[Nayttelyposti] Järvenpään taidemuseon vuoden 2024 näyttelyissä avataan ovi Alvar Aallon suunnittelemaan Villa Kokkoseen ja sukelletaan koulujen taiteeseen

Petäjä Pinja pinja.petaja at jarvenpaa.fi
Ke 3.Tammi. 16:18:22 EET 2024


Järvenpään taidemuseon näyttelyt 2024

Sävelten arkkitehtuuria, Villa Kokkonen kotina 7.4.–31.8.2024

Huhtikuussa avautuvassa näyttelyssä astutaan sisään maailmaan, jossa musiikki ja arkkitehtuuri sulautuvat yhdeksi lumoavaksi tarinaksi. Alvar Aalto suunnitteli Villa Kokkosen taiteilijakodiksi ystävälleen, säveltäjä Joonas Kokkoselle 1967. Miten nämä kaksi akateemikkoa kohtasivat ja miten Villa Kokkonen sai alkunsa? Missä ensimmäinen luonnos taloa varten syntyi ja miten pöytäliina liittyy tähän kaikkeen?

Moniaistinen näyttely nostaa esille säveltäjä Joonas Kokkosen ja arkkitehti Alvar Aallon yhteistyönä syntyneen arkkitehtonisen kokonaistaideteoksen. Näyttelyssä kurkistetaan säveltäjän ja hänen perheensä arkeen. Esillä on ennennäkemätöntä filmimateriaalia Joonas Kokkosesta ja esineitä taiteilijakodin uumenista. Aallon arkkitehtuuripiirustukset sekä valokuvat ja pienoismalli avaavat rakennusvaiheita ja talon uniikkeja yksityiskohtia. Lisäksi näyttelyssä seikkailemaan Villa Kokkoseen virtuaalisesti VR-laseilla. Flyygelin ympärille rakentunut puurakenteinen koti sijaitsee Järvenpään Vanhankylänniemessä ja sitä peruskorjataan parhaillaan museokäyttöön.


Koulu + taide = Kauneusaistin kasvatusta 6.10.-2024-23.2.2025

“Olkaamme iloisia ja kiitollisia, että meillä on niin pirteä yhdistys – “Taidetta kouluihin”- joka on ottanut tehtäväkseen johtaa tämä päivänsäde jokaiseen kouluun ja valaa sen vaikutus jokaisen asukkaan sydämeen siellä!” (Nuori Voima, 1908)

Näyttely tuo esiin kiehtovaa koulujen taidetta 1900-luvun alusta nykypäivään. Näyttelyssä tutustutaan siihen, millaista taidetta kouluihin on valikoitu eri aikoina. Venny Soldan-Brofeldt (1863-1945) oli vuonna 1907 perustamassa Taidetta kouluihin -yhdistystä, jonka keskeinen tavoite oli taata laadukas taide kaikkien lasten arkeen, kaikkien omaisuudeksi. Taidetta kouluihin -yhdistyksen perintö elää, ja nykypäivänä taide nähdään osana ilmiöoppimista ja kasvatusta.  Mukana näyttelyssä on kaksi uutta Järvenpään kouluihin valmistunutta taideteosta taiteilijaryhmä IC 98:lta ja taiteilija Maria Dunckerilta. Näyttelyssä teokset heräävät eloon ja koululaisten ääni pääsee kuuluviin.


Eero Järnefelt ja Venny Soldan-Brofeldt kokoelmanäyttely 2.5.2023 alkaen
Järvenpään taidemuseossa avautui keväällä 2023 kauan kaivattu, pysyvä kokoelmanäyttely. Järvenpään taidemuseolla on Suomen kattavin kokoelma Tuusulanjärven taiteilijayhteisön jäsenten Eero Järnefeltin (1863–1937) ja Venny Soldan-Brofeldtin (1863–1945) taideteoksia. Tunnelmallisessa ja kotoisassa näyttelyssä teokset kuljettavat Tuusulanjärven maisemiin, Pariisiin ja Firenzeen sekä kurkistavat taiteilijoiden koteihin ja lähipiiriin.
Järvenpään taidemuseo
Kirjastokatu 8, 04400 Järvenpää
040 315 3881, taidemuseo at jarvenpaa.fi<mailto:taidemuseo at jarvenpaa.fi>
www.jarvenpaantaidemuseo.fi
Avoinna
Tammi–huhtikuu ke–su klo 10–17
Touko–syyskuu ti–su klo 10–17
Loka–joulukuu ke–su klo 10–17
Liput
9/8/4 €, Museokortti tai Kaikukortti
alle 18-vuotiaille vapaa pääsy!Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta