[Nayttelyposti] Postimuseo avaa ovensa uudistuneena 5.9.

Pärssinen Helena Helena.Parssinen at posti.fi
To 28.Elo. 11:31:49 EEST 2008


Helsingin pääpostitalossa sijaitseva Postimuseo avaa ovensa uudistuneena 5.9.2008. Museon avaamista seuraavana päivänä tulee kuluneeksi 370 vuotta postitoiminnan perustamisesta.

Museo esittelee uudistetuin keinoin Suomen postitoiminnan kehittymisen kävelevästä 1600-luvun postitalonpojasta kansainvälisistä liiketoimintaa harjoittavaksi Itella -konserniksi.  Uutta näyttelyä elävöittää monipuolinen filmi- ja multimediatuotanto. Uudistusten myötä museon teemanäyttelyt saavat lisää tilaa.  

Posti on aina ollut suomalaisten tärkeiden viestien välittäjä, keinot ovat vain muuttuneet vuosisatojen kuluessa. Postin perustamisen aikana vuonna 1638 Suomi oli osa Ruotsia. Kuljetettu posti oli tuolloin pääsääntöisesti virkapostia. Yksityisiä kirjeitä lähettivät kaupunkien säätyläiset ja varakkaat kauppiaat. Yhteiskunnan teollistumisen ja teknistymisen seurauksena 1800-luvun puolivälin jälkeen postia alettiin lähettää enemmän. Ihmisten kirjoitustaito yleistyi, postimerkit otettiin käyttöön 1856, kirje- ja pakettiliikenne kasvoi ja postikortin käyttö yleistyi 1800-luvun lopussa.

Vesileipävankeuden uhalla peninkulma kahdessa tunnissa kulkevasta postitalonpojan ajoista postin kulkunopeus ja luonne ovat muuttuneet paljon. Uudistunut museo esittelee myös tämän päivän viestintätapoja. Sähköisesti lähetettävät ja aitona korttina jaettavat Mobiilipostikortti ja ePostikortti ilahduttavat saajaansa yhtä paljon, kuin vaikkapa Sakari Topeliuksen veljelleen vuonna 1871 lähettämä postikortti. 

Viestinnän muutoksesta kerrotaan näyttelyssä myös ympäristönäkökulmasta; miten hiilidioksidipäästöt eroavat perinteisen kirjeen ja sähköisesti kulkevan viestin välillä. 

Postin keskusvirastoaika päättyi liikelaitosuudistukseen vuonna 1990. Liikelaitostumista seurasi Postin muuttuminen osakeyhtiöksi. 1990-luvulla ja 2000-luvulla muutos on ollut ennätysmäisen nopeata. Kesäkuun alusta 2007 yrityksen nimi muuttui Itellaksi, joka toimii niin perinteisen viestinvälityksen, sähköisten viestien välittäjänä kuin logistiikan alalla. Tällä hetkellä Itella toimii jo kymmenessä eri maassa. Itellalle on tärkeää, että Postimuseo esittää, tutkii ja tallentaa suomalaista kulttuuriperintöä ja ajankuvaa postihistorian kautta. 

Ensimmäinen myös 5.9. avattava teemanäyttely Arjen iloksi esittelee teoksia Itellan taidekokoelmasta. Kokoelma käsittää suomalaista taidetta 1980- ja 1990-luvuilta.

Postimuseo sijaitsee osoitteessa Asema-aukio 5 H. Museo on avoinna maanantaista perjantaihin kello 10-18 ja lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12-17. Pääsymaksu on 6 ja 3 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Ystävällisin terveisin

Helena Pärssinen
projektisuunnittelija
Itella Oyj, Postimuseo
PL 167, 00101 Helsinki
Asema-aukio 5 H, 00101 Helsinki
puh. 020 451 4775, telefax 020 451 4777
helena.parssinen at posti.fi
www.posti.fi/postimuseo 

 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta