[Nayttelyposti] Ilmiömäinen Iris läikkyy väreissä Porvoon museossa 9.6.2023–1.4.2024

Inari Porkka inari.porkka at porvoonmuseo.fi
Pe 9.Kesä. 12:54:28 EEST 2023


Ilmiömäinen Iris läikkyy väreissä Porvoon museossa 9.6.2023–1.4.2024

Viisi vuotta toiminut uraauurtava yritys loi pohjan suomalaisen muotoilun esiinmarssille.

Porvoon museon uusi näyttely Ilmiömäinen Iris kertoo vuosisadan vaihteessa Porvoossa toimineesta yrityksestä Aktiebolaget Iris. Holmin taloon ja Vanhalle raatihuoneelle levittäytyvä näyttely luo kattavan katsauksen yrityksen ja sitä johtaneiden taiteilijoiden toimintaan Porvoossa ja maailmalla.

AB Iris toimi vuosina 1897–1902 ja se valmisti huonekaluja ja keraamisia käyttöesineitä. Yritys perustettiin vastapainoksi teollistumisen mukanaan tuomille heikkolaatuisille ja epäesteettisille tehdasvalmisteisille tuotteille englantilaisen Arts and Crafts -liikkeen hengessä. Se oli ensimmäinen taideteollisuusyritys Suomessa, joka noudatti tätä ajatustapaa.

”AB Iris oli toiminnassa vain viisi vuotta, siitä huolimatta siitä kehittyi ilmiö. Se mullisti suomalaisen muotoilun ja sen korkeatasoinen taidekäsityö oli jugend-tyylin huipentuma maassamme. Iris-keramiikan värikkyys oli uutta luovaa ja rohkeaa,” kertoo museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera.

Yrityksellä oli liike Helsingissä, mutta tuotanto tapahtui Porvoossa. Laajimmillaan tehdas työllisti yli 60 henkilöä ja alihankkijoina lukuisia alueen käsityöläisiä.

Iris-kokoelma on Porvoon museon vanhimpia ja merkityksellisimpiä kokonaisuuksia, joka karttuu edelleen. Se on tärkeä avainkokoelma sekä Suomessa että kansainvälisesti. Ilmiömäinen Iris -näyttelyssä on mukana aineistoa, joka ei ole ollut aiemmin esillä.

Taiteilijat yrityksen johdossa

AB Iris oli taiteilijavetoinen yritys. Yrityksen taiteellinen johtaja ja huonekalujen suunnittelija oli Axel Gallénin kutsumana Suomeen päätynyt ruotsalainen taiteilija Louis Sparre. Hän puolestaan rekrytoi tehtaan keramiikkaosaston johtajaksi englantilaisen taiteilijan Alfred William Finchin, joka toi mukanaan mm. uuden värimaailman.

Suomeen ihastunut Louis Sparre oli yksi aikakauden taiteilijoista, jotka etsivät suomalaisuutta ja vahvistivat kansallistunnetta taiteen avulla. A. W. Finchin taiteeseen puolestaan vaikutti ranskalainen neoimpressionismi. Vanhan raatihuoneen salissa on esillä Sparren ja Finchin taideteoksia.

”A.W. Finchin maalaukset ilottelevat väreillä ja Louis Sparre kuvasi valon vaihtelua suurella herkkyydellä. Grafiikan töissä näkyy molempien taiteilijoiden rakkaus ainutlaatuiseen vanhaan Porvooseen.” kertoo museolehtori Margaretha Jämbäck.

Porvoon museon Holmin talossa Ilmiömäinen Iris -näyttely vie kävijänsä Iriksen historiaan, huonekalumuotoilun ja kaakeliuunien maailmaan. Vanhalla raatihuoneella on esillä Iris-keramiikkaa ja interiööri, jossa on esillä porvoolainen kalusto. Raatihuoneen salissa on esillä Louis Sparren ja A. W. Finchin kuvataidetta.



Näyttely on avoinna 9.6.2023–1.4.2024, ks. tarkemmat tiedot www.porvoonmuseo.fi

10.6. klo 10–15 Porvoon päivät: näyttelyyn liittyvää erikoisohjelmaa lapsiperheille. Ilmainen sisäänpääsy lapsille ja lasten seurassa tuleville.

14.6. Seniori-iltapäivä, opastus Ilmiömäinen Iris -näyttelyssä, klo 13 suomeksi, klo 14 ruotsiksi.

Ilmiömäinen Iris -erikoisopastukset voi varata osoitteesta info at porvoonmuseo.fi

Syys- ja talvikaudella tarjotaan koulu- ja päiväkotiryhmille näyttelyn teemaan liittyviä opastuksia ja työpajoja.


Inari Porkka
viestintäassistentti / kommunikationsassistent
Porvoon museo
Borgå museum

Raatihuoneenkatu 21, 06100 Porvoo/
Stadshusgatan 21, 06100 Borgå
inari.porkka at porvoonmuseo.fi
0401879096


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta