[Nayttelyposti] Sinikka Kurkisen ja Veijo Rönkkösen näyttelyt Lappeenrannan taidemuseossa

Pirinen Mikko Mikko.Pirinen at lappeenranta.fi
Pe 9.Kesä. 12:45:39 EEST 2023


SINIKKA KURKINEN - värin ja muodon voimalla

MYSTINEN PUUTARHA - Veijo Rönkkösen valokuvia

Lappeenrannan taidemuseo 10.6. - 10.9.2023

Lappeenrannan taidemuseossa aukeaa kesäkuussa kaksi näyttelyä. Imatralaisen kuvataiteilija Sinikka Kurkisen näyttely on kesän päänäyttely. Tämän lisäksi esitellään Parikkalaan fantasiapuutarhan ja veistospuiston perustaneen Veijo Rönkkösen kaksoisvalottuja valokuvia.

Sinikka Kurkinen - värin ja muodon voimalla

Imatralainen kuvataiteilija Sinikka Kurkinen (s. 1935) on vuosikymmenien ajan tinkimättömästi noudattanut kuvataiteessaan omaa polkuaan. Opiskeluaikaansa Helsingissä ja muutamia 1950- ja 1960-luvuilla Ranskassa ja Espanjassa vietettyjä vuosia lukuun ottamatta Kurkinen on myös asunut Imatralla koko elämänsä.

Olipa kyse abstraktimmasta tai esittävämmästä lähtökohdasta, hänen teoksensa ovat aina perustuneet vahvalle värin ja muodon vuorovaikutukselle. Taidehistoriallisesti tarkastellen useiden teoksien taustalla on nähtävissä konkretistisen maalaustaiteen perinne, mutta Kurkinen on rikkonut sen rajat ja luonut aivan omanlaisen väri- ja muotokielen sekä tähän perustuvan kuvamaailman.

Kun katsoo Sinikka Kurkisen yhtä teosta sen voi kokea puhtaasti ei-esittävänä erilaisia värejä ja muotoja sisältävänä (konkretistisena) maalauksena. Kun teoksen vierelle nostetaan sitten toinen teos, havaitseekin että ne samankaltaiset ei-esittäneet muodot liehuvatkin verhoina tuulessa. Välillä katsoja tuntuu törmäävän ei-esittävään maalaukseen esittävän maalauksen sisällä, ja välillä taas esittäviin elementteihin ei-esittävässä maalauksessa. Tässä mielessä teokset eivät ole puhtaasti esittäviä tai ei-esittäviä vaan abstrakteja. Voimme ajatella, että maalausten muodot ja värit muodostavat jonkinlaisen 'Sinikan maailman', joka on abstrahoitu tämän 'meidän maailmamme' erilaisista esineellisistä ilmiöistä ja niitä koskevista visuaalisista havainnoista. Jokainen maalaus on näin mahdollisuus kurkistaa tuohon Sinikan maailmaan. Useissa teoksissa on värien ja muotojen vuorovaikutuksen aikaan saamaa liikettä, ja toisaalta niistä löytyy yhtymäkohtia myös musiikkiin. Tämän lisäksi teosten nimet tuovat toisinaan teoksiin uusia kielellisiä tasoja ja huumoria kuten teoksessa Eräs punainen ja soikeat seuralaiset (2018, Imatran taidemuseon kokoelma).

Vuonna 2022 Sinikka Kurkisen teoksia esiteltiin laajasti myös helsinkiläisen Kohta Taidehallin toimesta. Tuolloin Kurkinen nostettiin esiin tuntemattomana suuruutena ja näyttely tekstissä todettiin, että hän saattaa olla "merkittävin suomalaistaiteilija, josta et ole vielä kuullut". Etelä-Karjalassa Kurkinen kuitenkin tunnetaan, ja hänen teoksiaankin löytyy alueen eri taidekokoelmista.

Kurkisen tuotannon laajuudesta ja laadusta kertoo osaltaan se, että tässä Lappeenrannan näyttelyssä ei ole yhtään samaa teosta kuin viime vuonna Helsingissä esillä olleessa kokonaisuudessa. Tämän näyttelyn teokset on koottu Lappeenrannan taidemuseon, Imatran taidemuseon ja Sinikka Kurkisen omista kokoelmista. Retrospektiivinen näyttely esittelee Kurkisen teoksia kaikkiaan kahdeksalta eri vuosikymmeneltä. Viimeisimmät maalaukset ovat kuluvalta vuodelta 2023. Maalausten lisäksi mukana on lyijylasiteoksia ja maalattuja pylväitä. Näyttelyn kuraattorina on toiminut amanuenssi Mikko Pirinen.

MYSTINEN PUUTARHA - Veijo Rönkkösen valokuvia

Veijo Rönkkönen (1944-2010) loi viidenkymmenen vuoden aikana Parikkalan Koitsanlahteen elämää suuremman fantasiapuutarhan. 560 moni-ilmeistä ja -aiheista betonipatsasta yhdessä satojen erilaisten kasvien kanssa muodostavat kokonaisuuden, joka on maailmanlaajuisestikin yksi tärkeimmistä yhden ihmisen taiteellisista aikaansaannoksista.

Patsaspuisto ja sen tekijä tunnetaan ensisijaisesti veistoksistaan. Suurelle yleisölle tuntemattomampi luovuuden alue oli Veijon kiinnostus valokuvaamiseen. Valokuvien ottaminen, filmien kehittäminen ja mustavalkoisten kuvien vedostaminen oli hänen harrastuksensa 1960-luvulta lähtien. Vuosina 1993-1995 Rönkkönen otti filmikameralla satoja kahteen kertaan valotettuja kuvia.

Lappeenrannan taidemuseon näyttelyssä nähdään valikoitu otos Veijo Rönkkösen kaksoisvalotuskuvia isoina suurennoksina. Lisäksi esitellään Veijo Rönkköstä henkilönä ja taiteilijana. Mukana on paljon Rönkkösen ottamia kuvia, jotka ovat esillä ensimmäistä kertaa julkisesti tässä näyttelyssä. Näyttelyn suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Kulttuuriyhdistys Maailmanpylväs ry:n Kimmo Heikkilä ja Atte Paju. Maailmanpylvään pääasiallisena tarkoituksena on vaalia ja tuoda esille Veijo Rönkkösen elämäntyötä. Oleellisena osana näyttelyä on Patsaspuistosta inspiraation saanut äänimaailma, jonka on luonut Tony Gerber.

Lisätietoja:
Mikko Pirinen, amanuenssi, Lappeenrannan museot
puh. 040 5226280, mikko.pirinen at lappeenranta.fi<mailto:mikko.pirinen at lappeenranta.fi>

--

Mikko Pirinen
amanuenssi, FT / curator, PhD
Lappeenrannan museot / The Museums of Lappeenranta
PL 239 / P.O. Box 239
FI-53101 Lappeenranta, Finland
Mobile +358 40 522 6280
mikko.pirinen at lappeenranta.fi<mailto:mikko.pirinen at lappeenranta.fi>
http://www.lappeenranta.fi/museot
https://www.facebook.com/lappeenrannanmuseot



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta