[Nayttelyposti] Satakuntalainen taiteilija - Anne Kimiläinen, AIKA TAULUSSA ... -näyttely Emil Cedercreutzin museossa

Marja Hänninen-Tolvi Marja.Hanninen-Tolvi at harjavalta.fi
Ke 9.Maalis. 15:42:04 EET 2011


Satakuntalainen taiteilija - Anne Kimiläinen



AIKA TAULUSSA ... - näyttely Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa 14.3. - 22.5.2011



Emil Cedercreutzin museo esittelee Satakuntalainen taiteilija - sarjassaan porilaisen kuvataiteilijan  Anne Kimiläisen. Kimiläinen työskentelee TV2:n graafikkona Tampereen Tohlopissa, joten päivittäinen työmatka on pitkä.

Kimiläisen näyttelyn teemana on aika. Kaksi teoskokonaisuutta, joissa kankaalle vedostetut maisemat ovat ikään kuin aikatauluja, koostuvat Kimiläisen työmatkoillaan ottamista valokuvista junan ja linja-auton ikkunoista. Kuvien joukossa on myös Harjavallan maisemia. Kimiläinen miettii kuvissa olevien rakennusten käyttötarkoituksia ja muokkaa kuvamanipulaation avulla maisemaa.

Linja-auto- ja juna-matkat ovat aikamoisia kulttuurihistoriallisia matkoja satakuntalaisuuteen, vanhaan Satakuntaan ja maaseudun muutokseen yleisesti - pitkiä metsätaipaleita ja hiljaisia taajamia. Vanhimmat tilat ovat olleet paikoillaan monen sadan vuoden ajan. Matkan varrelle osuu useita lakkautettuja kouluja ja lopetettuja juna-asemia, pieniä hylättyjä mökkejä siellä täällä - paljon elämän kokoisia kertomuksia.

Pidempää aikajatkumoa näyttelyssä edustavat Kökarin ja Porin Mäntyluodon Kallon rantojen kivet ja kalliot, jotka on toteutettu pääasiassa hiilellä ja temperalla. Kökarin kallioissa taiteilija näkee ajan tuhatvuotisena tervehdyksenä jääkaudelta, jostain sieltä kaukaa menneisyydestä missä kivet jähmettyivät ikuiseen olomuotoonsa. "Kökar on tuupannut minua eniten eteenpäin, olen löytänyt sisällön tekemiseeni sieltä. Mukavinta on, kun pääse ulos ja saa olla omien ajatustensa kanssa" kertoo Kimiläinen.

Kökarin taidetyöpaja on ollut Kimiläiselle tärkeä paikka jo monen vuoden ajan. Sen kalliot ovat kovaa ja pysyvää peruskalliota, mutta niiden lämpimät värit ja pehmeät muodot antavat niille lempeyttä - tekee mieli aurinkoiselle kalliolle makaamaan, kuuntelemaan lokkien kirkunaa ja aaltojen loisketta, tai etsimään rannalta aaltojen mukaan tuomia aarteita. On mielenkiintoista huomata miten saman kallion voi nähdä säätilasta riippuen eri väreissä. Näyttely on harmoninen ja rauhoittava elämys - Aika pysähtyy.

Lisätietoja näyttelystä:

Museoamanuenssi Sari Tauriainen
sari.tauriainen at harjavalta.fi<mailto:sari.tauriainen at harjavalta.fi>
puh. (02) 535 1211


********************************

Marja Hänninen-Tolvi
Museoamanuenssi
Emil Cedercreutzin museo
Museotie 1, 29200 Harjavalta
marja.hanninen-tolvi at harjavalta.fi
puh. (02) 535 1213

www.harjavalta.fi/palvelut/museo




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta