[Nayttelyposti] Taidehallin viimeiset näyttelyt ennen peruskorjausta

Sanna Kangasluoma sanna.kangasluoma at taidehalli.fi
Ma 4.Helmi. 16:42:10 EET 2008


Helsingin Taidehallissa 2.2.–30.3.2008

 

TAPANI RAITTILA

 

Taidemaalari Tapani Raittila (s. 1921) on suomalaisen modernismin keskeisimpiä vaikuttajia. 

Taidehallin näyttely esittelee Raittilan yli 60 vuotta kestäneen uran teoksia laajana temaattisena kokonaisuutena. Esillä on hienoja varhaisvuosien muotokuvia ja maisemia, eleettömän osuvia piirustuksia sekä tilausmuotokuvia mm. kirjailijoista ja presidenteistä.  Maalausten ohella nähdään runsaasti piirustuksia ja vesiväritöitä. Yksityiskokoelmista on saatu lainaksi monia Raittilan harvoin nähtyjä teoksia. 

 

Raittilan tuotantoa läpileikkaavat tietyt toistuvat, taiteilijalle keskeiset aiheet: omakuvat ja ateljeen ikkunasta avautuva Katajanokan merimaisema. Raittilaa ovat usein innostaneet arkiset ja lähellä olevat näkymät, perhepiirin lapset tai suvun naiset askareissaan. Näiden rinnalla Raittila on tarkkaan tutkinut klassisia maalaustaiteen aiheita asetelmasta kylpijöihin. Ennen kaikkea Raittila tunnetaan ihmiskuvaajana, jolla on luontainen kyky tavoittaa mallinsa karaktääri vähäeleisesti. Hän on myös taitava piirtäjä, jonka ilmeikkäät henkilökuvat perustuvat ääriviivoja korostavaan piirustustapaan.

 

Taidehalli on Raittilalle ollut keskeinen näyttelypaikka, sillä hänen taiteilijanuransa alkoi vuonna 1945 Taidehallin Nuorten näyttelystä. Tasan 60 vuotta sitten hän sai Suomen Taideyhdistyksen Dukaattipalkinnon, joka jaettiin Taidehallissa vuonna 1948. Raittilan teoksia on vuosien varrella esitelty runsaasti niin kotimaisissa kuin kansainvälisissäkin näyttelyissä. Näin laajaa, temaattisesti koottua retrospektiivistä näyttelyä ei kuitenkaan aikaisemmin ole nähty. 

 

Näyttelyn on koonnut Sara Hildénin taidemuseo yhdessä taiteilijan kanssa. Tampereen jälkeen näyttely on kiertänyt Rovaniemen ja Joensuun taidemuseoissa. Esillä on noin 200 teosta. Näyttelyn on tuottanut Suomen Taideyhdistys ry. 

 

Näyttelyn yhteydessä on julkaistu Sara Hildénin taidemuseon toimittama runsaasti kuvitettu näyttelykirja, jonka artikkelien kirjoittajina ovat taidehistorian professori Ville Lukkarinen, taidehistorioitsija Rakel Kallio, Sara Hildénin taidemuseon johtaja Riitta Valorinta sekä Tapani Raittilan poika kirjailija Hannu Raittila. Kirja on suomen- ja englanninkielinen, hinta 20 €.

 

KIRJAILIJA HANNU RAITTILA kertoo isänsä taiteesta ja näyttelyn teoksista yleisölle sunnuntaina 10.2. klo 15.00 sekä 16.3. klo 15.00.

ÄÄNEN LUMO -konserttisarja näyttelyssä maaliskuussa sunnuntaisin klo 13.

 

 

TAIDEHALLIN STUDIOSSA 2.2.—30.3.2008

Julie Myers: TO TRAVEL SOMEWHERE

 

Taidehallin studiossa on esillä brittiläisen Julie Myersin teos To Travel Somewhere (Matkalla jonnekin). Teos on matkapuhelimen ominaisuuksia hyödyntävä kaupunkikävely, jossa taiteilija pyrkii kokemaan jonkin paikan toisten ihmisten muistojen kautta. Myers toteutti projektinsa viime vuonna kolmessa kaupungissa eri puolilla maailmaa, San Franciscossa, Helsingissä ja Cambridgessa, joissa kaikissa mobiiliteknologiaa hyödynnetään kiinnostavalla tavalla.

 

Kävelymatka alkaa, kun taiteilija pyytää kadulla tapaamiaan ihmisiä osoittamaan hänelle lempipaikkansa kaupungissa. Hän kulkee ihmisten ohjeiden mukaan ja tallentaa reitin matkapuhelimeensa kuvaamalla, kirjoittamalla tekstiä ja videoimalla.

Taidehallin studiossa on esillä seitsemän lyhyttä videota kävelyreiteistä Helsingissä. Videot paljastavat, miten me kuvailemme elinympäristöämme, ja nostavat esiin mitä pidämme tärkeinä merkitsijöinä maisemissa, joissa kuljemme päivittäin.

 

Helsingin Taidehalli, Nervanderinkatu 3, 00100 Helsinki. Puh. (09) 4542060  www.taidehalli.fi <http://www.taidehalli.fi/>  

Avoinna: ti–pe 11–18, ke 11–20, la–su 12–17

Liput: 7/5 €, alle 18-v. vapaa pääsy

Yleisöopastukset: sunnuntaisin klo 15.00 suomeksi (pääsylipulla); su 10.2. ja su 16.3. klo 15 kirjailija Hannu Raittila opastaa.

 

Tervetuloa Taidehalliin!

 

Taidehallin peruskorjaus alkaa huhtikuun lopussa ja kestää hieman yli vuoden. Taidehalli avataan uudelleen, uudistettuna syksyllä 2009.

Ennen peruskorjausta, Raittilan näyttelyn jälkeen tämän kevään huhtikuussa Taidehallissa nähdään kuitenkin vielä Ykon-taiteilijaryhmä (http://ykon.org <http://ykon.org/> ) 3.–6.4. Ykonin näyttely on tapahtumaluonteinen ja siellä mm. pelataan utopia-arkkitehti Buckminster Fullerin maailmanrauhapeliä. Seuraavana viikonloppuna 12.–13.4. Taidehallissa järjestetään kokeellisen teatterin ja esitystaiteen minifestivaali ”Esitystaidehalli”: runsaasti esityksiä aamusta iltaan.

 

 

-----------------------------

Sanna Kangasluoma

Tiedotus- ja markkinointivastaava

Press and Marketing

TAIDEHALLI / KUNSTHALLE HELSINKI

Nervanderinkatu 3

FIN-00100 Helsinki

Tel. +358 9 4542 0613

Gsm +358 40 4514772

Fax +358 9 4542 0610

 <mailto:sanna.kangasluoma at taidehalli.fi> sanna.kangasluoma at taidehalli.fi

 <http://www.taidehalli.fi> www.taidehalli.fi

 <http://www.suomentaideyhdistys.fi> www.suomentaideyhdistys.fi 

 

 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta