[Nayttelyposti] Steve McCurry Salon taidemuseossa

Leino Ulla Ulla.Leino at salo.fi
Pe 12.Helmi. 14:04:57 EET 2010


STEVE McCURRY
Retrospective

Salon taidemuseo 13.2. - 2.5.2010

Salon taidemuseossa avautuu 13.2. yleisölle kansainvälisesti tunnustetun ja arvostetun yhdysvaltalaisen valokuvaaja Steve McCurryn (synt. 1950, Philadelphia, Yhdysvallat) retrospektiivinäyttely. McCurrya pidetään yleisesti yhtenä aikamme parhaimmista kuvaajista ja hän on voittanut useita alan huippupalkintoja.

Näyttely koostuu kokoelmasta McCurryn henkilökuvia, maisemia ja katukuvia 27 vuoden ajalta. Näissä kuvissa esiintyvät lapset ja paimenet, sotilaat ja työläiset - vierellään huimaavia näkymiä hiekkakivikaupungeista, vuoristomaisemista ja muinaisista temppeleistä. Näyttelyssä on useita aikaisemmin julkaisemattomia valokuvia sekä ennennäkemättömiä kuvia McCurryn viimeisimmiltä matkoilta Intiaan ja Tiibetiin.

Näyttely esittelee Steve McCurryn parasta tuotantoa: klassisia, maagisia ja voimakkaita valokuvia Etelä- ja Kaakkois-Aasiasta sekä hänen kuuluisimpia henkilökuviaan. McCurryn eläväiset ja ajattomat, liikuttavat ja unohtumattoman lyyriset kuvat ikuistavat kärsivän hengen, suuruuden sekä maan ja ihmisten kauneuden. McCurryn kuvat sieppaavat inhimillisen kokemuksen ja ylittävät kielen ja kulttuurin rajat.

McCurryn ura lähti nousuun hänen 1979 - juuri ennen Neuvostoliiton miehitystä - tekemällään kuvareportaasimatkalla kapinallisten hallitsemaan Afganistaniin, jossa hän kulki pukeutuneena paikallisen väestön asuun. Lähtiessään Afganistanista hän oli ommellut vaatteidensa sisään filmirullia jotka sisälsivät ensimmäisiä länsimaihin levinneitä valokuvia tästä konfliktista. Näillä kuvilla hän voitti Robert Capa Gold Medal -palkinnon parhaasta ulkomaisesta valokuvareportaasista.

Vuosien mittaan hän on käynyt useita kertoja kuvausmatkoilla Afganistanissa, nyttemmin YK:n rauhanturvajoukkojen kanssa.  McCurry on myös kuvannut monella muulla konfliktialueella, muun muassa hajoavassa Jugoslaviassa, Beirutissa, Kambodžassa, Sahelin alueella, Sri Lankassa, Filippiineillä ja Persian lahden sodissa. Afganistanissa hän käy kuvausmatkoilla yhä toistuvasti. Hän on kansainvälisesti tunnustettu ja arvostettu klassisista kuvareportaaseistaan, joita hän on kuvannut jo yli 27 vuoden ajan National Geographic -lehdelle sekä muille julkaisuille.

McCurry keskittyy kuvaamaan sotien inhimillisiä vaikutuksia, sitä miten sota näkyy ihmisten kasvoilta. 1984 McCurry otti Afganistanissa kuvan tytöstä, jonka intensiivinen ja vaativa katse on tehnyt kuvasta yhden maailman tunnetuimmista valokuvista. Kuva julkaistiin ensimmäisen kerran kesäkuussa 1985 National Geographic -lehden kannessa. Tämä kuva on myös esillä Salon taidemuseossa. Sharbat Gulan, tämän aiemmin nimettömäksi jääneen afgaanitytön löytämistä uudelleen Pakistanista pakolaisleiriltä tammikuussa 2002 McCurry pitää uransa kohokohtana. Sharbat Gula ei itse ollut lainkaan tietoinen kuvansa saamasta huomiosta.

Steve McCurry on ollut Magnum-kuvatoimiston jäsen vuodesta 1986. Hänet on palkittu mm. National Press Photographers' Associationin Magazine Photographer of the Year -palkinnolla. Hän on myös saanut neljä ensimmäistä palkintoa World Press Photo Contest -kilpailussa sekä Olivier Rebbot Memorial Award -palkinnon kahdesti.

"What is important to my work is the individual picture. I photograph stories on assignment, and of course they have to be put together coherently. But what matters most is that each picture stands on its own, with its own place and feeling." - Steve McCurry

Steve McCurryn Retrospektiivinäyttely on avoinna yleisölle Salon taidemuseo Veturitallissa 02.05.2010 saakka. Näyttely on Magnum Photos -kuvatoimiston tuotantoa.

Lisätietoja:
Steve McCurryn kotisivut http://www.stevemccurry.com, http://stevemccurry.wordpress.com
Salon taidemuseo, vs. museonjohtaja Pirjo Juusela-Sarasmo puh. (02) 778 4888, pirjo.juusela at salo.fi****
Ulla Leino, vs. amanuenssi
Salon taidemuseo Veturitalli - Salo Art Museum
Mariankatu 14, 24240 Salo, Finland
+358 (0)2 778 4894
www.salontaidemuseo.fi<http://www.salontaidemuseo.fi/>
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta