[Nayttelyposti] Ryijyjen hehkua ja lämpöä Saarijärven museossa 16.2.–22.5.2022

Timperi Janne Janne.Timperi at saarijarvi.fi
To Helmi 3 12:15:58 EET 2022


Ryijyjen hehkua ja lämpöä
Saarijärven museossa
16.2.–22.5.2022 ke–su 12–17

Ryijy on kehittynyt lämmittävästä peitteestä ja arvokkaasta morsiustekstiilistä moderniksi seinällä pidettäväksi taideryijyksi. Saarijärven museon näyttely Ryijyjen hehkua ja lämpöä esittelee toisintoja keskisuomalaisista kansanomaisista ryijyistä ja taideryijyjä yksityisten kokoelmista. Ryijyjen lisäksi museon kokoelmista poimitut huonekalut ja muut esineet ilmentävät kansanestetiikkaa.

Lisäksi näyttelyssä on esillä noin 50 keräilijä Tuomas Sopasen omistamaa ryijyä: jugend- ja penkkiryijyjä, funktionalistisia ryijyjä, aatteellisia ryijyjä ja nimekkäiden taiteilijoiden suunnittelemia taideryijyjä. Väinö Blomstedtin jugend-henkisten penkkiryijyjen mallit ovat 1900-luvun alusta. Esimerkiksi Eva Brummer ja Uhra Simberg-Ehrström suunnittelivat design-ryijyjä. Mukana on moderneja taideryijyjä mm. Irma Kukkasjärveltä ja Ritva Puotilalta. Jyväskyläläisen Aino Kajaniemen ryijyveistokset uudistivat taidetekstiilin muotokieltä. Tuomas Sopanen omistaa Suomen suurimman yksityisen ryijykokoelman, johon kuuluu noin 600 ryijyä.

Taitokeskus Saarijärven ja yhteistyökumppaneiden Saarijärven salomailla – palasista ja tarinoista koottu ryijy 2019–2021 -hankkeessa on koottu tietoa Saarijärven perinneryijyn nykytilanteesta ja muokattu vanhasta Saarijärven ryijystä ryijypaketti myyntiä varten. Näyttelyssä on hyödynnetty hankkeessa koottua materiaalia kuten haastatteluja ja esillä on uudistettuja muunnelmia Saarijärven ryijystä ja muita taidekäsitöitä.

Museossa on nähtävänä myös Saarijärven naisen tarkistamaton ja tarkistettu, lokakuussa 2018 julkistettu kansallispuku. Puvun tarkistus tehtiin Saarijärvi-Seuran hankkeella.

Saarijärven museon henkilökunta on suunnitellut ja tuottanut näyttelyn, jota Saarijärven museon ystävät ry on tukenut. Näyttelyn yhteistyökumppaneina ovat Taito Keski-Suomi ry / Taitokeskus Saarijärvi ja Tuomas Sopanen.Ystävällisin terveisin

Janne Timperi
museotyöntekijä
Saarijärven museo
044 459 8413
janne.timperi at saarijarvi.fi<mailto:janne.timperi at saarijarvi.fi>

Saarijärven museo
Herajärventie 2
43100 Saarijärvi

www.saarijarvi.fi/museo<http://www.saarijarvi.fi/museo>
www.facebook.com/saarijarvenmuseo<http://www.facebook.com/saarijarvenmuseo>
www.instagram.com/saarijarvenmuseo/<http://www.instagram.com/saarijarvenmuseo/>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta