[Nayttelyposti] Metsäala ja metsäammattilaiset kaunokirjallisuudessa -näyttely Metsämuseo Lustossa 23.6. alkaen

Anne Kaljunen Anne.Kaljunen at lusto.fi
Ke 22.Kesä. 15:14:52 EEST 2011


TIEDOTE 
22.6.2011 Punkaharju
 
METSÄALA JA METSÄAMMATTILAISET KAUNOKIRJALLISUUDESSA
Näyttely Suomen Metsämuseo Lustossa 23.6.-27.11.2011
 
Näyttely esittelee metsäalaa ja metsäammattilaisia käsittelevää kotimaista kaunokirjallisuutta 1800-luvulta nykypäiviin. Näyttelyn on koonnut professori emeritus Matti Leikola.

Metsätöiden ja metsäammattilaisten keskeinen asema suomalaisen maaseudun elämässä on yli sadan viime vuoden aikana heijastunut selvänä myös kotimaisessa kaunokirjallisuudessa. Metsäteollisuuden nousu toi Suomen saloille liikettä, työtä ja rahaa.  Samaan aikaan suomenkielisen kansan kiinnostus muuhunkin kuin uskonnolliseen ja taloudelliseen kirjallisuuteen lisääntyi sitä mukaa kuin lukutaito yleistyi.

Aluksi metsäalaa käsittelevät kirjat olivat uuden ja jännittävän, maaseudun tavallisesta elämästä selvästi poikkeavan elinkeinon melko ulkokohtaisia kuvauksia, mutta pian nähtiin myös pyrkimystä syventyä puunkaatajien ja tukkilaisten sielunelämään. Syntyi kertomuksia ja kokonaisia kehitysromaaneja, joissa metsä- ja uittotyöt muodostivat vain ulkonaiset puitteet ihmisten reaktioiden tarkkailulle ja analysoinnille. Yhteiskunnalliset epäkohdat ja metsätöiden sosiaaliset puutteet heijastuivat niin ikään 1890-luvulta alkaen selvinä myös metsäalaa käsittelevissä romaaneissa samoin kuin isänmaata rakentamaan innostava henki näkyi 1930-luvulla ja uudelleen sotien jälkeen 1940-luvulla julkaistussa kirjallisuudessa.  

Kun sotakorvaukset oli maksettu ja yleinen elintaso alkoi 1950-luvulla kohota, innostus metsä- ja uittotöiden kuvaamiseen nousi korkeimmilleen. Innostus kansallisiin aiheisiin näkyi metsä- ja uittofilmien sekä uittoa ja savottaelämää kuvaavien kirjojen runsaana tarjontana. 1960-luvulla eurooppalaisuus, innostus ns. moderniin kirjallisuuteen sekä pääasiassa kaupunkeihin ja tehdaspaikkakunnille sijoittuneet yhteiskunnalliset aiheet valtasivat niin kaunokirjallisuuden kuin elokuvateollisuuden. 

Samanaikainen maaseudun syrjäkylien dramaattinen autioituminen synnytti kuitenkin myös muutaman metsäaiheisen romaanin. Eräänlaisena nostalgisena muistona julkaistiin vielä 2000-luvun vaihteessa pari metsä- ja uittoromaania, joiden tapahtumat sijoittuivat yli puoli vuosisataa aiempaan ajankohtaan. Uutta innostusta nykyaikaista koneellista metsätyötä ja sen piirissä toimivia yrittäjiä tai globaalia metsäteollisuutta kuvaavaan kirjallisuuteen ei ole vielä nähty, mutta ehkä senkin aika vielä tulee.
 
Lisätietoja: 
Näyttely- ja projektipäällikkö Pekka Lehonkoski
gsm 050 375 3382
s-posti: pekka.lehonkoski at lusto.fi <mailto:pekka.lehonkoski at lusto.fi> 

---------------------------------------------
Anne Kaljunen
Tiedottaja, FM
Puh. 044 034 5107
S-posti anne.kaljunen at lusto.fi
 
LUSTO - Suomen Metsämuseo
Lustontie 1
58450 Punkaharju
Puh. (015) 345 100
Fax (015) 345 1050
www.lusto.fi <http://www.lusto.fi/> 

---------------------------------------------
 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta