla nähdään zagrebilaisten tanssijoiden tanssivan kotikaupunkinsa kaduilla ja esittävän koskettavan tulkinnan kulkueiden tunnelmista ihmisvilinän keskellä.

East Side Story -teoksen alussa tunnelma on odottava. Gay Pride -kulkueen osallistujat ovat selvästi ylpeitä mielenilmauksestaan, mutta samalla myös hieman jännittyneitä. Banderollissa peräänkuulutetaan ihmisoikeuksia. Uusnatsien ryhmässä tunnelmaa kohotetaan rytmikkäillä iskulauseilla nyrkit ilmassa heiluen. Poliisit ovat varautuneet kohtaamiseen. Yhtäkkiä pieni tönäisy johtaa hurjaan tappeluun. Harhaileva kamera tallentaa järkyttäviä kuvia. Ihmisiä potkitaan päähän, nainen juoksee hädissään poliisiauton perässä saadakseen apua ja verta valuu. Gay Pride -kulkueen osallistujat yrittävät selviytyä, median edustajat juoksevat kyynelkaasun seassa ja pyrkivät tallentamaan tapahtumia, samalla kun mielenosoituksen vastustajien kiihko vain yltyy. Ohikulkijatkin puuttuvat näkemäänsä huudoilla ja valitsevat puolen. Tunteet ovat pinnassa – eri ihmisryhmät taistelevat toisiaan vastaan ja pyrkivät toimimaan odotusten mukaisesti, niin poliisijoukot kuin mediankin edustajat.

Kulkueiden aikana ohikulkijat reagoivat näkemäänsä, mutta reagoivatko he äänettömiin tanssijoihin kaduilla?
Tanssijat viestivät kehon liikkeillään syviä tuntemuksia näkemästään ja kokemastaan. Neljästä tanssijasta jokainen tekee oman tulkintansa tapahtumista ja lopuksi he tanssivat yhdessä, toinen toisiinsa kietoutuen. Tanssijoiden liikkeet korostavat median tallentamia ahdistavia kohtaamisia ja saavat ne tuntumaan myös katsojan kehossa. Fyysisyys on voimakkaasti läsnä Grubićin teoksessa East Side Story. Väkivalta purkautuu uskomattomina tekoina. Jokainen yrittää myös suojata kehoaan ja yhtäkkinen ääni saa ihmisen kyyristymään. Tanssijat ilmaisevat ruumiillaan tunteitaan hämmennyksestä vihaan. Erimielisyyksien alkulähteenä on kuitenkin ihmisten tapa rakastaa toisiaan ja hyväksyä toisensa – tunteita, joita ilmaistaan keholla.

TAITEILIJATAPAAMINEN: Torstaina 13.9.2012 Igor Grubić kertoo englanniksi taiteellisesta työskentelystään Turun taideakatemian (Linnankatu 54–60) Kuvateatterissa klo 14 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.

TULOSSA PIMIÖÖN
Danica Dakić (BIH/DE) 9.11.2012–6.1.2013


Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi/amanuens/curator
tel. +358 (0)2 262 7094, +358 (0)50 400 3248
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi<mailto:jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi>

Turun taidemuseo / Åbo konstmuseum / Turku Art Museum
Aurakatu/Auragatan 26
FI-20100 Turku/Åbo, Finland
www.turuntaidemuseo.fi<http://www.turuntaidemuseo.fi/>  / www.abokonstmuseum.fi<http://www.abokonstmuseum.fi/> / www.turkuartmuseum.fi<http://www.turkuartmuseum.fi/>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta