[Nayttelyposti] Uudenkaupungin museossa näyttely uusiokäytöstä ja kierrätyksestä

Mari Jalava mari.jalava at uusikaupunki.fi
Ke 9.Maalis. 14:41:05 EET 2011


Hiuksista koruja, maitopusseista mattoja  - kierrätystä ja kekseliäisyyttä

 

Uudenkaupungin kulttuurihistoriallisen museon päänäyttely vuonna 2011 esittelee kierrätyksen, tuunauksen ja kekseliään materiaalien käytön historiaa. Kierrätys tai tuunaus eivät nimittäin ole uusia asioita, vaan esimerkiksi vaatteita on leikattu matonkuteiksi 1800-luvun lopulta asti, ja esimerkiksi sanomalehtiä on käytetty huusseissa pyyhkimiseen. Säästäväisissä talouksissa materiaaleja kierrätettiin ja tavarat käytettiin loppuun. Uusiokäyttö tapahtui kotona luonnostaan. Kierrätystä ei harrastettu luonnonsuojelun vuoksi, vaan siksi, ettei mitään käyttökelpoista oltu totuttu heittämään pois.

 

Sota-ajan materiaalipula pakotti suomalaiset uudenlaiseen kekseliäisyyteen: paperi korvasi tekstiilikuidut ja vanhoista aikuisten vaatteista tehtiin lasten vaatteet. Teollistumisen myötä syntyi uudenlaisia jätteitä, kuten muovipakkauksia, joille piti keksiä uusiokäyttöä. Muovisista maitopusseista kudottiin esimerkiksi mattoja. Näyttelyssä on myös esineitä, jotka on tehty jostain epätyypillisestä materiaalista, kuten hiuksista valmistettuja koruja tai paperisia kenkiä.

 

 

Työpajoja ja tapahtumia

 

Näyttelyssä voi kokeilla kierrätystä myös käytännössä. Näyttelytiloista löytyy kaksi askartelupistettä, joissa voi tehdä koruja napeista, tai tuunata vaikka pipon tai lapaset uuteen uskoon. Yksittäisten kävijöiden lisäksi museo toivottaa tervetulleeksi koululais- ja päivähoitoryhmät kokeilemaan työpajojen tarjontaa.

 

Museossa vietetään Nuukuusviikkoa toukokuun ensimmäisellä viikolla, jolloin myynnissä on mm. isoja, käytöstä poistettuja näyttelykuvia. Keskiviikko-iltana 4.5. järjestetään Museo kierrättää tapahtuma, jossa mm. Uudenkaupungin martat opettavat museovieraille erilaisia pula-ajan kierrätysvinkkejä.

 

Näyttelyn kaikille avoimet avajaiset järjestetään torstaina 10.3. klo 18.00 alkaen.




Näyttely on avoinna 28.10. saakka (11.3.-3.6. ja 30.8.-28.10. ti-pe 12-15; 6.6.-28.8. ma-pe 10-17 ja la-su 12-15).




Kulttuurihistoriallinen museo, Ylinenkatu 11, Uusikaupunki

Tiedustelut:  museo at uusikaupunki.fi, 02 8451 5447

http://uusikaupunki.fi/museo



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta