[Nayttelyposti] Turun Taidegraafikoiden 90-vuotisjuhlanäyttely Painetut maailmat avautuu Salon taidemuseossa 28.1.2023

Nykänen Reetta reetta.nykanen at salo.fi
Ma 23.Tammi. 13:52:16 EET 2023


TURUN TAIDEGRAAFIKOT 90 VUOTTA – PAINETUT MAAILMAT
Salon taidemuseo Veturitalli 28.1. –23.4.2023

Turun Taidegraafikkojen 90-vuotisjuhlanäyttely Painetut maailmat on tuore katsaus tämän päivän turkulaisen sekä kotimaisen taidegrafiikan tilaan ja sen eri menetelmiin. Näyttelykokonaisuuden on kuratoinut kuvataiteilija, yhdistyksen kunniapuheenjohtaja Juha Joro ja siihen osallistuu 12 yhdistyksen jäsentaiteilijaa: Annika Dahlsten, Markku Haanpää, Katri Ikävalko, Sirkku Ketola, Heli Kurunsaari, Miina Laine, Teija Lehto, Sara Manninen, Laura Miettinen, Tiina Vainio, Hanna Varis ja Jirko Viljanen.

Suomalainen taidegrafiikka on 1980-luvulta lähtien tehnyt irtiottoa perinteestään. Värilliset teokset ovat yleistyneet mustavalkoisen ilmaisun rinnalle ja monet graafikot ovat luopuneet esimerkiksi sarjallisuudesta. Grafiikan teokset ovat entistä maalauksellisempia, vedosten ainutlaatuisuus korostuu ja teosten muoto voi kurkottaa kohti installaatioita. Taidegrafiikan laajentuneesta ilmaisusta huolimatta kaikki taidegrafiikan menetelmät perustuvat vuosisatoja vanhaan perinteeseen, painamiseen. Veturitallin juhlanäyttely valottaa taidegrafiikan erityisyyttä kuvataiteen ilmaisukeinona. Teosten maailma liikkuu henkilökohtaisten muistumien kautta aina nykyhetken arjen yksityiskohtiin ja tuntoihin. Vanhojen menetelmien hallitseminen luo pohjaa tehdä taidetta uudella tavalla.

Turun Taidegraafikoiden tehtävänä on edistää taidegrafiikan harjoittamista sekä innostaa yleisöä taidegrafiikan äärelle. Vuonna 1986 perustettu näyttelytila Galleria Joella ja sen yhteydessä toimiva yhdistyksen taidegrafiikan myymälä ovat tunnettuja ja pidettyjä yhdistyksen maamerkkejä. Galleria Joella on tullut tunnetuksi korkeatasoisesta ja monipuolisesta näyttelytarjonnastaan. Yhdistyksen ylläpitämä taidegrafiikan yhteistyöhuone sijaitsee Turun keskustassa Rettigin kiinteistöön perustetussa Taiteen Talossa.

Tiedustelut näyttelystä: Salon taidemuseon intendentti Minna Nyqvist 044 7784888, minna.nyqvist at salo.fi<mailto:minna.nyqvist at salo.fi>

Salon taidemuseo Veturitallli, Mariankatu 14, 24240 Salo, puh. 02-7784892. Avoinna ti-pe 10-18, la-su 11-17. Pääsymaksu 10/7€, Museokortti, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 14.

--

Reetta Nykänen
Museoassistentti

Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14
24240 Salo
02 778 4892
reetta.nykanen at salo.fi<mailto:reetta.nykanen at salo.fi>

https://salontaidemuseo.fi/Lisätietoja postituslistasta Nayttelyposti