[Nayttelyposti] PIMIÖSSÄ IC-98

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
Pe 19.Syys. 09:35:43 EEST 2008


IC-98
Teesejä yhteiskuntaruumiista (Varjot)
Turun taidemuseon Pimiössä 19.9.-2.11.2008


Turkulaiset Visa Suonpää (s. 1968) ja Patrik Söderlund (s. 1974) perustivat kymmenen vuotta sitten IC-98:n (Iconoclast 1998). He kokivat taiteen olevan ainoa alue, jossa saattoi vapaasti esittää ajatuksiaan ja tulkintojaan ja näin todella pureutua syvälle yhteiskunnan rakenteisiin. Nykytaide on tarjonnut heille oivan ympäristön. Turun yliopiston hallintorakennuksen aulassa vuonna 1998 toteutettu projekti Hallintorakennus sai jatkoa ja monet varhaisista teoksista toteutettiin turkulaisen taiteilijajärjestön Arte ry:n piirissä. Kymmenessä vuodessa taiteilijakaksikosta on tullut kansainvälisesti tunnettu. IC-98 oli mukana Kiasman laajassa nykytaiteen katselmuksessa ARS 06:ssa, jossa taiteilijaryhmälle tyypilliseen tapaan jaettiin ilmaiseksi yleisölle sen julkaisua. IC-98 työskentelee nykytaiteilijoille ominaiseen tapaan poikkitaiteellisesti ja -tieteellisesti. Tiivistä yhteistyötä tehdään niin kansainvälisten taiteilijaryhmien kuin säveltäjien ja tutkijoiden kanssa.

IC-98:n sarja Teesejä yhteiskuntaruumiista tutkii ja kritisoi nyky-yhteiskunnassa vaikuttavia ideoita ja käytänteitä. Turun taidemuseon Pimiössä nähdään projektin uusin osa Varjot (yksikanavainen digitaalinen animaatio, 53 min., stereo ääni). Animoitujen piirustusten taustalla kuullaan Harri Kerkon (s. 1968) uusi sävellys Sea of Dee. Sävellys ei ole vain taustamusiikkia vaan itsenäinen teos, joka kommentoi kuvaa.

Oman aikansa toisinajattelija Pentti Haanpään (1905-55) tuotanto ja erityisesti hänen romaaninsa Isäntä ja isäntien varjot (1935) innoitti IC-98:a Varjot-teokseen. Romaanissa Jopi Herneinen menettää talouslaman seurauksena talonsa pakkohuutokaupassa. Yhteiskunnallisen aseman menetettyään hän romahtaa ja alkoholisoituu. Kaikki päättyy lopulta viattoman naisen murhaan.

Varjot alkaa surumielisissä tunnelmissa Haanpään romaanin ensimmäisen lauseen hengessä: "Auringon paiste langetti läpi lehdistöjen valojen ja varjojen kudelman." Animaatiossa kuvataan vuorokauden etenemistä jylhässä maisemassa. Voimakkaat luonnonilmiöt, joille ihminen ei voi mitään, rinnastuvat yksilön myllertäviin tunteisiin omasta voimattomuudesta vaikuttaa asioiden kulkuun. Ennen illan hämärtymistä ilmalaivat ja leijat valloittavat vuorollaan taivaan armadana. Pimeyden jälkeen koittaa uusi aamu.

IC-98 kokee 1930-luvun talouslaman aikana kirjoitetun romaanin kapitalismikritiikin ja niiden yhteiskunnan ongelmien, joita kirja kuvaa, olevan ajankohtaisia. Vallalla ovat hyväksikäyttäminen ja opportunismi. Hyvinvointivaltio on mennyttä ja kokonaisvaltainen ekologisuus häämöttää tulevaisuuden ainoana vaihtoehtona. Haanpään hengen mukaisesti IC-98 käyttää luontoa vertauskuvana, mutta heidän käsittelyssään siitä tulee vielä monitulkintaisempi. Taiteilijat vertaavatkin animaatiotaan ilmaisjakeluihinsa, sillä Varjot on eräänlainen kollaasi, joka yhdistää eri aineksia mutta myös luon avauksia lukuisiin suuntiin kuten IC-98:n kirjatkin tekevät.

Sea of Dee -kantaesitys ja kirjan julkistamistilaisuus 10.10. Turun taidemuseossa klo 16.30
Perjantaina 10.10. yleisöllä on mahdollisuus tavata Visa Suonpää ja Patrik Söderlund. Taiteilijat kertovat Turun taidemuseon Studiossa klo 16.30 alkaen taiteellisesta työskentelystään. Tilaisuudessa kantaesitetään Harri Kerkon sävellys Sea of Dee, joka kuullaan Pimiössä esillä olevan Varjot-teoksen taustalla. Kantaesityksessä laulaa bassobaritoni Nicholas Söderlund, Eva Alkula soittaa konserttikanteletta ja Harri Kerko urkuja. Tilaisuudessa julkistetaan myös IC-98:n uusin kirja, joka on toteutettu "kirjoittamalla yhdessä". Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Näyttelyn toteuttamista on tukenut AVEK, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus. Teosten toteuttamiseen ovat osallistuneet tai vaikuttaneet seuraavat henkilöt: Heikki Sillanpää, Harri Kerko, Marko Laine, Nicholas Söderlund, Eva Alkula, Kari Kuusela, Akseli Virtanen ja Mikko Jakonen.


TULOSSA PIMIÖÖN:
Pilvi Takala, 7.11.2008-11.1.2009


Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi / amanuens / curator
Aurakatu / Auragatan 26
FIN-20100 Turku / Åbo, Finland
tel. +358 (0)2 262 7094
GSM +358 (0)50 400 3248
fax. +358 (0)2 262 7090
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi<mailto:jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi>
www.turuntaidemuseo.fi<http://www.turuntaidemuseo.fi>




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta