[Nayttelyposti] Jyväskylässä: Autopiirustus todistaa erään aikakauden loppumetreistä

Leena.Lokka leena.lokka at jkl.fi
Ma 4.Helmi. 17:23:03 EET 2008


Jyväskylän taidemuseo

Näyttelytiedote 4.2.2008

 

Anna Ruth: Maailman ympäri kahdeksassa päivässä - Autopiirustuksia rajan pinnasta 

6.2.-2.3.2008 Jyväskylän taidemuseon Holvin alagalleria, Kauppakatu 23

 

Kokeellinen nykytaideprojekti dokumentoi ja taltioi ympäristöä autopiirustusten avulla. Ideana oli kartoittaa Suomi kahdeksassa päivässä kiertämällä maa mahdollisimman lähellä sen ulkorajoja. Kulkuvälineeksi matkan pituudesta, käytettävän ajan rajallisuudesta ja ennen kaikkea piirustustekniikasta johtuen valittiin auto. Katsojan samaistuminen prosessiin on helppo, sillä suomalaiset kokevat kotimaansa suurimmalta osin juuri autosta käsin. 

 

Maailman ympäri kahdeksassa päivässä -projektin autopiirustukset ovatkin osa Suomea ja suomalaisia. Suomalainen tuntee maansa auton tärinän lävitse ja havaitsee erilaiset maisemat auton ikkunoiden ja peilien kautta. Ilmiö on luonnollisesti tuttu myös muualla maailmassa. Autopiirustus on samalla todistus erään aikakauden loppumetreistä. Vanhojen merikarttojen tapaan - hirviöineen ja merenneitoineen - tullaan myös autopiirustuksia tulevaisuudessa tutkimaan fossiilisten polttoaineiden aikakauden dokumentteina ja kannanottoina. Autot ovat jättäneet planeetallemme lähtemättömän jäljen.

 

Matka Suomen ympäri jaettiin kolmeenkymmeneenneljään etappiin. Ne valittiin pääasiassa välimatkojen ja kaupunkien tai taajamien mukaan. Lyhin taival oli 30 kilometriä pisimmän ollessa 220 kilometriä. Etapit oli suunniteltu etukäteen, mutta ne muuttuivat osittain matkan aikana käytännön syistä, esimerkiksi sääolosuhteiden takia. Päivittäin ajettujen jaksojen määrä vaihteli myös teiden kunnon mukaan. Päivämatka Itä-Suomen rajan kapeilla hiekkateillä oli huomattavasti lyhyempi kuin Etelä-Suomen asfalttipäällysteisillä valtateillä. Pisin ajopäivä kesti 17 tuntia ja 25 minuuttia, lyhyin kahdeksan ja puoli tuntia.  

 

Oheisohjelma

pe 29.2. klo 16.30 teehetki Annan kanssa 

 

Maailman ympäri kahdeksassa päivässä -projekti julkaistaan myös kirjana. Teos sisältää matkan kaikki autopiirustukset sekä valokuvat jokaisen etapin aloitus- ja päätepisteestä. Kirjan artikkelikirjoittajat ovat Anna Ruthin lisäksi kulttuurimaantieteilijä, FM Hannu Linkola sekä Keski-Suomen läänintaiteilija, kuvataiteilija Hannu Castrén. Teoksen kustantaja on Mäntykustannus Oy. 

 

Taideprojektin toteutukseen on saatu avustusta Keski-Suomen taidetoimikunnalta.

 

Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23, puh. (014) 626 856 
Avoinna ti-su klo 11­-18. Alagallerian näyttelyihin vapaa pääsy.

www.jyvaskyla.fi/taidemuseo 

 

Lisätietoja

Anna Ruth, puh. 040 848 3952, anna.ruth at free.fr

Taiteilija on syntynyt vuonna 1975 Kanadassa. Hän asuu ja työskentelee Jyväskylässä.

 

 

Ystävällisin terveisin

 

Jyväskylän taidemuseo

 

Leena Lokka

kuraattori, tiedotus

 

puh. (014) 626 850

 

leena.lokka at jkl.fi <mailto:leena.lokka at jkl.fi>   

      

  

 

 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta