[Nayttelyposti] J ä l j i l l ä Turun taidemuseossa

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
Pe 19.Syys. 09:35:36 EEST 2008


Turun Taidegraafikoiden 75-vuotisjuhlanäyttely
J ä l j i l l ä
19.9.2008-25.1.2009
Turun taidemuseossa

Turun taidemuseossa avautuu tänään yleisölle Turun Taidegraafikoiden 75-vuotisjuhlanäyttely Jäljillä. Näyttely sopii erityisen hyvin Turun taidemuseoon, sillä turkulaisen taidegrafiikan vahva perinne on hyvin edustettuna museon kokoelmassa. Vastikään kokoelma sai merkittävän lisäyksen turkulaista grafiikkaa, sillä taidegraafikko Antti Niemisen (1924-2007) perikunta lahjoitti museolle 40 taiteilijan teosta, joiden joukossa oli useita puupiirroksia. Läheinen suhde taidegrafiikkaan on tullut esiin myös museon näyttelytoiminnassa. Vuosien varrella Turun taidemuseossa on järjestetty kymmeniä Turun Taidegraafikoiden yhteisnäyttelyitä. Yleisö on saanut nauttia monen maamme eturivin taidegraafikon teoksista sekä kansainvälisistä grafiikan näyttelyistä.  Taidegrafiikkaan keskittyvät yhteisnäyttelyt ovat antaneet yleisölle mutta myös taiteilijoille itselleen mahdollisuuden tutustua grafiikkaan ja sen tekijöihin.

Juhlanäyttelyä valmistellessaan Turun Taidegraafikot ovat perehtyneet Turun taidemuseon kokoelmassa oleviin teoksiin ja siinä edustettuina oleviin taiteilijoihin sekä museorakennukseen. Näyttely Jäljillä esittelee laajasti turkulaista nykygrafiikkaa. Näyttelyyn valittiin kaksitoista taiteilijaa, joiden teoskokonaisuudet kertovat siitä perinnöstä ja innoituksesta, jonka Turun taidemuseo ja Turku kaupunkina on tarjonnut alueen taiteilijakunnalle. Jäljillä heijastaa kiinnostavasti taidegrafiikan nykytilaa. Perinteisten tekniikoiden rinnalla graafikot käyttävät uusia menetelmiä "jälkien" tekemiseen. Eri tekniikoita yhdistellään sujuvasti ja videoteokset toteuttavat luonnollisen tuntuisesti grafiikan tekemisen henkeä. Taidegrafiikan menetelmät ovat monipuolisia. Taidon ja pitkäjänteisyyden lisäksi vaaditaan usein myös voimaa. Jokainen vedos on ainutlaatuinen, vaikka teoksessa on yhtä aikaa läsnä tietous monistettavuudesta.

Näyttelyssä ovat mukana Annika Dahlsten, Matti Helenius, Hannu Hämäläinen, Juha Joro, Sirkku Ketola, Heli Kurunsaari, Markus Lampinen, Teija Lehto, Laura Miettinen, Marita Mikkonen, Marjatta Nuoreva ja Nea Silavuori. Näyttelyn ovat kuratoineet Turun taidemuseon johtaja Kari Immonen ja museon amanuenssi Jenny Nybom.

Taiteilijatapaamisia sunnuntaisin
Näyttelyn taiteilijat esittelevät teoksiaan ja kertovat taiteellisesta työskentelystään taiteilijatapaamisissa, jotka järjestetään taidemuseossa sunnuntaisin Turun päivästä eli syyskuun 21:stä lähtien marraskuun 23:n päivään asti klo 14. Taiteilijatapaamisiin voi ostaa erillisen Jäljillä-passin, joka oikeuttaa museon sisäänpääsyyn kaikkina Jäljillä-näyttelyn taiteilijatapaamispäivinä. Passin hinta on 6 euroa.

Sunnuntaisin klo 14 Turun taidemuseossa J ä l j i l l ä -näyttelyn taiteilijatapaamiset:
21.9.              Sirkku Ketola
28.9.              Hannu Hämäläinen
5.10.              Teija Lehto
12.10.            Heli Kurunsaari
19.10.            Annika Dahlsten
26.10.            Marjatta Nuoreva
2.11.              Marita Mikkonen
9.11.              Juha Joro
16.11.            Markus Lampinen
23.11.            Laura Miettinen


Turun Taidegraafikot ry:n historiikki ja grafiikan juhlasalkku julkistetaan 19.11.2008
Turun Taidegraafikoiden sihteerin Anna-Mari Rosenlöfin kirjoittamaan historiikkiin on koottu tietoja Turun Taidegraafikoiden 75 vuoden taipaleesta. Lisäksi siinä on Ateneumin erikoistutkijan Erkki Anttosen artikkeli. Historiikki julkaistaan yhdistyksen ensimmäisen puheenjohtajan Teodor Schalinin (1882-1960) syntymäpäivänä 19.11.2008 Päivän kunniaksi yhdistys julkaisee myös 75-vuotisjuhlavuoden grafiikan minisalkun.

Turun Taidegraafikot ry kiittää Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahastoa / Turun Sanomien rahastoa, Svenska Kulturfondetia sekä Konstsamfundetia näyttelyn ja historiikin saamasta tuesta.


Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi / amanuens / curator
Aurakatu / Auragatan 26
FIN-20100 Turku / Åbo, Finland
tel. +358 (0)2 262 7094
GSM +358 (0)50 400 3248
fax. +358 (0)2 262 7090
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi<mailto:jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi>
www.turuntaidemuseo.fi<http://www.turuntaidemuseo.fi>




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta