[Nayttelyposti] Sven Lokka: Muistoja Muurmannilta -näyttely Lapin maakuntamuseolla Arktikumissa 29.8.-30.11.2008

Alariesto Tuija ROVANIEMEN KAUPUNKI Tuija.Alariesto at rovaniemi.fi
Ke 27.Elo. 08:37:56 EEST 2008


Sven Lokka: Muistoja Muurmannilta -näyttely Lapin maakuntamuseossa, Arktikumissa 29.8.–30.11.2008

Ensimmäiset suomalaiset uudisasukkaat saapuivat Luoteis-Venäjälle 1800-luvun puolivälin jälkeen. Suomea tuolloin piinaavat nälkävuodet pakottivat monet, pääosin Pohjois-Suomesta kotoisin olevat ihmiset, hakemaan parempaa toimeentuloa sekä Norjan että Venäjän puoleisilta Jäämeren rannoilta. Enemmistö Muurmannin uudisasukkaista olikin suoraan Pohjois-Suomesta tulleita erätalonpoikia ja käsityöläisiä. Seuraava suurempi ryhmä suomalaisia saapui Muurmannille vuonna 1918, kun Suomen sisällissodan jälkiselvittelyjä pakenevia punakaartilaisia hiihti rajan yli Venäjän puolelle. 

Jäämerenrannan kylissä uudisasukkaat elivät etupäässä merikalastuksella. 1920-luvulla alueella vallinnut toiveikkuus ja tulevaisuuden usko alkoivat vaihtua peloksi 1930-luvulla Stalinin vainojen alkaessa. Aktiivisimpien ja yhteisöissään arvostetuimpien suomalaisten pidätysaalto huipentui vuosiin 1937–38. Tilanne paheni edelleen 1940-luvulle tultaessa, jolloin Neuvostoliiton Kansankomissaari Lavrenti Berija antoi pakkosiirtokäskyn alueen asukkaille kesäkuun 23 päivänä 1940: ”Ulkomaisiin kansallisuuksiin kuuluva väestö on siirrettävä pois Muurmannin alueelta”. 

Pakkosiirrettävien oli myytävä omaisuutensa lyhyellä varoitusajalla. Suomalaisten perheiden osoitteeksi annettiin Karjalan tasavalta, ja suurin osa koko Kuolan niemimaan noin 4500 suomalaisesta asukkaasta joutui lähtemään kotiseudultaan. Useita pidätettiin ja lähetettiin pakkotyöleireille. 

Tulomajoen rannalla, Kuklinan kylässä vuonna 1924 syntynyt Sven Lokka lähetettiin vainojen aikana sekä Arkangelin että Tseljabinskin pakkotyöleireille. Kovista koettelemuksista huolimatta hänen onnistui palata kotiseudulleen Muurmannin rannoille vuonna 1946. Arkangelin pakkotyöleirillä ollessaan Lokka vannoi kertovansa vielä joskus jälkipolville Muurmannin suomalaisten elämästä ja tragediasta; tätä valaansa hän on toteuttanut mm. maalaamalla tauluja, jotka kuvaavat suomalaiskylien elämää, elinkeinoja ja arkipäivän tapahtumia Muurmannin rannoilla. Hänen tuotannostaan löytyy myös kuvauksia vankileirien kauheuksista ja elämästä sodan aikana ja sen jälkeen. Maalaamisen lisäksi Lokka on kirjoittanut kolmiosaisen kirjasarjan Muurmannin suomalaisten elämästä.  

Suomalaisten elämästä Muurmannin rannikolla 1900-luvun alusta ei juuri ole säilynyt dokumenttiaineistoa, minkä vuoksi Sven Lokan kansatieteellisen tarkat maalaukset kertomuksineen ovat ainutlaatuisia dokumentteja tuolta ajalta. Hänen laaja tuotantonsa käsittää useita satoja maalauksia, joista näyttelyssä on esillä keskeisimmät teokset ja niihin liittyvät tarinat. Näyttely on ensimmäinen Sven Lokan tuotantoa laajasti esittelevä näyttely Suomessa. Näyttelyn yhteydessä on esillä myös Tauno Romppaisen ja Esko Rannan tuottama dokumenttielokuva ”Historian unohtamat” (pit. 60 min.)  

Lapin maakuntamuseo on tuottanut aiheeseen liittyvän julkaisun, johon on koottu Lokan Muurmannin suomalaisten elämää kuvaavat keskeisimmät teokset ja niihin liittyvät tarinat. Julkaisua (12 €) voi ostaa esim. Arktikumin museokaupasta, tilaukset osoitteesta info at arktikum.fi.  



*********************************
Tuija Alariesto
Näyttelyamanuenssi
Lapin maakuntamuseo
Pohjoisranta 4
96200 Rovaniemi
040 - 734 1060 
tuija.alariesto at rovaniemi.fi
*********************************




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta