[Nayttelyposti] Kultaa! -näyttely Arktikumissa 15.4.-11.9.2011

Alariesto Tuija ROVANIEMEN KAUPUNKI Tuija.Alariesto at rovaniemi.fi
Pe 15.Huhti. 11:13:54 EEST 2011


Kultaa! -näyttely juhlistaa GTK:n 125-juhlavuotta

Keisari Aleksanteri III antoi toukokuun 21. päivänä 1885 armollisen asetuksen, jolla perustettiin itsenäinen geologinen tutkimuslaitos Suomeen. Vuodesta 1877 toiminut Vuorihallituksen geologinen toimisto muuttui sittemmin Geologiseksi komissioniksi (Suomen geologinen tutkimus). 21.5.2010 tuli kuluneeksi tasan 125 vuotta asetuksen allekirjoittamisesta. Samalla alkoi GTK:n 125-juhlavuosi, jota Arktikumissa esillä oleva Kultaa! -näyttely juhlistaa.

Kulta kimaltaa ja kiehtoo. Se herättää intohimoja, saa valtaansa ja on vallan väline. Kultaa! -näyttelyssä aihetta käsitellään sekä tieteellisesti että myytteihin ja uskomuksiin kurkistaen.  Aiheena kulta sopii hyvin juhlistamaan GTK:n merkkivuotta, sillä onhan laitoksella merkittävä rooli Suomen kultaesiintymien kartoituksessa ja tutkimuksessa. 

Kultaa on etsitty, haluttu ja himoittu jo tuhansien vuosien ajan. Se on arvokas alkuaine, jota jo alkemistit yrittivät jalostaa vähemmän jaloista aineista. Se on myös kierrätystavara; Inkojen kulta-aarteita on moneen kertaan sulatettu ja hyödynnetty aina uudestaan. Lapissa kulta tuo mieleen kullankaivuun ja legendaariset kullankaivajat. Ne ovat olennainen osa Lapin lumoa ja luonnollisesti myös yksi näyttelyn aiheista. 

Pääosa Suomen kullasta louhitaan kalliosta. Suomen kultaesiintymät ja kultakaivokset esitellään GTK:n tietokannan pohjalta tehdyssä kartassa. Näyttelyssä esillä olevat pienoismallit ja filmit kertovat nykyaikaisen kultakaivoksen toiminnasta ja kaivostyöstä.  Esillä on myös kultamalmityypeistä lukuisia näytteitä. Lisäksi näyttelyssä kerrotaan kullan etsintämenetelmistä ja maaperätutkimuksesta.

Kultaa löytyy lähes kaikkialta. Sitä on pieninä pitoisuuksina jopa merivedessä. Kullan ominaisuudet tekevät siitä hyvin monikäyttöisen metallin, jota hyödynnetään monilla eri teollisuuden aloilla niin elektroniikkateollisuudessa kuin nanoteknologiassa. Mutta ei pidä unohtaa, että valtaosa löydetystä kullasta käytetään edelleen korujen valmistukseen; kultasepän työtäkin esitellään näyttelyssä mielenkiintoisella tavalla. 

Tule kokeilemaan paljonko kultaharkko painaa! Tämän jälkeen et voi enää hymyilemättä katsoa elokuvien kultarosvoja säkkeineen...

Näyttelyn on tuottanut GTK, yhteistyössä Lapin maakuntamuseo, Kultamuseo ja Agnico-Eagle Finland, Kittilän kaivos. GTK kiittää myös Taigakorua, AMK Metropolia, Lapin ammattiopistoa sekä Rovaniemen kaupunginteatteria. 

Kultaa! -näyttely on esillä Lapin maakuntamuseon vaihtonäyttelytilassa Arktikumissa Rovaniemellä 15.4.-11.9.2011.



**********************************************
Tuija Alariesto
Näyttelyamanuenssi  I Curator
Lapin maakuntamuseo I The Provincial Museum of Lapland
Pohjoisranta 4 96200 Rovaniemi
tel. + 358 40 734 1060 
tuija.alariesto at rovaniemi.fi 
**********************************************






Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta