[Nayttelyposti] Näyttely Vesikehän ympäröimä Merikeskus Vellamossa

Puukka Marja marja.puukka at kotka.fi
To 18.Tammi. 13:13:27 EET 2024


Vesikehän ympäröimä. Johanna Rytkölän veistoksia vuosilta 2013–2023.
Kymenlaakson museo, Merikeskus Vellamo, Kotka
19.1.-14.4.2024

Vesi on teema, johon palaan vuosi toisensa jälkeen tavalla tai toisella. Rakastan uimista ja meren rantoja ja järvien pehmoisia vesiä. Haluan vangita jähmeään saveen veden liikkeen ja olemuksen.

  *   Johanna Rytkölä

Merikeskus Vellamossa Kotkassa esillä oleva näyttely Vesikehän ympäröimä esittelee keramiikkataitelijana ja kuvanveistäjänä pitkän uran tehneen Johanna Rytkölän vesiaiheisia teoksia kymmenen vuoden ajalta.

Hydrosfääri eli vesikehä koostuu maailman kaikista vesistä: meristä, järvistä, joista, puroista, lammista, magman vesistä, jäätiköistä, kasvillisuuden ja ilmakehän vesistä. Rytkölän abstrahoiduissa veistoksissa yhdistyvät vastakkaiset ilmiöt, vesistöjen ja merien lumoava kauneus ja ympäristökatastrofien vastenmielisyys.

Johanna Rytkölä käyttää materiaalinaan etupäässä savea, joka kovassa kuumudessa saa lopullisen muotonsa keramiikkana. Öljymäiset, roiskuvat ja valuvat keraamiset lasitukset viimeistelevät lopputuloksen. Mattapinnat muodostavat kontrastin kirkkaille metallinhohtoisille yksityiskohdille.

Teoksille ovat tunnusomaista positiivisuus, selkeä muotokieli, raikkaat värit ja pyrkimys vangita liikettä veistokselliseen muotoon. Rytkölä korostaa taiteessaan pienten arkipäiväisten tapahtumien, kokemusten ja ilmiöiden merkitystä vahvuuden ja voimaantumisen lähteinä.

Vesikehän ympäröimä Kymenlaakson museossa on Johanna Rytkölän tähän asti laajin yksityisnäyttely. Sen suurin teos on 2,66 metriä korkea Syvänteen kuningatar, joka on valmistettu Posiolla Arktisen keramiikkakeskuksen residenssissä. Se on esillä toista kertaa. Uusimmat teokset ovat vuonna 2023 valmistuneet Ensilumi Itämerellä, Maininkeja ulapalla ja Tähdet meren yllä. Kymenlaakson museossa esillä olevan kokonaisuuden näyttelyarkkitehtina on toiminut Eevi Rola.

Johanna Rytkölä (s. 1956) on valmistunut kuvataideopettajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1982 ja taiteen maisteriksi keramiikkataiteen osastolta vuonna 1986. Rytkölän veistoksia on lukuisissa kokoelmissa Suomessa ja ulkomailla. Hän on voittanut taiteellaan kansainvälisiä palkintoja, osallistunut lukuisiin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin ympäri maailmaa sekä pitänyt useita yksityisnäyttelyitä.

Mediakuvat:

Johanna Rytkölä: Sukelluksia kesäyössä IV, 2020. Kuva Johanna Rytkölä.
https://drive.google.com/file/d/1R6_7SXbSGSNz3vaT1vD0ALsAO67ZA4QH/view?usp=sharing

Johanna Rytkölä: Itämeri välissämme, 2018. Kuva Johanna Rytkölä.
https://drive.google.com/file/d/1ULfDNG5sFGqfjEwBncGXOTcsSknha2gr/view?usp=sharing

Lisätiedot:
Amanuenssi Mirkka Kallio, Kymenlaakson museo, 040 530 7858, mirkka.kallio at kotka.fi<mailto:mirkka.kallio at kotka.fi>


Ystävällisin terveisin ǀ Kind regards,

Marja Puukka
Tiedottaja ǀ Information officer
marja.puukka at kotka.fi<mailto:marja.puukka at kotka.fi> ǀ +358 40 350 0496
Merikeskus Vellamo ǀ Maritime Centre Vellamo
Tornatorintie 99 B, 48100 Kotka, Finland
www.merikeskusvellamo.fi<http://www.merikeskusvellamo.fi/>

Näyttelyt: www.merikeskusvellamo.fi/nayttelyt/<http://www.merikeskusvellamo.fi/nayttelyt/>
Exhibitions: www.merikeskusvellamo.fi/en/exhibitions/<http://www.merikeskusvellamo.fi/en/exhibitions/>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta