[Nayttelyposti] Being Black – poimintoja afrosuomalaisuudesta tuo esiin moniäänistä Helsinkiä

Pokki Roope roope.pokki at hel.fi
Ke 26.Huhti. 10:47:40 EEST 2023


Being Black – poimintoja afrosuomalaisuudesta tuo esiin moniäänistä Helsinkiä

Kaupunginmuseon uusi näyttely kertoo afrosuomalaisista osana Helsinkiä ja helsinkiläisyyttä. Näyttelyä on tehty yhdessä afrosuomalaisten nuorten aikuisten kanssa. Pääosassa ovat nuoret itse ja heidän kokemuksensa sekä vanhempien ihmisten muistot omasta nuoruudestaan eri vuosikymmeniltä. Näyttely on historiallinen, sillä afrosuomalaisuudesta ei ole tällä laajuudella Helsingissä kerrottu aiemmin.

Being Black – Poimintoja afrosuomalaisuudesta -näyttelyssä katsotaan Helsinkiä afrosuomalaisten ja mustien nuorten silmin. Vähemmistöjen kulttuurit kietoutuvat yhteen valtakulttuurin kanssa monin tavoin. Tietoisuus omasta historiasta ja oman perheen ja suvun perinteistä on voimavara, joka kantaa sukupolvesta toiseen. Näyttely tarjoaa tilan pohdinnoille monimuotoisuudesta, vähemmistöistä, afrosuomalaisuudesta, identiteeteistä, perinteistä ja oman historian tallentamisesta. Kaupunginmuseo haluaa myös rohkaista kaikkia helsinkiläisiä näkemään helsinkiläisyyteen kuuluva monimuotoisuus osana kaupungin rikasta kulttuuria.

Näyttelyn keskeisiä teemoja ovat perhe- ja ystävyyssuhteet, kauneusihanteet, identiteetti, aktivismi sekä opiskelun, työelämän ja valtakulttuurin asettamat haasteet, esimerkiksi ulkopuolisuuden tunne ja rasismi. Näyttelyssä esitellään laajasti erilaisia poimintoja afrosuomalaisuudesta sekä merkittävien afrosuomalaisten tarinoita. Kaupunginmuseoon rakentuu muun muassa kampaamo, jossa kävijä voi tutkia afrohiusten ja -hiustyylien moninaisuutta. Lisäksi museossa nähdään laaja kirjo valokuvia afrosuomalaisten arjesta menneiltä vuosikymmeniltä tähän päivään.

”Näyttely on historiallinen, sillä afrosuomalaisuudesta ei ole tällä laajuudella Helsingissä koskaan ennen kerrottu. Näyttelyä on tehty yhdessä afrosuomalaisten nuorten aikuisten kanssa, ja sillä kannustetaan afrosuomalaisia tunnistamaan omat erityiset kulttuuriperintönsä ja vaalimaan niitä. Toivoisin näyttelyn vahvistavan nuorten afrosuomalaisten identiteettiä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta”, näyttelyn kuraattori Wisam Elfadl kertoo.

Afrosuomalaisuudella viitataan näyttelyssä suomalaisiin, joilla on sukujuuria Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, ja jotka kuuluvat laajemmin afrikkalaiseen diasporaan. Kaikki näin määritellyt eivät kuitenkaan koe olevansa afrosuomalaisia eikä Suomessa asuvilla mustilla ja afrikkalaistaustaisilla ole yhteistä identiteettiä, historiaa tai kulttuuria. Mitä afrosuomalaisuudesta sitten tallennetaan jälkipolville? Tätä kysymystä pohditaan kaupunginmuseossa 22. huhtikuuta alkaen.

Näyttelyssä kannattaa piipahtaa vaikka kahdesti, sillä se täydentyy kevään ja kesän aikana. Näyttelyä voi täydentää omilla kokemuksilla, kuvilla tai esineillä työpajoissa, joista ensimmäinen järjestetään kaupunginmuseossa perjantaina 5. toukokuuta. Jokaisella työpajalla on oma teemansa ja ensimmäisen teemana on juhlat. Being Black – poimintoja afrosuomalaisuudesta laajenee myös Itä-Helsinkiin, kun Vuotalossa avautuu kaupunginmuseon rinnakkaisnäyttely 15. kesäkuuta.

Being Black – poimintoja afrosuomalaisuudesta -näyttelyn kuraattori on Wisam Elfadl, joka on aiemmin toiminut Kulttuurikeskus Caisan ja kaupunginmuseon Afrosuomalaiset Helsingissä kulttuuriympäristön tulkitsijoina ja muokkaajina -hankkeen työntekijänä. Tuottajana toimii Eero Salmio. Näyttelyn on suunnittelut Alina Pajula ja graafisen suunnittelun on tehnyt Jade Lönnqvist. Näyttelyn toteutuksessa on tehty yhteistyötä Museum of Impossible Formsin ja Helsingin afrosuomalaisen yhteisön kanssa.

Being Black – poimintoja afrosuomalaisuudesta
22.4.–24.9.2023
Helsingin kaupunginmuseo, 4. kerros (Aleksanterinkatu 16)
Avoinna: ma–pe 11–19, la–su 11–17
Aina vapaa pääsy
helsinginkaupunginmuseo.fi

Helsingin kaupunginmuseon ja yhteistyökumppaneiden näyttelyyn liittyvät tapahtumat: helsinginkaupunginmuseo.fi/tapahtumat

Lisätiedot näyttelystä:
Roope Pokki
roope.pokki at hel.fi<mailto:roope.pokki at hel.fi>
040 152 6479

Roope Pokki
Viestintäsuunnittelija

Helsingin kaupunginmuseo / Hakasalmen huvila / Ratikkamuseo / Ruiskumestarin talo / Työväenasuntomuseo

roope.pokki at hel.fi<mailto:roope.pokki at hel.fi>
+358 40 152 6479

Helsingin kaupunki
Kulttuuri ja vapaa-aika
Viestintä ja markkinointi

PL 51400, 00999 Helsingin kaupunki
Käyntiosoite: Konepajankuja 1, 00510 Helsinki

www.helsinginkaupunginmuseo.fi<http://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/>
www.hakasalmenhuvila.fi<http://www.hakasalmenhuvila.fi/>
www.ratikkamuseo.fi<http://www.ratikkamuseo.fi/>
www.ruiskumestarintalo.fi<http://www.ruiskumestarintalo.fi/>
www.tyovaenasuntomuseo.fi<http://www.tyovaenasuntomuseo.fi/>
www.helsinkikuvia.fi<http://www.helsinkikuvia.fi/>

[cid:image001.png at 01D9782C.11CD4660]



Lisätietoja postituslistasta Nayttelyposti