[Nayttelyposti] Maailmantähdet Sinkassa

Sinkka sinkka at kerava.fi
Pe 26.toukokuu. 11:00:06 EEST 2023


ROSA LOY | NEO RAUCH
Das Alte Land - Ikiaikainen maa
20.8.2023 asti Taide- ja museokeskus Sinkassa

Leipzigin uuden koulukunnan kärkinimiin kuuluvan taidemaalari Neo Rauchin ja pitkään hänen rinnallaan työskennelleen Rosa Loyn maalauksia nähdään nyt ensi kertaa Suomessa ja Pohjoismaissa. Taidokkaista, esittävistä, mutta epätodellisen oloisista maalauksista tunnettu Leipzigin uusi koulukunta nousi komeettamaisesti maailmanmaineeseen Saksojen yhdistymisen jälkeen.

Kesän taidetapaus levittäytyy museon kolmeen kerrokseen. Das Alte Land - Ikiaikainen maa -näyttely on mukana 71 maalausta ja grafiikanteosta. Mukana on Rauchin suurikokoisia öljymaalauksia ja Rosa Loyn kaseiinitekniikalla toteutettujen maalausten parhaimmistoa. Lisäksi esillä on muutamia yhteisteoksia.

Näyttelyn teosten teemat ja tunnelmat lepäävät syvällä taiteilijoiden kotiseutujen muodostamassa ikiaikaisessa maassa, Kaakkois-Saksan kulttuurisessa maaperässä. Leipzig on yksi Saksin alueen kolmesta suuresta kaupungista. Yhdessä Dresdenin kanssa se on ollut vuosisatojen ajan klassisen musiikin ja kuvataiteen keskus, johon ovat jättäneet vahvan jäljen niin romantiikka kuin ekspressionismi.
Romantikkojen tavoin Rosa Loy ja Neo Rauch korostavat taiteilijan vapautta, mielikuvitusta ja henkistynyttä suhdetta luontoon. Heidän kiehtovat teoksensa ovat esittäviä, mutta ne eivät jäljittele näkyvää todellisuutta vaan taiteilijat seuraavat romantikkojen kehotusta: "sulje silmäsi, jotta näkisit sisäiset kuvasi".

Das Alte Land on taiteilijoiden kunnianosoitus kotiseudulleen, jossa heidän sukunsa ovat asuneet satojen vuosien ajan. Maa on nähnyt arkisen työn jäljet ja sotilaiden saappaiden painallukset, taiteiden
voiman, aatteiden nousun ja niiden kuoleman. Samalla näyttely on myös Sinkan kunnianosoitus taiteilijoiden tuotannolle ja pitkään jatkuneelle rakkaudelle, työtoveruudelle ja yhdessä jaetulle elämälle.

Rosa Loy ja Neo Rauch ovat työskennellet ja eläneet yhdessä vuosikymmenten ajan ja kehittäneet
omaa ilmaisuaan rinta rinnan. Heidän teoksensa ovat erilaisia, mutta niiden maailma on yhteinen.

Näyttelyn avajaisten yhteydessä julkaistiin taiteilijoiden teoksia esittelevä julkaisu (Kustannusosakeyhtiö Parvs), jonka ovat kirjoittaneet näyttelyn koonneet museopalvelujohtaja Arja Elovirta ja kuraattori Ritva Röminger-Czako.


NÄYTTELYN OHEISOHJELMAA

Yleisöopastukset
ke 31.5. | 14.6. | 5.7. | 26.7. | 16.8. klo 17
ti 6.6. | 1.8. klo 13

Keravan päivä su 18.6.
Ilmainen sisäänpääsy ja varttiopastuksia tasatunnein klo 12-15

Heinäkuun perhetiistait
ti 4.7. ja 25.7. klo 12-16


TAIDE- JA MUSEOKESKUS SINKKA
Kultasepänkatu 2, Kerava
www.sinkka.fi



Lisätietoja postituslistasta Nayttelyposti