[Nayttelyposti] TUOREET HANKINNAT Kuopion taidemuseon näyttelyssä esillä viime vuosina hankittuja kokoelmateoksia

Louni Marja marja.louni at kuopio.fi
Ma 4.Huhti. 11:11:31 EEST 2022



Kuopion taidemuseo koekäyttää uutta galleriatilaansa Tuoreet hankinnat -näyttelyllä. Nähtävänä on teoksia mm. Emma Ainalalta, Ulla Remekseltä, Mikko Hallikaiselta ja Alvar Cawénilta. Cawén on kuvannut teoksessaan vaimoaan Ragnia, jonka teoksia on myös saatu lahjoituksena Kuopion taidemuseon kokoelmaan.



Kuopion taidemuseo kartuttaa kokoelmiaan vuosittain sekä ostoin että lahjoituksin. Kartuttamisen perustana on Kuopion taidemuseon alueellinen vastuutehtävä Pohjois-Savon kuvataiteen tallentajana ja dokumentoijana. Rehevistä keraamisista teoksistaan tunnettu Kerttu Horila asuu Raumalla, mutta hänen juurensa ovat Pohjois-Savossa. Maailman vahvin mummo on ensimmäinen Horilan teos Kuopion taidemuseon kokoelmissa.



Kokoelmiin hankitaan vuosittain myös valtakunnallisesti merkittävää nykytaidetta sekä vanhempaa taidetta, joka täydentää olemassa olevia kokoelmia. Viime vuosien aikana kokoelmia on täydennetty esimerkiksi 1880- ja 1900 -lukujen vaihteen naistaiteilijoiden Ellen Favorinin, Hilda Flodinin ja Ellen Thesleffin teoksilla. Kokoelmia esitellään Kuopin taidemuseon omissa näyttelyissä ja niitä lainataan muiden taidemuseoiden näyttelyihin eri puolille Suomea.



Esillä oleva kokonaisuus on valikoima vuosina 2019-2021 kokoelmiin liitetyistä teoksista. Mukana on sekä hankintoja että lahjoituksia. Kokoelmia on kartutettu muun muassa Wäinö Aaltosen, Viggo Wallensköldin, Hannu Dahlströmin, Hilda Flodinin, Susanne Gottbergin, Jaakko Himasen, Kaisu Häkkäsen, Nanna Hännisen, Kaisu Koiviston, Aulis Kujanteen, Lauri Laineen, Leena Mäki-Patolan, Topi Ruotsalaisen, Iida Valkosen, Reijo Kärkkäisen, IC-98:n, Tuulia Iso-Tryykärin, Jussi Nykäsen, Mari Arvisen, Tuomas Ollikaisen, Timo Kokon, Antti Röngän, Irmeli Hulkon, Pirkko Rantatorikan, Charles Sandisonin, Alina Sinivaaran, Outi Pienimäen ja Pauno Pohjolaisen teoksilla.



Näyttely on esillä kevään ajan, jonka jälkeen tilaan avautuu Kuopion taidemuseon ja Kuopion Kuvataiteilijat ry Ars Liberan yhteistyögalleria. Galleriassa keskitytään tuomaan esiin pohjoissavolaisten tai alueelta lähtöisin olevien ammattitaiteilijoiden uutta tuotantoa. Gallerian nimi ja näyttelyohjelma julkistetaan kevään aikana.



Näyttelyyn on vapaa pääsy kuten myös tulevassa galleriassakin.



Lisätietoja:

Anna Vilkuna, 044 718 2634, anna.vilkuna at kuopio.fi<mailto:anna.vilkuna at kuopio.fi>
Kuopion taidemuseon johtaja










Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta