[Nayttelyposti] Eräänlaisia sidoksia - Marko Lampisuo ja Elina Relander

Yli-Kerttula Helena Helena.Yli-Kerttula at tampere.fi
Ke 10.Helmi. 16:02:47 EET 2010


Eräänlaisia sidoksia 

Marko Lampisuo ja Elina Relander Tampereen taidemuseo 30.1. - 5.4.2010

Puutarhakatu 34, Tampere

 

Yhteiskunnan muodostamat sukupuoliroolit eivät ole aina taiteessa toistuneet niiden odotusten ja mielikuvien mukaisesti joihin olemme tottuneet. Taiteessa ja taiteen nimissä käyttäytymismalleja ja sukupuoliin kohdistuvia odotuksia on kyseenalaistettu. Opittujen roolien arvoa ja merkitystä on rikottu. Sukupuolistereotypiat eli sosiaalinen roolijako luokittelee ja yleistää sukupuolten eroja ja yhtäläisyyksiä. Sen minkä on sovittu sosialisaatiossa olevan sopivaa tytöille - on tyypillistä tytöille, ja minkä on sovittu olevan sopivaa pojille - on tyypillistä pojille. Molemmille sukupuolille on asetettu sanomattomia ja julkilausuttujakin sääntöjä, oikeuksia ja velvollisuuksia. Syvälle kytkeytyneet mallit ohjaavat usein toimintaamme ja rajoittavat yksilön valintaa - ne eivät anna mahdollisuutta tai tilaa toimia normien vastaisesti.

 

Eräänlaisia sidoksia -näyttelyssä museokävijän eteen avautuu kaksi erilaista ja intiimiä maailmaa. Marko Lampisuon Eräänlainen Puutarha todenmakuinen ja omaääninen kertomus ensimmäisestä isyysvuodesta, kun ihania asioita tapahtuu, mutta rakastaminen ja vuorovaikutus kangertelevat. Marko Lampisuon teoksessa koti-isä kertoo vanhemmuuden mukana tulleesta onnesta ja ilosta, sekä epäonnistumisista ja peloista. Avuttoman ja pienen vauvan rinnalla vanhemmatkin kokevat hämmennystä ja tuen tarvetta. Lapsen, äidin ja isän yhteiselon alku vaatii työtä, mutta palkitsee ja samalla opettaa perhettä toimimaan yhdessä.

 

Elina Relanderin teoskokonaisuus 'Perhonen sisälläni/Sidoksia' on dokumentaarinen valokuvasarja. Kuvissa esiintyy transukupuolisia ja transvestiitteja, joiden elämää, arkea sekä pukeutumista taiteilija on seurannut vuodesta 2007 lähtien. Transvestisuudessa saman ihmisen kokonaispersoonaan kuuluu vahvasti yhtä aikaa sekä mieheyttä että naiseutta. Kuvissa esiintyvien mallien tarve ja halu toteuttaa naisellisia piirteitään voittaa pelon muiden ihmisten hyväksynnästä. Teoksillaan Relander pyrkii avaaman oven tähän monelle vieraaseen ja arkaan aiheeseen samalla esitellen aiheen takana olevia henkilöitä.

 

Lisätietoja: näyttelypäällikkö Laura Köönikkä, p. 040 800 4389

etunimi.sukunimi at tampere.fi

 

Tampereen taidemuseo, Puutarhakatu 34, Tampere

p. 03 56566577, tamu at taidemuseo.fi

Avoinna ti-su klo 10-18

Pääsyliput 6/4/2EUR

Yleisöopastus sunnuntaisin klo 15

 
 
 
 
Helena Yli-Kerttula
Markkinointi- ja tiedotussihteeri 
Tampereen taidemuseo ja Muumilaakso
puh. 040 801 2714
etunimi.sukunimi at tampere.fi <mailto:etunimi.sukunimi at tampere.fi> 
Väinö Linnan aukio 15, 2. krs 
PL 487
33101 Tampere
 
<http://www.tampere.fi/taidemuseo> 
 Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta