[Nayttelyposti] Fiskarsin museo täyttää 75 vuotta - Fiskars museum fyller 75 år

Emi Ingo emi.ingo at fiskarsmuseum.fi
Pe 24.toukokuu. 10:31:15 EEST 2024


Lehdistötiedote 24.5.2024



Fiskarsin museo täyttää 75 vuotta

Tänä vuonna on kulunut 375 vuotta siitä kuin Fiskarsin ruukki perustettiin ja 75 vuotta Fiskarsin museon avaamisesta. Haluamme juhlistaa tätä metsäaiheisella teemanäyttelyllä, tarjoamalla ilmaisia opastuksia museoon sekä kansantanssiesityksiä yhteistyössä Pojo UF folkdanslag:in kanssa. Kansantanssijat esittävät muun muassa ruukin oman poloneesin "Järnbrukspolonäsen", johon nuotit löytyivät arkistomme kätköistä. Ja lopuksi pyrkimyksemme on tuoda Fiskarsin oma Pikku-Pässi höyryveturi kunnostettuna takaisin kotiin vuoden 2024 aikana.



Ikuinen metsä -teemanäyttely avautuu yleisölle museorakennuksessa 1.6. klo 11-17. Suurten metsien ja laajojen vesistöjen ansiosta Länsi-Uusimaa oli otollinen paikka perustaa ruukkeja. Ruukin toimintaan ja masuunin pyörittämiseen tarvittiin runsaasti puuhiiltä. Aikojen saatossa Fiskarsin ruukin omistajat ostivat siksi itselleen suuria maa- ja metsäalueita, joista jäljellä on edelleen noin 15 000 ha. Näyttelyssä sukelletaan metsän merkitykseen sekä metsäteollisuuden, virkistyskäytön että puiden symboliikan näkökulmasta. Näyttelyyn sisältyy kuvataiteilija Ron Nordströmin puuteos, joka tarjoaa koettavaa perheen pienemmille.



Eläväinen Hammarbacken - kesänavaustapahtuma järjestetään 8.6. klo 11-17. Museoalueella voi tavata ruukkilaisia 1800- ja 1900-luvulta ja kokea entisaikojen elämää. Museorakennuksessa Ikuinen metsä -näyttely esitellään kävijöille päivän mittaan. Luvassa on myös leivontaa, avaimenperätyöpaja, kansantanssiesitys ja paimentolaislauluja. Tapahtumassa myydään muun muassa fiskarsilaisten tammien taimia, Malmbackan hiiltä ja vanhan ajan makeisia. Café Hammarbackenissa voi nauttia ihanista leivoksista ja tuoreista korvapuusteista. Tapahtumapäivänä museoon on vapaa pääsy!



Ruukinväen kesäaskareet järjestetään leivintuvalla 12.6.-9.8.2024, ke-pe klo 11-16. Kävijät voivat osallistua mm. rieskojen leivontaan ja tutustua perinteisiin käsitöihin metsän materiaaleista kuten tuohitöihin.

26.6.-11.8. kannattaa lähteä Ruukinväen tarinakierroksille kuulemaan jännittäviä tarinoita ruukin historiasta. Opastukset alkavat infopisteeltä (Palokunnantalo) ke-su klo 11.30 ja 14.30. Osallistumismaksu on vapaaehtoinen.



Ruukin rakennuksia ja esineitä esittelevät digitaaliset oppaamme, löytyvät osoitteesta tarinasoitin.fi/fiskarsmuseum. Tulossa on myös uusi opas, joka esittelee vapaan palokunnan toimintaa.



Fiskarsin museo, Peltorivi 13
+358451808111
fiskarsmuseum.fi, facebook.com/fiskarsmuseum,
instagram.com/fiskarsmuseum/

Terveisin,
Emi Ingo
Museichef/Museonjohtaja
Fiskars museum /Fiskarsin museo
+358453538381
emi.ingo at fiskarsmuseum.fi



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta