[Nayttelyposti] Anni Laukan I Want More! -näyttely avautuu Kuopion taidemuseossa 5.2.

Louni Marja marja.louni at kuopio.fi
To Helmi 3 12:47:57 EET 2022


Anni Laukan I Want More! -näyttely Kuopion taidemuseossa 5.2.-24.4.2022Kuvataiteilija Anni Laukka rakentaa teoksensa romusta ja herättää ne valolla maagisiksi varjokuviksi näyttelysalien seinille. Varjoveistoksiksi kutsumiensa teosten materiaaleiksi Laukka valitsee romua, joka kiinnittyy teoksen sisältöön: Efficiency at Home Office -teoksessa on kännykän ja tietokoneen osia ja Behind Beauty rakentuu käytetyistä kauneudenhoitotarvikkeista. Äitien Facebook-ryhmä on teosten materiaalin tärkeä lähde.


Alun perin ajatus valon ja varjon yhdistämisestä syntyi Laukalle opiskeluprojektin yhteydessä. Ensimmäisessä varjoveistoksessaan, Behind Beauty, taiteilija yhdisti valon kanssa työskentelyn kiinnostukseensa pulmapeleihin, ilmaisen materiaalin käyttöön sekä ulkonäköpaine-teeman käsittelyyn.


Anni Laukalle romu ei ole pelkästään teosten rakennusmateriaali vaan hän myös kommentoi materiaalivalinnallaan kuluttamista ja kuluttavaa elämää, joka tuntuu olevan loputonta suorittamista ja saavutusten mittailua ja vertailua. Työpanoksen voi mitata rahassa, painon kiloissa, suosion tykkäyksissä ja seuraajien määrissä. ”Mikään ei ikinä riitä, haluamme aina lisää.” Laukka painottaa, että hän ei kommentoi nykypäivää ylä- tai ulkopuolelta vaan kanssaihmisenä, joka kamppailee samojen kysymysten kanssa kuin muutkin.Laukka kuvailee I Want More! -näyttelyään: “Näyttelyn teokset ovat pohdintojani elämänmenosta, höystettyinä ripauksella huumoria. Kypsyttelen ajatuksia ja pyörittelen mielessäni tunteita, kunnes ne saavat visuaalisen muodon. Teoksissani materiaaleilla, tekotavalla ja ajatusprosessilla on tärkeä rooli. Pääroolissa on kuitenkin itse teoksen varjo. Leikittelen valolla ja varjolla, tutkien mitä ensisilmäyksellä on näkyvissä ja mitä jää varjoon piiloon.”Anni Laukka (s. 1982) on Kokkolassa syntynyt ja työskentelevä taiteilija. Hän on valmistunut Pietarsaaren ruotsinkielisestä Novia-ammattikorkeakoulusta vuonna 2020. Laukka työskentelee valokuvan, varjoveistosten ja taidegrafiikan parissa. Kuopion näyttely on Anni Laukan ensimmäisen museonäyttely.Lisätietoja:

Anna Vilkuna, museonjohtaja / Kuopion taidemuseo, 044 718 2634, anna.vilkuna at kuopio.fi

Anni Laukka, annil.laukka at gmail.com, 040 8451613
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta