[Nayttelyposti] Oravia Jyväskylän taidemuseossa!

Lokka Leena leena.lokka at jkl.fi
To 18.Helmi. 12:42:19 EET 2010


Jyväskylän taidemuseo
Näyttelytiedote
18.2.2010

Oravia Jyväskylän taidemuseossa!

Olavi ja Kaarin Orava lapsineen muuttavat loppukeväästä Kauppakatu 23:een. Perhe asettuu entiseen pankinjohtajan asuntoon, Holvin kolmannen kerroksen erkkerihuoneistoon. Tupaantuliaiset perheen uudessa kodissa järjestetään toukokuun kuudentena päivänä ja kaikki ovat tervetulleita ihastelemaan uutta kotia ja sen grafiikan aarteita kello kuudesta eteenpäin!

Jyväskylän Taidemuseon Holvissa avautuva grafiikan kokoelmanäyttely on saanut nimen: Oravien aarteita. Grafiikkaa 60-luvun kodissa.  Holvin kolmanteen kerrokseen, entiseen pankinjohtajan asuntoon, muuttaa kuvitteellinen perhe, joka on vuosien varrella keräillyt ja perinyt suomalaista taidegrafiikkaa.

Nimiehdotuksia taidemuseon perheelle saatiin runsaasti. Kiitos kaikille nimikilpailuun osallistuneille! Päädyimme nimeen Orava, onhan orava tunnetusti säästäväinen ja tarkka, kuten pankkiväen kuuluu ollakin, ja sopiihan nimi oivallisesti myös keräilijälle - vaikkapa sitten taidegrafiikan. Oravaa keksivät ehdottaa Timo Parkkinen ja Tanja Laaksonen.

Kamreerin perheelle kierrätyskalustus
Kevään aikana näyttelytila rakennetaan ja sisustetaan valmiiksi Oravien muuttaa. Kamreeri Oravan perheelle asennetaan uudet parkettilattiat ja seinille on jo valittu iloisenkirjavat tapetit. Oravien tulevaan kotiin tulee edustava olohuone kirjastonurkkauksineen, ruokailutila, makuuhuoneet, isän työhuone ja pikkulasten leikkinurkkaus. Huonekalut ovat 50-60-luvulta, osa on saatu lahjoituksena, osa on hankittu kirpputoreilta tai yksityisiltä myyjiltä. Apuna kodin sisustamisessa on käytetty ammattimaista sisustussuunnittelijaa. Kokoelmanäyttely on esillä pitemmän aikaa, tällä haavaa viitisen vuotta - Oravien vuokrasopimus Kauppakatu 23:ssa jatkunee ainakin siihen saakka... Koti elää vuodenaikojen ja vuotuisten juhlien mukana, taulut saattavat seinillä vaihtua, pääsiäisen seutuvilla koti koristellaan keväiseksi ja joulun aikaan siellä tunnelmoidaan kuusen kynttilöiden valossa.

Kodin seinille ripustettavat teokset on valittu perheenjäsenten harrastusten ja mielenkiinnon kohteiden mukaan; Pekan huoneessa onkin avaruusaiheita ja villieläimiä, isän työhuoneessa on esillä harrastuksista rakkain: luonnossa liikkuminen. Äidin kädenjälki näkyy kaikkialla kauniisti sisustetussa kodissa. Helena pitää kirjoista ja musiikista, pikkuista Ainoa viehättävät suloiset eläinkuvat ja sirkusaiheet. Myös tiedot teoksista ja taiteilijoista sisällytetään osaksi näyttelyä: Helenan päiväkirjaan, Pekan sarjakuvien väliin, isän tilikirjaan...

Kaikkiin kodin esineisiin saa koskea, kaikkea saa hypistellä. Saattaapa vaatekomerossa roikkuvia vaatteita päästä sovittamaankin! Taidemuseon nettisivuille hiljattain avautuneesta blogista voi seurata kuinka näyttelyn rakentaminen edistyy www.jkl.fi/taidemuseo<http://www.jkl.fi/taidemuseo>.

Näyttelyn avautuessa käytössä ovat myös Oravien omat nettisivut, joilta löytyy runsaasti lisätietoa näyttelyyn valituista teoksista ja taiteilijoista, 60-luvun Suomesta sekä tietysti kodissa asuvasta perheestä. Suomen Taidegraafikot ry:n kokoelma, josta esillä olevat teokset on valittu, on ollut Jyväskylän taidemuseon hoidossa vuodesta 1998. Tällä hetkellä kokoelmassa on yli 5000 teosta 270 taiteilijalta.

Oravien aarteita
Grafiikkaa 60-luvun kodissa
Suomen Taidegraafikot ry:n kokoelmanäyttely
Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23
7.5.2010 -
Näyttelytyöryhmä:
Jukka Partanen, Sirpa Turpeinen, Jaana Oikari, Inka Tuomaala, sisustussuunnittelija Anne Saarikoski

Lisätietoja:
Inka Tuomaala, näyttelysihteeri, Jyväskylän taidemuseo, puh. 050 343 0624, inka.tuomaala[at]jkl.fi

Ystävällisin terveisin

Leena Lokka
kuraattori
Jyväskylän taidemuseo

puh. (014) 266 4395
matkapuh. 050 542 05 27

leena.lokka at jkl.fi<mailto:leena.lokka at jkl.fi>

Kilpisenkatu 1D
PL 165
40101 Jyväskylä
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta