[Nayttelyposti] Vapaus viestiä? -valokuvanäyttely kertoo kehitysvammaisten viestintätavoista

Mirka Ylä-Mattila mirka.yla-mattila at postimuseo.fi
Ma 17.Marras. 13:16:16 EEST 2022


TIEDOTE 17.10.2022

Vapaus viestiä? -valokuvanäyttely kertoo kehitysvammaisten viestintätavoista
 
Postimuseon uusi pienoisnäyttely Vapaus viestiä? nostaa esiin kehitysvammaisten vaihtoehtoisia viestintätapoja. Se on valokuvanäyttely nykydokumentoinnin tuloksista. Dokumentointi on toteutettu Postimuseon ja toimintakeskus Wärjäämön yhteistyönä. Kuvia täydentävät haastattelut peilaavat wärjäämöläisten arkea ja kokemuksia viestinnästä. 

Vapaus viestiä? -valokuvanäyttelyssä selviää, millaisia haasteita ja mahdollisuuksia erilaiset viestintätavat tuovat arjessa. Näyttelyn haastatteluissa wärjäämöläiset kertovat viestintävälineistään, kenelle he viestivät ja miten heille olisi hyvä viestiä. Näyttely valottaa, miten viestiä, kun esimerkiksi puhe tai kirjoitus eivät ole käytettävissä. Digitaaliset sovellukset ovat hyvä apuväline. Yhteyttä voi pitää esimerkiksi pelkillä kuvilla tai emojeilla.

- Halusimme tuoda esiin eri viestintätapojen rikkauden ja tutustua siihen, millaista viestintää wärjäämöläiset käyttävät arjessaan. Näyttelyn nimi nousi museolla heränneestä kysymyksestä, miten esimerkiksi henkilö, joka ei puhu tai kirjoita, kokee tulevansa ymmärretyksi. Miten wärjäämöläiset kokevat vapauden ilmaista itseään ja kokevatko he vapautta viestiä itselleen parhaalla tavalla? Yhteistyö Taideverstas Wärjäämön kanssa oli meille hieno kokemus ja meidät otettiin ilolla vastaan, kertoo projektitutkija Essi Manner.

Postimuseo dokumentoi Wärjäämöllä yhden päivän ajan ja tutustui esimerkiksi aamukokoontumiseen, digiryhmään sekä draamaryhmän harjoituksiin. Wärjäämö on Tampereen kaupungin kehitysvammaisille henkilöille suunnattu taiteen tekemiseen keskittyvä toimintakeskus. 

Postimuseon ja Wärjäämön yhteinen dokumentointi on toteutettu osana TAKO-verkoston nykydokumentointitempausta, joka järjestettiin 16.9.2022 teemalla "vapaus". Postimuseon teemana oli "vapaus viestiä". Nykydokumentoinnissa tallennetaan museoiden kokoelmiin aikamme ilmiöitä ja ajankohtaisia tapahtumia tuleville sukupolville. TAKO-verkosto on ammatillisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto, joka koordinoi museoiden valtakunnallista tallennustyönjakoa ja edistää monipuolista kokoelmatyötä. 

Vapaus viestiä -nykydokumentointi on myös osa MuseoX-hanketta, joka on Postimuseon ja Tampereen historiallisten museoiden Suomen pelimuseon ja Mediamuseo Rupriikin yhteishanke. https://museox.fi/

Vapaus viestiä? -valokuvanäyttely 25.10. - 27.11.2022 Postimuseo, museokeskus Vapriikki 2 krs., Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Tiedotekuvat https://www.postimuseo.fi/tiedotteet/vapaus-viestia-valokuvanayttely-kertoo-kehitysvammaisten-viestintatavoista/

Lisätietoja
Essi Manner, projektitutkija, essi.manner at postimuseo.fi / 050 551 7669
Olli Nordling, digituottaja, museopedagogi, olli.nordling at postimuseo.fi / 050 415 1789

t.
Mirka Ylä-Mattila
Viestintä- ja hallintosuunnittelija
041 5075150
mirka.yla-mattila at postimuseo.fi
LinkedIn

toimisto: Häkiläpolku 3, 33100 Tampere
näyttelyt: museokeskus Vapriikki, Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere
www.postimuseo.fi 

Paketoidut unelmat 14.10.2022-17.9.2023 
MuseoX - kohti viestinnän, pelin, postin ja digitaalisen elämän museota, www.museox.fi
Selaa kokoelmiamme Finnassa.
Postimuseo kuuluu Trafiikki-museoihin.Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta