[Nayttelyposti] Manikyyrejä ja hoivaa queersiirtolaisille – Phan Nguyenin näyttely avautuu Valokuvataiteen museossa

Jaakko Laasanen jaakko.laasanen at fmp.fi
Ma 22.Tammi. 10:23:41 EET 2024


Manikyyrejä ja hoivaa queersiirtolaisille – Phan Nguyenin näyttely avautuu Valokuvataiteen museossa

Phan Nguyen: ManiQueer
31.1.–31.3.2024
Suomen valokuvataiteen museo, Etsin-galleria (0. krs.),
Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki

Median vierailuaika näyttelyyn ti 30.1. klo 11–12.
RSVP jaakko.laasanen at fmp.fi

ManiQueer, eli "queerkädet", on vietnamilaistaustaisen taiteilija Phan Nguyenin pitkäkestoinen projekti, jossa yhdistyvät valokuva, video, henkilökohtaiset arkistot, performanssi ja installaatio. Keväällä 2023 Nguyen toteutti Helsingissä esityssarjan, jossa hän teki manikyyrejä queersiirtolaisille. Näyttelyn teokset välittävät taiteilijan ja muiden queersiirtolaisten tarinoita, joita Nguyen on kerännyt kynsihoitojen aikana. Tarinat kertovat häpeästä, sisäistetystä rasismista ja luokkasyrjinnästä. Kodin ja kotiutumisen käsitteet ovat läsnä kynsisalongin kautta, sillä niiden pyörittäminen on ollut yleistä Vietnamista muualle muuttaneiden keskuudessa.

Nguyenin salonki on rodullistetuille ja alkuperäiskansoihin kuuluville queer- ja transihmisille tarkoitettu yhteisöllinen nautinnon ja turvan tila. Kyseisiin vähemmistöihin kuuluvat ihmiset joutuvat jatkuvasti mukauttamaan itseään sopiakseen erilaisiin tiloihin ja konteksteihin. Tämä vaikeuttaa omaan kehoon, tunteisiin, iloon ja unelmiin kiinnittymistä. Käsien hemmottelun ja kynsien lakkauksen äärellä hoitoa antavat ja vastaanottavat kädet sekoittuvat toisiinsa. Installaatiossa Nguyen myös rinnastaa pedikyyrikulhon pohjoisvietnamilaisiin luonnon kaivoihin, jotka toimivat kyläläisten yhteisöllisenä henkisyyden paikkana. Tässä yhteydessä se kertoo taiteilijan ja hänen oman yhteisönsä tarinoista.

Näyttely valittiin esitettäväksi Valokuvataiteen museon Etsin-galleriassa avoimen haun kautta, jonka teemana vuosina 2023–24 on “Kapinoiva Keho”.


Lisätiedot ja kuvapyynnöt:
Jaakko Laasanen
Viestintäpäällikkö, Suomen valokuvataiteen museo
040 6800 307
jaakko.laasanen at fmp.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta