[Nayttelyposti] STUDIO: Stiina Saaristo

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
Ke 12.Syys. 09:57:44 EEST 2012


Stiina Saaristo
Kissimirrit ja yksi petetty pupunen II
Turun taidemuseon Studiossa 14.9.-4.11.2012

Tiedotustilaisuus torstaina 13.9.2012 klo 11 Turun taidemuseossa, Aurakatu 26, Turku.
Avajaiset torstaina 13.9. klo 18-20. Taiteilija on läsnä molemmissa tilaisuuksissa.
Tervetuloa!


Turun taidemuseon Studiossa nähdään syksyllä Stiina Saariston (s. 1976) näyttely Kissimirrit ja yksi petetty pupunen II. Saaristo tunnetaan isokokoisista ja äärimmäisen pikkutarkoista piirustuksistaan, joiden lähtökohtana on taiteilija itse. Kirpputorilta hankkimiinsa asuihin pukeutunut taiteilija tutkii itseään peilistä ja piirtää samalla tarkasti ja taidokkaasti omakuvia, joiden vääristyneet yksityiskohdat muuntavat totuutta. Prinsessa-asut ja viittaukset seksuaalisuuteen ovat edelleen läsnä Saariston uusissa kuvissa, mutta muuten niiden tunnelma on vakavoitunut ja aggressiivisuus kadonnut. Nainen ei ole enää aktiivinen toimija, vaan hän on vaipunut ajatuksiinsa, pohtii menneitä ja tekee kenties päätöksiä tulevasta. Pettymyksen tunteet ovat paljaina esillä, mutta myös tarkasteltavissa hieman hymyssä suin. Pysähdys, ja elämä jatkuu.

Studiossa nähtävissä teoksissa taiteilijan luoma ympäristö kuhisee lukemattomia yksityiskohtia: käytettyjä nenäliinoja, pehmoleluja, avonaisia pulloja ja purkkeja, kynsilakkaa ja karkkeja, ruusuja ja värivaloja. Sulosilmäiset kissanpoikaset tarkkailevat ympäristöä, mutta myös naista yhdessä muiden taustoilta löytyvien eläinten kanssa. Nainen on kääntänyt selkänsä menneille tapahtumille ja kohdistaa katseensa tulevaan.

Saariston teosten äärellä on hyvä pysähtyä pohtimaan sitä millaisia odotuksia ihmisillä on, mutta myös niiden perimmäisiä syitä. Kenen tarpeita toteutamme? Ketä me haluamme miellyttää ja miksi? Saaristo sekoittaa teoksissaan osuvasti aikuisten ja lasten maailmoja. Nykyiset kauneusihanteet ja seksuaalisuuden kuvasto ovat tuttuja jo lapsille ja vaikuttaa sukupuoliroolien muotoutumiseen. Lapset pyrkivät olemaan aikuisten kaltaisia jo hyvin nuorina, samalla kun aikuiset haluavat venyttää omaa nuoruutta. Valitsemmeko rooliasuja itsellemme, jotta elämä täyttäisi mahdottomimmatkin odotuksemme? Keitä me lopulta olemme?


TAITEILIJATAPAAMINEN: Lauantaina 13.10.2012 klo 14 alkaen Stiina Saaristo esittelee yleisölle näyttelyään Kissimirrit ja yksi petetty pupunen II  ja kertoo taiteellisesta työskentelystään Turun taidemuseon Studiossa.


TULOSSA STUDIOON:
Minna L. Henriksson 9.11.2012-6.1.2013


Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi/amanuens/curator
tel. +358 (0)2 262 7094, +358 (0)50 400 3248
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi<mailto:jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi>

Turun taidemuseo / Åbo konstmuseum / Turku Art Museum
Aurakatu/Auragatan 26
FI-20100 Turku/Åbo, Finland
www.turuntaidemuseo.fi<http://www.turuntaidemuseo.fi/>  / www.abokonstmuseum.fi<http://www.abokonstmuseum.fi/> / www.turkuartmuseum.fi<http://www.turkuartmuseum.fi/>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta