[Nayttelyposti] Jonne Heinosen valokuvanäyttely Rom pohtii vähemmistöjen esittämistä ja ulkopuolisen katsetta

Jaakko Laasanen jaakko.laasanen at fmp.fi
Ti 25.Marras. 11:26:40 EEST 2022


Jonne Heinonen: Rom
11.11.2022-8.1.2023
Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, Helsinki
Näyttelyn taiteilijatapaaminen ja lehdistötilaisuus torstaina 10.11.2022 klo 10-11. RSVP jaakko.laasanen at fmp.fi

Rom on Jonne Heinosen valokuvateos, jota hän on kuvannut Suomen romaniyhteisöjen parissa kuluneiden seitsemän vuoden aikana. Suomen valokuvataiteen museon näyttelyssä on esillä osa laajamittaisen teoksen kuvista, joita Heinonen on kuvannut vieraillessaan romanien kodeissa ja keskuudessa ympäri Suomea. Näyttely käsittelee Suomen romanien kulttuuria ja arkea yhteisön ulkopuolelta tulevan taiteilijan näkökulmasta.

Romanit ovat alkuperän mukaan eniten syrjintää Suomessa kohtaava ryhmä. Yksi Heinosen lähtökohdista valokuvaushankkeelle oli hänen oma halunsa ymmärtää romanikulttuuria paremmin. "Miten tiedämme tästä vähemmistöstä niin vähän, vaikka olemme eläneet rinnakkain samassa maassa yli 500 vuotta?" Heinonen pohtii.

Heinonen pyrki tuomaan kuvaamiaan ihmisiä ja yhteisöjä esiin kunnioittavasti, ja olla väittämättä aiheestaan liikaa. Tässä valokuvan vahvuus kerrontamuotona korostuu: valokuva ei yritä sanoa enempää kuin mitä näyttää. Kuvatessaan yhteisön jäseniä Heinonen on miettinyt omaa asemaansa taiteilijana ja keskustellut kuvattavien kanssa kuvaustilanteeseen liittyvistä vallan ja representaation kysymyksistä. Mikä on yhteisön ulkopuolelta tulevan taiteilijan rooli? Mitä tästä asetelmasta toteutettu teos pystyy kertomaan?

Teokseen osallistunut Samuel Florin pohti asiaa Heinosen kanssa keskustellessaan näin: "En usko, että dokumentaatiota olisi voinut tehdä samalla tavalla vähemmistön sisältä, koska ulkopuolelta tulevan tekijän tapa katsoa on erilainen. Meistä usein tuntuu siltä, että pidämme itseämme huonompina, joten se on itsessään arvokasta, että joku vähemmistön ulkopuolelta on aidosti kiinnostunut dokumentoimaan meitä. Silloin valokuvista tulee meille arvokkaita."


Lisätiedot:
Jaakko Laasanen, viestintäasiantuntija, Suomen valokuvataiteen museo
jaakko.laasanen at fmp.fi
040 6800 307


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta