[Nayttelyposti] Mikkelin taidemuseon kevään näyttelyt

Hyvönen Paula Paula.Hyvonen at mikkeli.fi
To 14.Huhti. 14:59:14 EEST 2011


Mikkelin taidemuseo 8.4. – 22.5.2011

PINNAN ALLA - Mari Arvinen, Antti Immonen, Kari Juutilainen, Ulla-Mari Lindström, Antti Rönkä

Viisi taiteilijaa Kuopion seudulta pohtivat yhteisessä näyttelyssään mitä piilee pinnan alla. Mikkelin taidemuseoon varta vasten suunniteltu näyttely luo katsauksen pohjoissavolaiseen nykytaiteeseen. Kuvataiteilija Kari Juutilaisen ideasta lähtenyt näyttely esittelee maalauksia, veistoksia ja multimediateoksia tältä ja viime vuodelta.

Suonenjokelaisen taidemaalarin Mari Arvisen (s.1974) tekniikat muuttuvat ja muovautuvat koko ajan aiheen mukaan. Arvisen töissä oudot jäljet muuttuvat selkeiksi ja näkyviksi kuviksi. Teosten idea voi lähteä vaikkapa kupin pohjalle kuivuneesta kahvista.
Antti Immonen (s.1973) on useita materiaaleja käyttävä kuvanveistäjä, jolle ominaista on rakenteleva työskentelytapa. Hän tekee veistoksia, joiden lähtökohtina ovat luonto-, tiede- ja tieteisvisiot. Mikkelin näyttelyssä kohtaavat hauraanomaiset kaupungit massiivisen merellisen maailman.
Kari Juutilainen (s.1953) on pitkän linjan kuvataiteilija, jonka maalauksia, veistoksia ja videotaidetta on nähty 1980-luvulta lähtien lukuisissa näyttelyissä koti- ja ulkomailla. Juutilainen kuuluu myös ruokailuperformansseja tekevään Edible Finns -ryhmään. Näyttelyn akryylimaalauksissa väripinnat ja figuurit luovat pinnan alaisia maailmoja konkreettisesti ja abstraktisti.
Ulla-Mari Lindström (s.1967) on maalauksen kieltä teoksissaan käyttävä valokuvaaja. Mikkeliin hän on tehnyt yksittäisistä kuvista koostuvan multimediateoksen, jossa on mukana äänimaailma.
Taidemaalari Antti Röngän (s.1973) teosten aiheina ovat usein arkiset kohteet ja arkkitehtuuri. Näyttelyn teoksissa rakennukset ovat saaneet pelkistetyn geometriset muodot ja selkeät väripinnat.


MATKALLA – Viipurin Taiteilijaseuran 81.vuosinäyttely

Viipurin Taiteilijaseura on perinteikäs Viipurissa v. 1930 perustettu ammattitaiteilijoiden yhdistys, jossa on nykyisin lähes 100 jäsentä. Seuran piirissä toimii ja on toiminut Suomen eturivin taiteilijoita. Taiteilijaseuran jäseniä ovat olleet muiden muassa Väinö Rautio, Viljo Kojo, Eva Cederström, Aimo Tukiainen, Unto Pusa ja Aimo Kanerva. Seuran historia on tärkeä osa suomalaisen kulttuurin historiaa.

Mikkelin taidemuseossa avautuva vuosinäyttely on seuran 81. Näyttelyn teokset on valinnut toimikunta, jonka ulkopuolisena asiantuntijana ja puheenjohtajana on toiminut kuvataiteilija Hannu Kauppi.  Juryn muut jäsenet ovat kuvanveistäjä Helmi Leppäkoski ja taidemaalari Seppo Lagom. Näyttely koostuu pääasiassa taiteilijaseuran jäsenten töistä. Esillä on viime vuosina valmistuneita maalauksia, grafiikkaa, veistoksia ja reliefejä. Mukana on 30 kuvataiteilijaa ja 63 teosta.

Jury valitsi mukaan ”ne laadukkaat taideteokset, jotka parhaiten edustavat tämän päivän eri taidelajien tasokkainta kuvallista ilmaisua.  Tekniikoita, materiaaleja, sommittelua ym. voidaan opettaa. Kuvaa ja sen kieltä taas voidaan opettaa vaikeammin. Taidetta voidaan tuskin opettaa lainkaan. Parhaimmillaankin taiteen opetus on keskustelua. Viipurin Taiteilijaseuran ”Matkalla” - näyttelyssä mukana olevat taiteilijat ja esillä olevat taideteokset avaavat monipuolisen ja tasokkaan keskustelun yleisön kanssa.” (Hannu Kauppi). Viipurin Taiteilijaseuran tunnustuspalkinnon jury valitsee näyttelytöiden perusteella. Tänä vuonna palkinnon sai kuvanveistäjä Antero Ruotsalainen.


Taidemuseon Studiossa
UNIMAA  - 21 unta Suomen tasavallan presidentistä Tarja Halosesta

Kuvataiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen keräsivät vuonna 2008 lehti-ilmoitusten kautta unia, joita suomalaiset ovat nähneet tasavallan presidentti Tarja Halosesta. Unien keruuseen eri puolilla Suomea osallistuivat myös teoksen esityspaikat: Helsingin Taidehalli, Mikkelin taidemuseo, Tornion Aineen taidemuseo ja Rauman taidemuseo.

Keräyksen tuloksena oli 80 unta, joista 21 dramatisoitiin ja kuvattiin toisiinsa kietoutuvaksi elokuvaksi. Rajat yksittäisten unien välillä on hämärtynyt. Kaikkien unien pääroolissa on presidentti Tarja Halonen, jota tulkitsevat näyttelijät Tuulia Leppihalme, Miika Muranen, Lise Holmberg ja Teija Himmelroos. Muut roolit on toteutettu talkoohengessä; joissakin kohtauksissa on mukana myös itse unien näkijöitä.
Unimaa on humoristinen ja ajatuksia herättävä tutkielma siitä, miten suomalaiset suhtautuvat auktoriteetteihin. Taiteilijat kutsuvat vuonna 2009 valmistunutta teostaan alitajunnan muotokuvaksi. Teos kertoo niistä tunteista, toiveista ja tarpeista, joita ihmiset tiedostamattaan heijastavat yhteisön johtajahahmoon.


Mikkelin taidemuseo
Ristimäenkatu 5, 50100 Mikkeli
Puh. 015 194 2424
Avoinna ke 12 – 19, to, pe, su 10 – 17, la 10 – 13, ma-ti suljettu.
Pääsymaksu 4/2,50 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
www.mikkeli.fi/museot<http://www.mikkeli.fi/museot>



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta