[Nayttelyposti] STUDIOSSA Miikka Vaskola

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
Pe 19.Syys. 09:35:41 EEST 2008


Miikka Vaskola
Turun taidemuseon Studiossa 19.9.-2.11.2008

Tänään Turun taidemuseon Studiossa avautuu Miikka Vaskolan (s. 1975) tuoreimmista maalauksista koostuva näyttely. Studiossa on vallalla museon kokoelmanäyttelylle Kuvan kauniit vastakkainen tunnelma. Kuvaajana on nykymaalauksen uusinta polvea edustava nuori mies. Naisia maalauksissa ei näy. Myös kehykset ja kirkkaat värit puuttuvat.

Ensi näkemältä Miikka Vaskolan maalaukset tuntuvat hyvin spontaaneilta. Monta metriä leveät kehystämättömät maalauspohjat muistuttavat elokuvateattereiden valkokankaita. Silti valokuvantarkat henkilöhahmot tuntuvat aina olleen osa maalauskangasta. Maalaukset ovat voimakkaasti läsnä ja kaappaavat katsojan seuraamaan niissä kuvattuja vangitsevia hetkiä.

Miikka Vaskolan työtapa on harkittu ja hidas. Tarinat elävät taiteilijan mielessä ja muotoutuvat vähitellen maalatessa. Hän muokkaa toisinaan maalauskangastaan hyvinkin voimakkaasti ja saattaa maalin lisäksi käyttää hiiltä, mustetta tai vaikka rautaoksidia. Maalauspohjan voimakas työstäminen sitoo kankaaseen kudelman menneiden aikojen henkeä.

Ilman väreillessä jännitystä henkilöiden välinen voimakas kontakti imee katsojan mukaan intensiivisten maalausten tarinoihin, joilla ei ole alkua eikä loppua. Maalausten henkilöt on kuvattu tiettynä ratkaisevana hetkenä, juuri kun he näkevät jotakin. Vaskolan kuvastoon kuuluvat olennaisena osana myös abstraktit maisemat. Esittävien kuvien rinnalla ne saavat katsojan sukeltamaan syvemmälle tarinoiden tunnelmiin.

Miikka Vaskola on kutsuttu mukaan jo moniin merkittäviin kansallisiin näyttelyihin. Tänä syksynä taideasiantuntijat nimesivät hänet toiseksi suomalaisehdokkaaksi Sovereign Art Foundation -säätiön eurooppalaisen taidepalkinnon saajaksi 600 ehdokkaan joukosta. Turun taidemuseon Studio-näyttely on taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely pääkaupungin ulkopuolella.


TULOSSA STUDIOON:
Päivi Häkkinen, 7.11.2008-25.1.2009

Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi / amanuens / curator
Aurakatu / Auragatan 26
FIN-20100 Turku / Åbo, Finland
tel. +358 (0)2 262 7094
GSM +358 (0)50 400 3248
fax. +358 (0)2 262 7090
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi<mailto:jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi>
www.turuntaidemuseo.fi<http://www.turuntaidemuseo.fi>




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta