[Nayttelyposti] Kirsi Kaulasen veistokset soivat Sinkassa

Sinkka sinkka at kerava.fi
To 13.Marras. 11:25:29 EEST 2022


KIRSI KAULASEN VEISTOKSET SOIVAT SINKASSA
Myös Mauno Koiviston muistomerkin teräksestä valmistettu pienoismalli 1:5 ensi kertaa esillä

Monista julkisista taideteoksistaan tunnetun Kirsi Kaulasen veistokset tuovat Sinkkaan avaruudellista säihkettä, varjojen leikkiä ja kiehtovia äänimaisemia. Mukana näyttelyssä ovat valaistussuunnittelija Sara Leino ja kaksi muusikkoa: äänisuunnittelija, lyömäsoittaja Teho Majamäki ja kansainvälisesti palkittu säveltäjä Lauri Porra.

Kirsi Kaulasen (s. 1969) laserleikatut teräsveistokset ovat lainanneet muotokielensä uhanalaisten kasvien ääriviivastoista ja metsän pohjalle piiloutuvien juurten ornamentiikasta. Seinälle, kattoon ja lattialle levittäytyvät veistokset ovat kuin eläviä organismeja tai valon ja varjon universumeja, joita Lauri Porran avaruudellinen musiikki kannattelee.

Kaulanen on yksi omaperäisimpiä ja taitavimpia nykykuvanveistäjiämme. Hänen sukunsa juuret ja visuaalisen muotokielensä peruspilarit ovat Kolarin Äkäslompolossa, seitsemän tunturin kylässä. Ääretön näkymä tunturin laelta tai ihmisen lämpimään syleilyynsä sulkeva metsä ovat hänelle tärkeitä kokemuksia ja inspiraation lähteitä.

- Kun olen metsässä, koen olevani kotona. Metsän geometria, ornamentiikka ja luonnon muodot tallentuvat kehoni muistiin ja virtaavat käsien kautta konkreettisiksi muodoiksi, Kaulanen kuvailee. Mukana on huoli luonnon monimuotoisuuden häviämisestä, mutta kyse on myös kauneudesta, haltioitumisesta ja jaetusta kohtalosta.

Ennen vanhaan maailmankaikkeuden uskottiin lepäävän valtavan maailmanpylvään, Sammaksen, varassa. Kaulasen puusta rakentamaa maailmanpylvästä kannattelee monimetrinen juurakko. Puuta on myös kohdun lailla suojaava Olotila, jonka meditatiivinen äänimaailma on syntynyt yhteistyössä Teho Majamäen kanssa. Teoskokonaisuuteen Motus Majamäki teki äänimaiseman, jossa veistokset toimivat solisteina.

Kirsi Kaulanen on yksi maamme suosituimmista julkisen taiteen tekijöistä. Hänen tunnetuimpia teoksiaan lienee Helsingin musiikkitaloon vuonna 2011 pystytetty, neljätoistametrinen Gaia. Viime vuonna Kaulanen voitti Pikkuparlamentin puistikkoon sijoitettavaksi suunnitellun presidentti Mauno Koiviston muistomerkkikilpailun. Veistoksen teräksestä tehty yli kaksimetrinen pienoismalli (1:5) on juuri valmistunut ja saa ensiesittelynsä Sinkassa.

POHJOINEN MYRIADI
1.10.2022-8.1.2023

KIRSI KAULANEN
Sara Leino, Teho Majamäki, Lauri Porra

Taide- ja museokeskus Sinkka
kultasepänkatu 2, Kerava

Lisätietoja ja oheisohjelma: www.sinkka.fiLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta