[Nayttelyposti] Mikko Valtonen päihitti Von Wrightin veljekset ja Leonardo d Vincin

Louni Marja marja.louni at kuopio.fi
Ke 21.Syys. 13:45:44 EEST 2022


Mikko Valtonen (1968-2019) - Syvään päätyyn -näyttely Kuopion taidemuseossa oli menestys. Näyttelyssä kävi 21.5.-18.9.2022 välisenä aikana lähes 12 000 asiakasta. Näyttelyn keskimääräinen kuukausikävijämäärä oli suurempi kuin vuoden 2018 Veljekset von Wright sekä vuoden 2021 Leonardo da Vincin näyttelyissä.

Vaikka Valtosen elämä kiinnittyi tiukasti Pohjois-Savoon, hänen taiteensa on tunnettua ja arvostettua laajasti koko Suomessa. Mahdollisuus esitellä Valtosen tuotantoa näin suurena näyttelynä yhteistyössä taiteilijan siskon Anni Valtosen ja Mikko Valtosen perikunnan kanssa oli ainutlaatuista Kuopion taidemuseolle. Suurin osa näyttelyn teoksista oli myynnissä ja yli puolet teoksista hajautui eri puolille Suomea yksityisten taidekerääjien, taidemuseoiden ja taidesäätiön kokoelmiin. Näyttelyn yhteydessä julkaistusta Mikko Valtosen elämän ja taiteen yksiin kansiin kokoavasta Elämän eränkävijä -kirjasta otettiin näyttelyn aikana kaksi painosta, jotka molemmat myytiin loppuun. Mikko Valtosen sarjakuvien uusintapainoksia on yhä saatavana taidemuseon museokaupassa.

Mikko Valtosen kuvakieli karttoi mahtipontisuutta ja saarnaamista. Hän nosti teoksissaan esiin ihmisenä olemisen vaikeuteen ja minuuden hajoamiseen liittyviä teemoja, joita hän käsitteli kuitenkin huumorin ja lempeyden kautta. Hänen käyttämänsä omintakeinen ilmaisutyylinsä teki useisiin näyttelyvieraisiin lähtemättömän vaikutuksen. Näyttelyn saaman valtakunnallisen medianäkyvyyden ohella koskettavat tilanteet näyttelysaleissa jäivät taidemuseon henkilökunnan mieliin. Useat Valtosen taiteesta kiinnostuneet matkustivat varta vasten Kuopioon näyttelyn houkuttelemana.

Kuopion taidemuseossa oli menneen kesän aikana esillä myös Osmo Monto - Kasvokkain -näyttely sekä kokoelmanäyttely Taiteilijan katse.

Lisätietoja: taidemuseon johtaja Anna Vilkuna, anna.vilkuna at kuopio.fi<mailto:anna.vilkuna at kuopio.fi>, 044 718 2634Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta